
	Kukuruzni kruh
	
	-25 dag kukuruznog brašna
	-sa vrelom vodom se zamjesi kukuruzno brašno
	-25 dag bijelog brašna
	-pola germe ( ili kvasca )
	-dobro zamjesiti i staviti da se diže
	-namastiti tepsiju i ostaviti 15 min. da se diže u tepsiji
	-staviti peći na 60 min.
	
	
	Pšenični kruh
	
	-25 dag pšeničnog brašna
	-25 dag ijelog brašna
	-1  germa
	-2 dl vode
	-dobro zamjesiti i ostaviti da se diže na toplo, zatim zamastiti
	pleh i ostaviti malo da se diže u tepsiji i staviti peći 45 min.
	
	
	Bučnica
	
	SASTOJCI:
	-500g namjesnog brašna za tanka tijesta ( ili glatkog brašna )
	-prstohvat soli
	-5 žlica ulja
	-300 ml mlake vode
	-malo ulja za pomazivanje tjesta
	NADJEV:
	-250-300gnaribane, posoljene i ocjeđene buče
	-250 g svježeg sira
	-400 g kiselog vrhnja
	-1 jaje
	-sol
	
	
	Franci ( Milosti )
	
	-2 žumanjka
	-malo vrhnja
	-malo soli
	-malo šečera
	Omjesi se kao tijesto za rezance, reže se u obliku malog
	pravokutnka, zareže 2x pa se napravi mala
	mašnica i peče na vreloj masti. Kada se ohladi uvalja se u grubi šećer po želji.
	
	
	Saće (Buhtle)
	
	SASTOJCI:
	-1 vrećica kvasca
	-40 dag brašna
	-2 žumanjka
	-1 jaje
	-šećer
	-sol, limunova korica
	-1,5 dcl mlijeka
	-20 dag pekmeza od šljiva
	-10 dag maslaca za mazanje
	-šećer za posipanje
	
	
	Kiflice
	
	SASTOJCI:
	2,5 dcl ulja
	-2 kocke kvasca ( germe )
	-2,5 dcl mlake vode
	-2,5 dcl mlijeka
	-1 kg brašna
	-2 žličice soli
	-žutanjak
	-sezam ili mak
Pogača sa čvarcima
Sastojci:
1kg kukuruznog brašna
500g čvrstog raženog brašna
10 dag soli
10 dag kvasca
1kg čvaraka
1l mlake vode
1 jaje
Priprema:Naloži se peć i u tom vremenu umjeiš tijesto
Tijesto:10 dag soli se ručno pomješa sa kvascem i 1 l mlake vode.
U tepsiju se stavi tanak sloj tijesta na to sloj čvaraka i pokrije se s ostalim tijestom.
Kada je pečeno premaže se slojem jajeta za sjaj.
Ženske mušice
Sastojci:
1/2 l Brašna
10 dkg maslaca
4 jaja
5 dkg šećera
3 dkg kvasca
6 žlica mlijeka,sol
pekmez,15 dkg šećera u snijeg
Priprema:
U zdijeli se mješa maslac,dok je pjenast dodaju se žumanjci sa šećerom i brašnom.
Kvasac se stavi u mlijeko da se digne.
Zatim se sve zajedno mjesi sve dok baca mjehuriće.
Tepsije se namaže i pospe brašnom,u koji se doda tijesto,te pusti lagano dizati na toplome.
Stavi se u pečnicu.
Od bjelanjaka se napravi snijeg,i doda se šećer.
Kad je tijesto na pola pečeno,prereže se,premaže se pekmezom i snijegom,te se sve stavi u pečnicu.
Kad snijeg malo požuti,vadi se i reže.
Bakina zljevanka
Sastojci:
3 dcl kiselog mlijeka
2 jaja
prstohvat soli
prstohvat šećera
brašna po potrebi
1 dcl vrhnja
Priprema:
U zdjelu staviti sve sastojke osim vrhnja i izmješati.
Smjesu staviti tepsiju i poškropiti vrhnjem.
Peći 30 minuta na 180 stupnjeva.
Paprenjaci
Sastojci:
0,50 KG brašna
20 dkg masti
3 žutanjka
1 žlica meda
1 žlica šećera
Malo cimeta,klinčića i pola male žlice papra
Priprema:
Brašno i mast dobro izmjesiti i dodati ostale sastojke.
Izmjesiti tvrdo,glatko tijesto
Razvaljati tijesto na pola centimetra debljine,rezati oblike.
Peći na umjerenoj vatri.
| « Prosinac 2024 » | ||||||
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne | 
| 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 
| 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 
| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 
| 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 
| 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |