« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
U sklopu projekta Eko-škole i ove godine u našoj školi obilježili smo Dane kruha.
Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježavaju su se svake godine uz molitvu , blagoslov i blagovanje kruha, izložbe…
Ove godine obilježili smo Dane kruha 16. listopada integriranim nastavnim danom, zbog epidemiološke situacije vezane uz Covid 19. Također smo u školskoj kuhinji cijeli tjedan imati zdravi doručak.
TEMA je bila : KRUH I PLODOVI NAŠEG ZAVIČAJA
Obilježavanje Dana kruha pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stavova i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa čovjeka i prirode.
Ciljevi koje smo ostvarili kroz niz zanimljivih aktivnosti:
-upoznati učenike s nastajanjem kruha ( od zrna do kruha)
- narodni običaji
- kruh kao izraz životne i duhovne snage
-žetveni običaji
-autohtone i stare vrste voća i drugi plodovi zemlje (povrće, žitarice, gljive, ljekovito i začinsko bilje…)
-zastupljenost i način očuvanja pojedinih vrsta ( izgled sjemena, način i vrijeme sadnje, vegetacijski ciklus)
-razlike između ekološki zdrave hrane i genetski modificiranih organizama
-važnost zdrave prehrane i prednost ekološke poljoprivrede….
Školski eko-koordinatori : Vesna Košutić i Rajka Avirović Gaća