Mlinčani kolač - očuvanje kulinarske tradicije
Članice KUD-a Lepoglavski pušlek, tete Štefica i Mirjana pokazale su učenicima naše škole kako se napravi lepoglavski mlinčani kolač. Učenici nisu samo pažljivo slušali i pratili izvedbu već su i sami imali priliku okušati se u izradi. Tete su sa sobom donijele kolač već spreman za pečenje pa su ga svi imali priliku i isprobati.
Od samo pet sastojaka: glatkog brašna, soli, vode i mlijeka te svinjske masti te uz puno volje i strpljenja dobije se težački kolač koji je naše djedove i bake držao sitima dok su obavljali teške poljoprivredne poslove.
Kako bi zaštitile mlinčani kolač od zaborava članice KUD-a Lepoglavski pušlek uspjele su dokazati izvornost i zatražiti žig geografskog porijekla.
Državni zavod za intelektualno vlasništvo je ove godine izdao rješenje kojim se usvaja zahtjev za registraciju žiga koji će obilježavati mlinčani kolač te štiti naziv i vizualni identitet pod kojim će se nuditi tržištu. Žig je potvrda autohtonosti i izvornosti mlinčanog kolača.
Članice KUD-a obilaze škole i vrtiće našeg kraja kako bi svoje znanje prenijele na mlađe generacije i kako bi što više ljudi imalo priliku uživati u ovom ukusnom kolaču
Recept za one koji se žele okušati u pripremi:
SASTOJCI
1 kg glatkog brašna
2,5 dcl toplog mlijeka
2,5 dcl tople vode
1 žlica soli
kruta svinjska mast
PRIPREMA
Kilogram glatkog brašna pomiješajte s vodom i mlijekom, dodajte žlicu soli i zamijesite tijesto, koje na dodir ne smije biti ni premekano ni pretvrdo. Takvo glatko tijesto stavite se na dasku i razvaljajte na centimetar debljine. Premažite sa svinjskom mašću i preklopite napola. Potom ponovno premažite sa svinjskom masti i još jednom preklopite. I tako nekoliko puta. Kada preklopite zadnje i dobijete kvadrat, pokrijte krpom i stavite da odstoji pola sata (može i kraće, ali i duže, ovisno o tome koliko vremena imate dok radite druge poslove). Ponovite postupak tri do četiri puta – valjanje, mazanje, preklapanje. Naime, ako se više valja i maže, kolač je lisnatiji i više nalik mlincima. Prije pečenja, lim premažite svinjskom mašću, a tijesto razvaljajte prema veličini lima, preklopite ga i poravnajte. Kolač se s vanjske strane ne maže. Peče se 20-25 minuta. Recimo, na 190 stupnjeva trebat će vam 20-ak minuta. Nakon što kolač izvadite van, pokrijte ga krpom kako se ne bi napuhao i malo ga pritisnite da “sjedne”. Ostavite tako dok se malo ne ohladi. Poslužiti toplo. U slast!
Mlinčani kolač - očuvanje kulinarske tradicije
Članice KUD-a Lepoglavski pušlek, tete Štefica i Mirjana pokazale su učenicima naše škole kako se napravi lepoglavski mlinčani kolač. Učenici nisu samo pažljivo slušali i pratili izvedbu već su i sami imali priliku okušati se u izradi. Tete su sa sobom donijele kolač već spreman za pečenje pa su ga svi imali priliku i isprobati.
Od samo pet sastojaka: glatkog brašna, soli, vode i mlijeka te svinjske masti te uz puno volje i strpljenja dobije se težački kolač koji je naše djedove i bake držao sitima dok su obavljali teške poljoprivredne poslove.
Kako bi zaštitile mlinčani kolač od zaborava članice KUD-a Lepoglavski pušlek uspjele su dokazati izvornost i zatražiti žig geografskog porijekla.
Državni zavod za intelektualno vlasništvo je ove godine izdao rješenje kojim se usvaja zahtjev za registraciju žiga koji će obilježavati mlinčani kolač te štiti naziv i vizualni identitet pod kojim će se nuditi tržištu. Žig je potvrda autohtonosti i izvornosti mlinčanog kolača.
Članice KUD-a obilaze škole i vrtiće našeg kraja kako bi svoje znanje prenijele na mlađe generacije i kako bi što više ljudi imalo priliku uživati u ovom ukusnom kolaču
Recept za one koji se žele okušati u pripremi:
SASTOJCI
1 kg glatkog brašna
2,5 dcl toplog mlijeka
2,5 dcl tople vode
1 žlica soli
kruta svinjska mast
PRIPREMA
Kilogram glatkog brašna pomiješajte s vodom i mlijekom, dodajte žlicu soli i zamijesite tijesto, koje na dodir ne smije biti ni premekano ni pretvrdo. Takvo glatko tijesto stavite se na dasku i razvaljajte na centimetar debljine. Premažite sa svinjskom mašću i preklopite napola. Potom ponovno premažite sa svinjskom masti i još jednom preklopite. I tako nekoliko puta. Kada preklopite zadnje i dobijete kvadrat, pokrijte krpom i stavite da odstoji pola sata (može i kraće, ali i duže, ovisno o tome koliko vremena imate dok radite druge poslove). Ponovite postupak tri do četiri puta – valjanje, mazanje, preklapanje. Naime, ako se više valja i maže, kolač je lisnatiji i više nalik mlincima. Prije pečenja, lim premažite svinjskom mašću, a tijesto razvaljajte prema veličini lima, preklopite ga i poravnajte. Kolač se s vanjske strane ne maže. Peče se 20-25 minuta. Recimo, na 190 stupnjeva trebat će vam 20-ak minuta. Nakon što kolač izvadite van, pokrijte ga krpom kako se ne bi napuhao i malo ga pritisnite da “sjedne”. Ostavite tako dok se malo ne ohladi. Poslužiti toplo. U slast!