« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Našu je školu posjetila gđa Delaš, zaposlenica Zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba. Izvršila je vaganje učenika drugih razreda te preuzela podatke o prehrani u školi, procijenila stanje menija u našoj kuhinji te se raspitala o našim prehrambenim navikama. Treba spomenuti da od ove godine naša škola provodi projekt zdrave prehrane. Koliko smo uspješni u tome, rekla nam je gđa Delaš.
1. Što je uzrok pretilosti djece?
Pretilost djece se događa najčešće zbog njihovih prehrambenih navika. Djeca često nemaju nikakvih aktivnosti te preskaču doručak.
2. Kakvi su podaci o pretilosti odraslih u našoj zemlji? Zašto su pretili?
Pred svima u pretilosti prednjači Slavonija. Odrasli su pretili zbog toga što unose 2-3 puta više soli, nemaju poticaja za tjelesne aktivnosti te samo sjede na poslu.
3. Što mislite o prehrani u školskim kuhinjama?
Djecu treba poticati na prehranu u školskim kuhinjama zato što je to mnogima prilika za nutritivno cjelovit obrok.
4. Može li Vijeće učenika sudjelovati u izradi menija?
Vijeće učenika može sudjelovati u izradi menija 2-3 puta mjesečno, ali se mora pratiti pravilna prehrana. Meni se ne mora potpuno mijenjati, može se i preoblikovati. Nezdrave hrane nema.
Sve u svemu, školski meni je u redu, ali gđa Delaš predlaže više ribe, više zelenog povrća i zobenih pahuljica.