Voditeljice INA Kuhanje: Ksenija Rumora, prof. i Dubravka Maras, knjižničarka
Učenici koji sudjeluju u aktivnosti
A GRUPA | B GRUPA |
Karla Stanić, 7.b | Nikica Vanek, 7.b |
Leon Požega, 7.b | Jakov Spahija, 7.b |
Raina Urbanovsky Rab, 7.b | Martin Sotinac, 7.b |
Robert Jursik, 7.b | Luka Olujić, 7.b |
Lota Lončarević, 7.b | Mihael Lucić, 7.b |
Timoteja Salitrežić, 5.a | Nika Lucić, 5.a |
Hana Stanišić, 5.a | Martina Pisačić, 5.b |
Zvonimir Kraus, 5.a | Anja Škorvaga, 5.a |
Nikola Faletar, 7.a | Katja Moržanj, 5.a |
Kael Kamenicki, 5.a | |
Sven Radičević, 5.a |
RECEPTI
Domaći burek
Ovo je vrlo jednostavan recept za toplo jelo koje možete poslužiti kao doručak, večeru ili slane zalogaje između obroka.
Za pripremu vam je potrebno:
Jedno pakovanje kora za pite i savijače
500 g posnog sira
Dvije čašice kiselog vrhnja
Dva cijela jaja
Jedan dcl mineralne vode
Soli i ulja za premazivanje
U dublju posudu pomiješajte sir, vrhnje, jaja i posolite prema svom ukusu. Dodajte dcl mineralne vode. Kore razmotajte. U veliku tepsiju koju ste premazali uljem stavite prvu koru, na nju rasporedite pripremljeni nadjev i poklopite slijedećom korom. Postupak ponavljajte dok vam ne ostane jedna kora. Nadjev stavite na predzadnju koru i zadnjom korom poklopite. Premažite zadnju koru uljem.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Prije pečenja burek pobodite čačkalicom na nekoliko mjesta kako vam se prilikom pečenja ne bi napuhao.
Pecite 20 min dok gornja kora ne dobije zlatnu boju. Malo ohladite i razrežite na veće komade. Možete poslužiti s jogurtom!
Dobar tek!
Krofne
Isprobali smo ovaj jednostavan recept za prefine krofne.
Od namirnica nam je potrebno:
250 ml toplog mlijeka
1 svježi ili suhi kvasac
6 žlica šećera, 1 vanilin šećer
3 cijela jaja
6 žlica ulja
2 žlice ruma
na vrh noža soli
naribana korica od 1 limuna
500 g glatkog brašna
1 l ulja za prženja
Zagrijemo 250 ml mlijeka. U malu posudu stavimo namrvljen svježi kvasac ili suhi, dodamo malo šećera, malo soli i prelijemo s 1 dcl toplog mlijeka.
Ostavimo malo sa strane. U veću posudu izvažemo 500 g glatkog brašna, dodamo šećer, vanilin šećer, jaja sobne temperature, ostatak toplog mlijeka, ulje, rum, naribanu koricu limuna i kvasac koji nam se podigao. Zamijesimo malo mekše tijesto i ostavimo na toplom da se podigne. Kada nam se smjesa u zdjeli udvostručila, prebacimo na glatku pobrašnjenu površinu i razvaljamo tijesto na debljinu oko 3 cm. Čašom oštrog ruba vadimo krugove iz tijesta, dok sve tijesto nije potrošeno. U dublju posudu za pečenje ulijemo ulje i čekamo da se jako zagrije. Ulje je spremno za pečenje kada stavimo komadić tijesta koji odmah ispliva na površinu. Pažljivo stavljamo krofne u vrelo ulje a u sredini napravimo rupu kako bi se krofne što bolje ispekle. Kada su pečene izvadite ih na tanjur na koji ste stavili bruse kako bi se upio višak ulja. Gotove krofne možete posipati mljevenim šećerom, namazati pekmezom, nutellom ili nekim drugim punjenjem u kojem uživate.
Dobar tek!
Pohani kruh ili „kruh u jaje“!
Recept je vrlo jednostavan i jako primjenjiv u svakodnevnom životu. Uvijek u hladnjaku imamo jaja i mlijeka, a često nam ostane kruha od jučer. Hranu ne bismo trebali bacati , pogotovo kruh , koji uvijek možemo iskoristiti ako ga iskombiniramo s nekim drugim namirnicama. Najbrža verzija je „ispohati“ kruh. Za pola kilograma starog kruha potrebno je četiri jaja razmutiti sa malo soli. Dodamo decilitar mlijeka i u dobivenu smjesu umočimo šnitu kruha s obje strane brzo, da se kruh ne razmoči. Na tavi jako zagrijemo ulje za pečenje i stavimo kruh peći prvo s jedne , a onda i s druge strane. Kad kruh porumeni izvadimo ga iz tave na pripremljen tanjur, na koji smo stavili nekoliko ubrusa da upiju masnoću. Pričekamo da se kruh malo ohladi. Možete šnite kruha dodatno posoliti. Pohani kruh poslužite sam ili s nekim slanim dodacima kao što susir, ajvar, vrhnje…
Namirnice:
Pola kg „starog“ kruha
Četiri jaja
Decilitar mlijeka
Malo soli
Dobar tek!
