Dani zahvalnosti za plodove zemlje
Autor: Monika Pešo, 25. 10. 2016.
Učenici Područne škole Tomašanci sa svojim učiteljicama Monikom Pešo i Maricom Gregić obilježili su 20. listopada 2016. Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje posjetom pekarnici Kadić u Kuševcu.
Taj dan integrirali su se sadržaji iz hrvatskog jezika, prirode, likovne kulture i sata razrednika. Cilj tematskog dana je bio upoznati tradicionalne običaje obilježavanja blagdana, naučiti način pravljenja i pečenja kruha te na taj način razvijati svijest o očuvanju hrvatske kulturne baštine. Prije odlaska u pekarnicu imali smo nastavu i kratku priredbu za roditelje. U pekarnici učenici su vidjeli stroj pomoću kojeg se mijesi kruh, stroj za rezanje tijesta i peći u kojima se peče kruh. Samostalno su mijesili i oblikovali tijesto, blagovali gotove proizvode i spoznali važnost posla pekara. Po povratku u školu zajednički smo ispričali monolog zrna pšenice prema nizu sličica koje su učenici izrezali i lijepili u svoje bilježnice.
Fotografije od navedenog dana možete pogledati u fotogaleriji.
U PŠ Tomašanci održane su mnoge aktivnosti kojima su obilježeni Dani hrane i plodova zemlje.
U tjednu obilježavanja dana hrane učenici su uz pomoć učiteljica Marice Gregić i Monike Pešo različitim aktivnostima vrijedno pripremali završnu svečanost, koja se održala u petak 22. listopada.
Učenici su pisali prigodne pjesmice, crtali omiljenu hranu, izrađivali plakate i pripremali igrokaz "Važno zrno". Na sam dan oblikovali su razne pekarske proizvode od gotovog tijesta, a svoj su rad prezentirali roditeljima i gostima na završnoj priredbi.
Čitava svečanost završena je blagovanjem hrane i degustacijom ispečenih proizvoda. Ove godine smo dane kruha odradili u sklopu projekta : "DJECA POMAŽU DJECI "
Slike se nalaze u foto-galeriji