OD JABUKE DO JABUČNOG OCTA
Ovih dana našom školom proširio se miris jabučnog octa koji nas je podsjetio na zajednički trud i rad u njegovoj izradi. Sve je započelo krajem mjeseca rujna prošle školske godine 2010./2011. kada su svi učenici i učitelji OŠ grofa Janka Draškovića zajedno brali jabuke. Osim školskih jabuka, ubrali smo i jabuke sa župnog dvora koje nam je darovao svećenik.
Nakon što smo napunili sve sanduke učenici su prionuli pranju jabuka u „Licitarskoj radionoci“, a član eko-odbora Saša Kralj započeo je sa njihovim mljevenjem. Valja napomenuti da je važnu ulogu imao roditelj Ivan Hiržin koji je posudio svoj mlin za mljevenje i zahvaljujući svojem dugogodišnjem iskustvu savjetima pomagao u izradi jabučnog octa. Izmljevene jabuke stavljali smo u bačvu koju smo poklopili poklopcem da bi onemogućili pristup kisiku. Nedovoljan pristup kisika omogućio je proces vrenja u kojem se pod utjecajem kvaščevih gljivica šećer pretvarao u alkohol. Taj proces prethodio je fazi prešanja i dobivanja cijeđenog soka, odnosno jabučnice. Dobivenu jabučnicu vratili smo u bačvu i prekrili je gazom da bi omogućili dotok kisika i nastavak oksidacije alkohola. Nakon šestomjesečne oksidacije bilo je potrebno profiltrirati ocat i zato smo ga pretočili u drugu posudu. Tamo je sazrijevao gotovo pet mjeseci.
Završetkom octeno – kiselog vrenja jabučni ocat smo pretočili u boce za prodaju i potrebe škole. Boce smo dobro zatvorili da bi se spriječilo ponovno vrenje jer bi ocat postao još kiseliji. Učenice eko – grupe izradile su prigodne etikete kojima su ukrasile staklene boce.
Zahvaljujući našem domaru Saši Kralju i učenicima još ćemo nekoliko mjeseci uživati u jelima spravljenima od školskog eko jabučnog octa.
D.Đ.
OD JABUKE DO JABUČNOG OCTA
Ovih dana našom školom proširio se miris jabučnog octa koji nas je podsjetio na zajednički trud i rad u njegovoj izradi. Sve je započelo krajem mjeseca rujna prošle školske godine 2010./2011. kada su svi učenici i učitelji OŠ grofa Janka Draškovića zajedno brali jabuke. Osim školskih jabuka, ubrali smo i jabuke sa župnog dvora koje nam je darovao svećenik.
Nakon što smo napunili sve sanduke učenici su prionuli pranju jabuka u „Licitarskoj radionoci“, a član eko-odbora Saša Kralj započeo je sa njihovim mljevenjem. Valja napomenuti da je važnu ulogu imao roditelj Ivan Hiržin koji je posudio svoj mlin za mljevenje i zahvaljujući svojem dugogodišnjem iskustvu savjetima pomagao u izradi jabučnog octa. Izmljevene jabuke stavljali smo u bačvu koju smo poklopili poklopcem da bi onemogućili pristup kisiku. Nedovoljan pristup kisika omogućio je proces vrenja u kojem se pod utjecajem kvaščevih gljivica šećer pretvarao u alkohol. Taj proces prethodio je fazi prešanja i dobivanja cijeđenog soka, odnosno jabučnice. Dobivenu jabučnicu vratili smo u bačvu i prekrili je gazom da bi omogućili dotok kisika i nastavak oksidacije alkohola. Nakon šestomjesečne oksidacije bilo je potrebno profiltrirati ocat i zato smo ga pretočili u drugu posudu. Tamo je sazrijevao gotovo pet mjeseci.
Završetkom octeno – kiselog vrenja jabučni ocat smo pretočili u boce za prodaju i potrebe škole. Boce smo dobro zatvorili da bi se spriječilo ponovno vrenje jer bi ocat postao još kiseliji. Učenice eko – grupe izradile su prigodne etikete kojima su ukrasile staklene boce.
Zahvaljujući našem domaru Saši Kralju i učenicima još ćemo nekoliko mjeseci uživati u jelima spravljenima od školskog eko jabučnog octa.
D.Đ.