« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
ODABERI ZDRAV MEĐUOBROK
Samostalna priprema jednostavnog međuobroka
Cilj: Učenik će prema prehrambenim smjernicama moći odabrati zdraviji i
kvalitetniji međuobrok
Ishodi:
- pripremiti samostalno zdrav i jednostavan međuobrok
- procijeniti važnost konzumiranja voća, povrća, sjemenki i orašastih plodova
- raspraviti o prednostima preporučenog međuobroka umjesto nezdravih
„grickalica“
"nešto za grickanje na brzinu"
između igre, učenja ili dva obroka
•svježe voće ili povrće narezano na štapiće ili kockice
•jogurt i krišku integralnog kruha, žitne pahuljice s mlijekom, jogurtom ili voćnim sokom ili krišku integralnog kruha s nemasnim sirnim namazom ili marmeladom
•voćne salate
•voćne frapee i tople i hladne napitke s vanilijom i čokoladom (milk shakes)
•suho voće (grožđice, marelice, smokve, šljive...)
•domaće kokice pripremljene na maslinovom ulju
•jogurt + komadići voća, žitnih pahuljica i nasjeckani orašasti plodovi
•u oblicima za led zamrznite razne vrste voćnog jogurta (možete umiješati i komadiće svježeg voća) i poslužite ih umjesto sladoleda
SVJEŽE I SUHO VOĆE (orašasti plodovi)
- puno vitamina (A, B, C )
- puno minerala (Ca, Mg, Zn)
- orašasti plodovi – vit. E
- osnova su zdrave prehrane
- imaju malo kalorija
- štite od bolesti
- sadrže zdrave masnoće (nezasićene masne kiseline)
- sadrže antioksidanse
- sadrže dijetalna, biljna vlakna
ČIPS, SMOKI I DRUGE GRICKALICE
- puno kalorija
- puno nezdrave masnoće (zasićene masne kiseline)
- puno ugljikohidrata
- nema vitamina i minerala
- umjetne boje
- pojačivači okusa (E brojevi)
- sol
Ana-Marija Bobovčan, prof.
Evo i nekoliko slika sa satova 5.c i 5.d razreda: