Podlistak Most prijateljstva u igri i kreativnosti - školski list, broj 2
Stripovi o superherojima, broj 4
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Mali Vinišćari, učenici prvog i trećeg razreda PŠ Vinšće s učiteljicom Zrinkom Ivančić u ponedjeljak 1.lipnja 2015. su posjetili matičnu školu u Marini. Na početku su kratko obišli školu. Nakon toga su proveli zanimljiv nastavni dan s knjižničarkom škole Meri Rajčić. Budući da je naša knjižničarka i dipl. nutricionistkinja, proširili su znanja o utjecaju pravilne prehrane na zdravlje. To je ujedno i tema njihovog ovogodišnjeg projekta kojeg su radili u svojoj područnoj školi.
Ravnatelj škole Mirko Matijaš u društvu učenika prvog i trećeg razreda.
Učenici su se nakratko zadržali i kod pedagoginje Ane Princivali.
Prezentacija na temu Pravilnom prehranom do zdravlja.Tu se ponavljalo već poznato o hrani, a isto tako učilo novo vezano uz minerale, vitamine, ugljikohidrate,masti i proteine.
Poseban naglasak na zdravom tanjuru:preporučeni unos namirnica uz obavezni unos masnoća(maslinovo,repičino,bučino ulje) i vode.
Knjižničarka je strpljivo odgovarala na radoznala pitanja s posebnim osvrtom na dobre (lisnato zeleno povrće,voće,orašasti plodovi...) i loše kalorije (grickalice,gotove prerađene namirnice...) koje se unose u organizam.
Uz teoriju, uvijek je poželjno i malo prakse.Učenici su i više nego voljni za izradu zdravog kolača jer su slastice uglavnom ono što većina voli. Na ovaj način su trećaši ponovili jedinice za mjerenje mase koje su nedavno učili,a svi su učenici dobili priliku da aktivno sudjeluju u izradi. Mjerilo se raženo i polubijelo brašno, smeđi šećer , zobene pahuljice,maslo i kakao,izribala se čokolada s većim udjelom kakaa i uz dodatak jaja,prstohvata soli ,arome vanilije i narančinog soka moglo se oblikovati prhko tijesto.
Dok se kolač pekao u školskoj kuhinji, slijedila je promjena aktivnosti. Ponavljalo se naučeno uz pomoć Zdravka Zmaja na tanjuru koji na zanimljiv način kontrolira djecu koja previše jedu ili potiče djecu koja premalo jedu.
Iako je cilj prvenstveno bio da učenici shvate zašto je za čovjekovo zdravlje bitna pravilna prehrana,usvajala su se i znanja o referentnoj zbirci i svim pojmovima vezanim uz knjižnicu.
Degustacija Domaćeg duplog čokoladnog keksa kao Grancereale čiji je recept preuzet s coolinarike,izveden uz sitne modifikacije.
Nakon degustacije i pripremljenih kolačića za roditelje,učenici su bili spremni za povratak.