« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje - obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada, a 16. listopada obilježava se i Svjetski dan hrane. Tim su povodom učenici 4. a razrednog odjela, zajedno sa svojom učiteljicom savjetnicom Verom Menčik sudjelovali u brojnim projektnim aktivnostima kako bi se ovi važni datumi što kvalitetnije obilježili.
Učenici su, zajedno sa svojom učiteljicom, učionicu posebno uredili. U učionici su se našla ukusna peciva i razni kolači. Nekoliko učenika odjenulo je prigodne narodne nošnje. U 4.A vladala je svečana, ugodna radna atmosfera. Upravo onako, kako i priliči ovoj važnoj temi. Svi znamo da je hrana izvor zdravlja, snage, brzine i kondicije.
Nastavnici srednje škole Marka Marulića Slatina pripremili su zanimljiva predavanja i radionice, prilagođene u potpunosti znanjima i interesima učenika.
Nakon uvodnog upoznavanja sa predviđenim aktivnostima, učenicima se predstavila Teuta Bišćan, učenica Srednje škole Marka Marulića, višegodišnja uspješna sportašica u brojnim borilačkim sportovima.
Teuta je na zanimljiv način prezentirala učenicima značajne činjenice o hrani, a učenici su Teuti postavili brojna zanimljiva pitanja. Ponovili su sve do sada naučeno i prisjetili se što je to piramida zdrave prehrane, koja se u učionici 4. A nalazi uvijek izložena, kao važan podsjetnik koliko je važno hraniti se zdravo i raznoliko.
Većina sportaša zna da za sportski uspjeh i rezultate nije dovoljan samo trening. Od iznimno velike važnosti je i kvalitetna prehrana. Sportaši više od ostale populacije toga moraju biti svjesni, i to prilikom svakog obroka i međuobroka. Kvalitetna prehrana sportaša mora biti zastupljena cijelo vrijeme, a ne samo prije treninga ili bitnog nastupa.
Drugi dio predavanja bio je posvećen hrani koja „završava“ kao otpad. Unatoč činjenici da gotovo milijardu ljudi gladuje, svake godine se u svijetu baci oko 1,6 milijardi tona hrane. Jedno od rješenja je recikliranje hrane, a kako to ukusno može biti, pokazao nam je profesor Alen Đurasek „recikliravši“ sir i krumpir u ukusnu savijaču. Nakon evaluacije, profesorice Ankica Đurasek i Ivana Švamberger, najavile su neke buduće aktivnosti učenicima, budući da se ovaj oblik suradnje između škola pokazao kao vrlo koristan, motivirajući i zanimljiv. Započeli smo definiranjem hrane, objasnili važnost hrane za život ljudi, prezentirali plan prehrane mlade sportašice, diskutirali o gladi u svijetu i pokušavali pronaći rješenja, vidjeli i probali „ recikliranu hranu“. Na kraju smo svi uživali u druženju i posluženoj hrani.
Hvala učenicima 4.a i njihovoj učiteljici!
Ankica Đurasek i Ivana Švamberger, profesorice Srednje škole Marka Marulića Slatina