Dani hrane i plodova zemlje
Autor: Mirela Nedić, 25. 10. 2012.
U našoj smo školi 19. listopada 2012. godine obilježili Dane kruha i zahvalili za plodove Zemlje. Kako je to izgledalo, pričaju nam sami učenici...
Naši najmanji ovaj su dan osmislili kroz razne aktivnosti; izrađivali su plakate, kiflice, perece i kruh te voćnu salatu. Zajedno s gostima uživali su u plodovima svoga rada.
II. razred izrađivao je i oblikovao pekarske proizvode pomoću dizanog tijesta.
Mali su pekari III. razreda svoje proizvode, kao pravi pekari, ispekli „u noći“ te ih ujutro donijeli u školu. Svečano su dekorirali stolove plodovima Zemlje. Pismene uratke iz hrvatskog jezika, likovne kulture, vjeronauka i prirode izložili su na razrednom panou.
A naši četvrtaši „bacili“ su se na pripremu cijelog objeda: juhe od povrća, krumpir pirea, faširanog mesa, palačinki i popečaka od jabuka. Dogovorili su se tko će što raditi. Prije kuhanja proučili su pravila ponašanja za stolom. Svatko je imao svoj zadatak. U svemu im je pomagala učiteljica. Bilo im je teško, ali i zabavno. Zajedno su objedovali. Na kraju, iako s osmijehom na licu, zaključuju kako je „kuharski“ život težak.
Učenici V. razreda priredili su ENGLISH BREAKFAST; kekse, pite od jabuka i muffine. Učili su kako se pravilno postavlja stol. Uz prezentaciju o Londonu, koju je pripremila njihova razrednica, kušali su kolače, okrijepili se čajem te krenuli u obilazak drugih razreda. Na povratku su se zabavili igrajući pantomimu s učiteljicom. Bilo im je lijepo i naglasili su kako bi voljeli da iduće godine akcija bude humanitarna jer je plemenito pomagati siromašnima i bolesnima.
„Dobrodošli u svijet slastica i ukusne hrane“ misao je koja je vodila šestaše, koji su ove godine bili mali SLASTIČARI-poslužitelji. Nekoliko dana ranije dogovarali su se s razrednicom oko same realizacije događaja, osmišljavali ponudu, nazive kolača, razrađivali plakate i eko-program te se uživljavali u uloge poslužitelja-glumili. U svemu su im pomogle mame, kao i uvijek. Svoju su malu slastičarnu nazvali „Kod Mice“, ukrasili je plakatima, ponudom te dekorirali stolove. Uljudno i kulturno dočekivali su svoje goste, s osmijehom na licu. Mnogi su se upisali i u Knjigu utisaka iz koje su kasnije čitali samo pohvale kolača, slastica; ljubaznog i kulturnog osoblja te ambijenta u kojem se sve odvijalo. Na kraju dodaju kako su se osladili i oni sami i odlično zabavili.
Učenici VII. razreda priredili su „SELJAČKI“ DORUČAK. Bilo je tu svega; domaći kruh namazan mašću i paprikom, luk, kulen, slanina, šunka, domaći kravlji sir i pogačice. Zasladili su se domaćom marmeladom od šljiva i jabuka, gužvarom od maka i oraha, kiflicama i kolačima od proje. „Al se nekad fino jelo“, zaključuju na kraju.
Osmaši su priređivali nekoliko vrsta PIZZA i čokoladnih kolača, u čemu im je pomagala učiteljica Branka. U ove dane zahvaljuju za hranu i plodove zemlje. A u svemu su se lijepo zabavili i dobro „najeli“.
A da je stvarno bilo tako možete se uvjeriti u našoj foto galeriji.