preskoči na sadržaj
Vijesti

IZ LIŠANA KROZ HRVATSKU - DOBRO DOŠLI U KOMIŽU

"Iz Lišana kroz Hrvatsku" novi je projekt naše škole koje provode autorice projekta, pedagoginja Nikolina Kraljević i učiteljica povijesti Leana Tudorović u suradnji s učenicima predmetne nastave. Svojevrstan je to nastavak prošlogodišnjega uspješnoga projekta "Kuhačom po svijetu", kada su učenici upoznavali povijest i kulturu dalekih zemalja svijeta kroz mirise i okuse njihovih karakterističnih jela.

Ovogodišnji projekt provodi se kroz četiri radionice. Učenici, podijeljeni u četiri grupe, odabrali su jednu hrvatsku regiju, nakon čega su od voditeljica projekta dobili jedno mjesto smješteno u toj regiji i jelo karakteristično baš za to mjesto. Kroz istraživanje povijesti, geografskog smještaja, kulture, poznatih ličnosti, flore i faune…. učenici su morali otkriti zašto se baš to jelo priprema, sami ga pripremiti, a onda njime počastiti ostatak škole i prezentirati što su sve otkrili.

Prva radionica provodila se u mjesecu veljači. Učenici šestog razreda nisu željeli daleko pa su odabrali Dalmaciju za svoje putovanje.

Kakvo je to jelo Komiška pogača? Zašto se baš to jelo nalazi na trpezi svakog Komižana? I tko to kaže da je pizza talijanska tradicija?

Komiška pogača slasno je jelo od dizanog tijesta nadjevenog lukom i rajčicama prethodno pirjanima na maslinovom ulju te slanim srdelama i kaparima.

Komižani su oduvijek bili ribari. I oduvijek su oko svog otoka te Biševa i Palagruže lovili srdelu.

Umijeće ribarenja prenosilo se generacijama s očeva na sinove pa su Komižani i u svijetu poznati kao najbolji ribari.

Da bi sigurno stigli na daleke pošte, izumili su poseban oblik dalmatinske gajete, tzv. komišku gajetu falkušu, koja se, kao lego kocke, dodavanjem i skidanjem dijelova iz visokog broda primjerenoga za otvorena mora pretvarala u nisku gajetu s koje se bacaju mreže.

Komižani su vlasnici jedne od najdužih i najstarijih regata na svijetu. Palagruža je bila daleko, sigurnoga mjesta na žalu tog otoka malo pa se prilikom svakog odlaska na Palagružu organizirala utrka brodova iz komiške uvale do Palagruže. Tko je stigao prvi, našao je mjesto na žalu.

Jednom prilikom, a bilo je to davne 1177., na Palagruži su od oluje spasili papu Aleksandra III, doveli ga u Komižu gdje je ovaj posvetio crkvu sv. Nikole koja i danas ponosno stoji na brijegu iznad Komiže i ispred koje se svake godine na dan Sv. Nikole zapali stari drveni brod kako bi njegov pepeo služio za blagoslov novih brodova. Tako se Komiža može pohvaliti da je prva ugostila jednog papu.

Komiške su žene ispraćale svoje muževe uz pjesmu kad bi odlazili danima u ribolov, a u falkušama su dobro spremljene čekale komiške pogače.

Tradicionalnu komišku pogaču spremili su i učenici šestog razreda, a kako je tekao proces možete vidjeti nakon klika na link:

http://www.os-igkovacic-lisaneostrovicke.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=81




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Leana Tudorović   datum: 9. 3. 2023.

Školske novine -FIJOMBA

IZ LIŠANA KROZ HRVATSKU - DOBRO DOŠLI U KOMIŽU

"Iz Lišana kroz Hrvatsku" novi je projekt naše škole koje provode autorice projekta, pedagoginja Nikolina Kraljević i učiteljica povijesti Leana Tudorović u suradnji s učenicima predmetne nastave. Svojevrstan je to nastavak prošlogodišnjega uspješnoga projekta "Kuhačom po svijetu", kada su učenici upoznavali povijest i kulturu dalekih zemalja svijeta kroz mirise i okuse njihovih karakterističnih jela.

Ovogodišnji projekt provodi se kroz četiri radionice. Učenici, podijeljeni u četiri grupe, odabrali su jednu hrvatsku regiju, nakon čega su od voditeljica projekta dobili jedno mjesto smješteno u toj regiji i jelo karakteristično baš za to mjesto. Kroz istraživanje povijesti, geografskog smještaja, kulture, poznatih ličnosti, flore i faune…. učenici su morali otkriti zašto se baš to jelo priprema, sami ga pripremiti, a onda njime počastiti ostatak škole i prezentirati što su sve otkrili.

Prva radionica provodila se u mjesecu veljači. Učenici šestog razreda nisu željeli daleko pa su odabrali Dalmaciju za svoje putovanje.

Kakvo je to jelo Komiška pogača? Zašto se baš to jelo nalazi na trpezi svakog Komižana? I tko to kaže da je pizza talijanska tradicija?

Komiška pogača slasno je jelo od dizanog tijesta nadjevenog lukom i rajčicama prethodno pirjanima na maslinovom ulju te slanim srdelama i kaparima.

Komižani su oduvijek bili ribari. I oduvijek su oko svog otoka te Biševa i Palagruže lovili srdelu.

Umijeće ribarenja prenosilo se generacijama s očeva na sinove pa su Komižani i u svijetu poznati kao najbolji ribari.

Da bi sigurno stigli na daleke pošte, izumili su poseban oblik dalmatinske gajete, tzv. komišku gajetu falkušu, koja se, kao lego kocke, dodavanjem i skidanjem dijelova iz visokog broda primjerenoga za otvorena mora pretvarala u nisku gajetu s koje se bacaju mreže.

Komižani su vlasnici jedne od najdužih i najstarijih regata na svijetu. Palagruža je bila daleko, sigurnoga mjesta na žalu tog otoka malo pa se prilikom svakog odlaska na Palagružu organizirala utrka brodova iz komiške uvale do Palagruže. Tko je stigao prvi, našao je mjesto na žalu.

Jednom prilikom, a bilo je to davne 1177., na Palagruži su od oluje spasili papu Aleksandra III, doveli ga u Komižu gdje je ovaj posvetio crkvu sv. Nikole koja i danas ponosno stoji na brijegu iznad Komiže i ispred koje se svake godine na dan Sv. Nikole zapali stari drveni brod kako bi njegov pepeo služio za blagoslov novih brodova. Tako se Komiža može pohvaliti da je prva ugostila jednog papu.

Komiške su žene ispraćale svoje muževe uz pjesmu kad bi odlazili danima u ribolov, a u falkušama su dobro spremljene čekale komiške pogače.

Tradicionalnu komišku pogaču spremili su i učenici šestog razreda, a kako je tekao proces možete vidjeti nakon klika na link:

http://www.os-igkovacic-lisaneostrovicke.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=81




Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Leana Tudorović   datum: 9. 3. 2023.

Školske novine - FIJOMBA

RIJEČ UREDNIKA

Dragi učitelji i učenici, dragi roditelji i svi ljubitelji čitanja,

školske godine 2013./2014. okupila se mala grupica entuzijasta naše škole i počela raditi na školskim novinama imena FIJOMBA. Mnogo toga smo iz njih mogli naučiti: kako i gdje učenici provode svoje vrijeme, koja glazba, filmovi, sportovi... ih interesiraju, kakvi su im učitelji, gdje su putovali i gdje bi voljeli putovati......

Školska godina 2019./2020. donjela je nove izazove. Neki nepoznati virus uvukao se u naše živote, a mi smo svoje razrede i klupe zamijenili svojim sobama, knjige i bilježnice tabletima, a trčanja po igralištu druženjima online. Bila je to godina kada po prvi put nisu izašle naše novine u tiskanom izdanju, a mnoge su lijepe priče ostale neobjavljene.

Nova situacija malo nas je iznenadila, ali ne i obeshrabrila.

Tko neće nađe izgovor, tko hoće nađe priliku!

Mi smo iskoristili novu situaciju i odlučili našoj Fijombi dodati jedno malo "e" i udahnuti joj virtualni život!

Školske godine 2020./2021. rodila se tako e-FIJOMBA!

Do prvog e-članka, koji govori o šetnji naših najmanjih kroz godišnja doba i kako su sa svojim učiteljicama posjetili jesen, pozdrave šalje

učiteljica Leana, urednica e-FIJOMBE




Kalendar
« Listopad 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Korisni linkovi
Korisni linkovi


Tražilica






preskoči na navigaciju