« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Učenici su povodom Valentinova istraživali simbol jedne frankofone zemlje, Belgije u što su uključili sva svoja osjetila. Učenici su pripremili domaću tamnu, sirovu čokoladu i izradili plakate o povijesti belgijske čokolade, vrstama kakaa, dobrobiti konzumacije kakaa (govorimo naravno o organskom kakau).
Saznali su kako možemo jesti čokoladu a ujedno konzumirati sve njene benefite, sve vitamine i minerale koje kakao, temeljni sastojak čokolade, sadrži...pripremom i konzumacijom sirove čokolade što znači da prilikom izrade čokolade temperatura maslaca i ulja u koji umješavamo kakao i sladilo ne prelazi 40 stupnjeva Celzija.
Učenici su pripremali domaću čokoladu, izlili ju u kalupe i za nekoliko dana uživali u svom proizvodu.
Fotografije pripreme, plakata i recepta možete vidjeti ovdje.
U nastavku dijelimo s vama recept na hrvatskom jeziku.
Recept: domaća sirova (raw) čokolada
Pribor:
• dva lonca (za vodenu kupelj)
• jedna jušna žlica
• drvena lopatica
• kalup
Sastojci:
• 55 g kakaovog maslaca (ili običnog)
• 60 g kokosovog ulja
• 85 g šećera kokosovog cvijeta (što sitniji, može se i samljeti)
• 120 g sirovog kakaa u prahu
• prstohvat himalajske soli
Priprema:
1. Stavite kakaov maslac i kokosovo ulje u vodenu kupelj. Ostavite da se maslac i ulje otope na vrlo niskoj vatri (temperatura ne smije prelaziti 40 stupnjeva Celzija).
2. Koristeći drvenu lopaticu, nježno promiješajte.
3. Kad se maslac otopi, dodajte šećer kokosovog cvijeta, sirovi kakao u prahu i sol. Miješajte kako bi se šećer i kakao dobro otopili.
4. Izlijte čokoladu u odabrani kalup.
5. Ostavite čokoladu da se stisne u hladnjaku, najmanje 12 sati.
Izvor: https://www.chaudron-pastel.fr/2012/07/10/chocolat-cru-fait-maison-fabrication-proprietes-raw-vegan/
U slast!
Ana Kuhar
učiteljica francuskog jezika