Rižoto s tikvicama
Namirnice koje su nam potrebne za pripremu ovog ukusnog i zdravog obroka su:
500 grama riže ( arborio )
3 tikvice
3 glavice crvenog luka
pola litre povrtne juhe ili 4 kocke
200 grama maslaca
200 grama parmezana
ulje za dinstanje luka, sol i papar
Treba očistiti tri glavice luka, narezati na kockice i popržiti na ulju dok luk ne dobije zlatno žutu boju. Dodajte oguljene tikvice, izrezane na kockice i podlijevajte povrtnom juhom ili juhom koju ste pripremili od pola litre vode i četiri povrtne kocke. Zatim dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri, podlijevajući juhom dok riža ne bude kuhana. Dosolite ako je potrebno i popaprite po ukusu, umiješajte 200 grama maslaca u rižoto. Prilikom serviranja rižota, posipajte ga parmezanom i uživajte!
Dobar tek!
Banana kruh
Sastojci:
250 g brašna (može i bezglutensko)
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
½ žličice mljevenog cimeta
½ žličice soli
115 g omekšalog maslaca
100 g šećera
50 g smeđeg šećera
2 velika jaja sobne temperature
2 žličice čistog ekstrakta vanilije
440 g zgnječnih prezrelih banana (4 banane)
Po želji može se dodati 100 g oraha, badema, lješnjaka, komadića čokolade ili drugog voća.
U posudi izmiksajte jaja, šećer, maslac. Dodajte vanilin šećer, cimet, ekstrakt vanilije i zgnječene banane, kratko promiješaj mikserom. Polako usipajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Lagano umiješajte. U pripremljeni kalup izlijte smjesu i stavite u prethodno ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite oko 55 min. Poželjno je kalup obložiti papirom za pečenje, a je li kolač pečen provjerite čačkalicom. Ako je čačkalica suha kad je izvadite iz kolača, kolač je pečen.
Dobar tek!
Zdravi kolač s mandarinama i kokosom
Sastojci:
6-7 mandarina
3 jaja
200 g šećera
180 g maslaca
220 g glatkog brašna (može i bezglutensko)
80 g kokosa
100 ml jogurta
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
Prije nego počnete praviti kolač treba skuhati mandarine. Oprati ih četkicom i staviti ih u posudu s vodom. Kad voda prokuha treba je promijeniti i ponoviti postupak još dva puta. Kada su mandarine skuhane treba ih ostaviti hladiti. Ohlađene mandarine treba narezati na kriške i izblendati u blenderu ili pognječiti štapnim mikserom. U posudi izmiksaj jaja, šećer, maslac i vanilin šećer. Dodaj jogurt, brašno u koje si stavio prašak za pecivo i kokos. Zatim dodaj pripremljene smiksane mandarine i lagano promiješaj. Tepsiju obloži papirom za pečenje i ulij smjesu. Peci kolač na 200 stupnjeva oko 55 min. Probaj čačkalicom je li kolač gotov. Prije rezanja kolač dobro ohladi. Uživaj u osvježavajućem okusu.
Dobar tek!
POLE (krumpira)
Namirnice:
1 kg krumpira srednje veličine
400 g suhe slanine
Po želji narezana kobasica, šunka, kulen, čvarci
Za salatu ½ kg ljubičastog luka
Cijeli krumpir s korom dobro oprati i posušiti papirnatim ubrusima. Zatim narezati po pola i složiti u tepsiju u koju ste stavili papir za pečenje. Onu stranu krumpira s korom stavljate na dno tepsije. Čačkalicama učvrstite narezanu slaninu na gornji dio prerezanog krumpira. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 40 min. Krumpir je pečen kada gornji dio ima lijepu koricu. Izvadite pole i posložite ih na tanjur da se prohlade. Na pladanj složite narezanu slaninu, kobasicu, šunku, kulen i čvarke. U zdjelu narežite i nasolite luk za salatu. Možete začiniti i narezani kiseli kupus i poslužiti ga kao salatu.
Dobar tek!
Omlet
Namirnice:
4 jaja
maslac za prženje
na kockice nasjeckana slanina, šunka, kobasica
½ kg svježeg špinata
sol, maslinovo ulje, jabučni ocat
Na tavu koja ne prigara stavite žlicu maslaca. U zdjeli viljuškom izradite 4 cijela jaja. Kad je maslac zagrijan izlijte u tavu pola smjese od jaja. Pustite da se donji dio zapeče. Dodajte dvije žlice narezane mješavine suhomesnatih proizvoda. Preklopite omlet na pola. Još ga malo pržite i izvadite na tanjur. Postupak ponovite s ostatkom smjese od jaja i s mješavinom suhomesnatih proizvoda. Svježi špinat dobro operite, stavite u zdjelu i začinite solju, maslinovim uljem i jabučnim octom. Vaš topao i ukusan obrok je spreman! Uživajte!
Dobar tek!
Popis udžbenika 2024./2025.
« Lipanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |