Voditeljica: Iva Pavlović
Učenici uključeni u zadrugu iz razreda: 5. do 8.
Predviđen broj sati tjedno: 1 ili 2 sata tjedno
Mjesto izvođenja aktivnosti: škola i šira lokalna zajednica
Očekivani rezultati (ciljevi) učeničke zadruge:
Primjerenim metodičkim postupcima, pod vodstvom učitelja mentora, omogućiti učenicima razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti te stjecanje, produbljivanje i primjenu bioloških, tehničkih, gospodarskih, društvenih i srodnih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegova planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada. Cilj je i njegovanje izvornih običaja, razvijanje predodžbi o tradicionalnim zanatima kao važnog dijela tradicionalnog naslijeđa te razvijanje svijesti o očuvanju prirode.
Namjena učeničke zadruge:
Nositelji učeničke zadruge i njihova odgovornost:
Način realizacije učeničke zadruge:
Voditelji sekcija učeničke zadruge:
Suradnici i način suradnje:
Način vrednovanja i način korištenja rezultata vrednovanja:
Sudjelovanje učenika na smotrama, natjecanjima, sajmovima, izložbama i radionicama, proizvodi nastali kao rezultat rada učenika zadrugara i njihovih mentora te financijska sredstva ostvarena prodajom proizvoda.
Ostale specifičnosti učeničke zadruge:
Njegovanje kulturne baštine i starih slovačkih zanata te suradnja učeničke zadruge sa udrugama i ustanovama naše lokalne zajednice s ciljem uključivanja učenika u rad i stjecanje iskustava.
Projekt "Tradicija nas izdvaja i spaja"
PROJEKT "TRADICIJA NAS IZDVAJA I SPAJA"
Tijekom školske godine 2023./2024. proveden je projekt Tradicija nas izdvaja i spaja u kojoj su sudjelovale izvannastavne aktivnosti Ručni rad, Drotarstvo, Ekolozi i Cvjećari. Katalog uradaka koji su učenici pod vodstvom mentora izradili možete pogledati na slijedećem linku:
https://read.bookcreator.com/GnxiLepd0TbxHNfzeqSnuUj45bX2/0nusFzL6StSzu1zce3agIw
:: opširnije ::
Učenici učeničke zadruge Jelisavac učili su kako se izrađuju ljekoviti melemi prema starom receptu onako kako su ga radile naše bake.
Dan ranije su učenici na vatri otopili svinjsku mast te u nju dodali suhog bilja (nevena i kamilice).
Smjesa suhog bilja i masti se kuhala par minuta. Nakon toga je ostavljena do sutradan da se ohladi i odstoji 24h.
Sutradan je smjesa zagrijana, a zatim 2x procjeđena kroz gazu. U procjeđenu smjesu dodan je vosak i ostavljen da se otopi. Kada se sav vosak otopio, učenici su sipali smjesu melema u čiste staklenke (prebrisane 70%-tnim alkoholom).
Nakon hlađenja melema, učenici su poklopili staklenke. Ukupno su napunili 49 staklenki sa melemom od nevena i kamilice.
Učenici članovi Učeničke zadruge, sekcije Kozmetičari su izrađivali melem za usne od kokosovog ulja i voska.
Ulje i vosak smo najprije otopili na pari.
A zatim smo punili toplu tekuću smjesu u prazne posudice za meleme, čekali da se prohlade i stvrdnu te zatvarali posudice.
Napravili smo ukupno 108 melema za usne
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |