IZ LIŠANA KROZ HRVATSKU - LIKA
Ove smo školske godine naše putovanje kroz Hrvatsku nastavili Likom. Učenici šestog razreda sa svojom su razrednicom, učiteljicom Marinom Juran uz pomoć naše ravnateljice pripremili u školskoj kuhinji "Ličke pole" i "Ličku pogaču sa sirom".
Područje Like ima bogatu tradiciju poljoprivrede, obiluje kvalitetnim nezagađenim zemljištima, ima povoljne klimatske uvjete i nadmorsku visinu potrebenu za kvalitetan i prepoznatljiv krumpir. Upravo u tom okruženju razvila se posebna sorta krumpira poznata pod nazivom “Lički krumpir.” Ova sorta krumpira ima čvrstu teksturu, izražen okus i nisku vlagu, što ga čini savršenim za pripremu različitih jela.
Lički krumpir koristi se u raznim tradicionalnim jelima ličkog kraja, a jedno od najpoznatijih jela su “Ličke pole”. Upravo zato smo i htjeli približiti našim učenicima pripremu tradicionalnog jela koji se od davne prošlosti priprema u Lici.
Lički krumpir upisan je u Službeni list Europske unije u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) te predstavlja ne samo ukusnu namirnicu već i dio bogate kulturne baštine Hrvatske.
TasteAtlas, svjetski atlas hrane i enciklopedija okusa, objavio je listu devet najukusnijih hrvatskih slanih pita, javlja The Plitvice Times. Među njima je lička pogača sa sirom, tradicionalno jelo iz Like. „Ova tradicionalna pita nalik kruhu dolazi iz Like, otuda je i ime. Sastoji se od brašna, mljevenog sira, praška za pecivo, kiselog mlijeka, jaja, soli i ulja. Kombinacija tih sastojaka se zatim stavlja u veliku tepsiju i peče dok pogača ne dobije zlatnu koricu. Preporučuje se poslužiti ju uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka”, navodi TasteAtlas.
Kada je već dobila preporuke svjetskih znalaca hrane, odlučili smo je i mi napraviti u našoj kuhinji.
http://www.os-igkovacic-lisaneostrovicke.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=98
IZ LIŠANA KROZ HRVATSKU - LIKA
Ove smo školske godine naše putovanje kroz Hrvatsku nastavili Likom. Učenici šestog razreda sa svojom su razrednicom, učiteljicom Marinom Juran uz pomoć naše ravnateljice pripremili u školskoj kuhinji "Ličke pole" i "Ličku pogaču sa sirom".
Područje Like ima bogatu tradiciju poljoprivrede, obiluje kvalitetnim nezagađenim zemljištima, ima povoljne klimatske uvjete i nadmorsku visinu potrebenu za kvalitetan i prepoznatljiv krumpir. Upravo u tom okruženju razvila se posebna sorta krumpira poznata pod nazivom “Lički krumpir.” Ova sorta krumpira ima čvrstu teksturu, izražen okus i nisku vlagu, što ga čini savršenim za pripremu različitih jela.
Lički krumpir koristi se u raznim tradicionalnim jelima ličkog kraja, a jedno od najpoznatijih jela su “Ličke pole”. Upravo zato smo i htjeli približiti našim učenicima pripremu tradicionalnog jela koji se od davne prošlosti priprema u Lici.
Lički krumpir upisan je u Službeni list Europske unije u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) te predstavlja ne samo ukusnu namirnicu već i dio bogate kulturne baštine Hrvatske.
TasteAtlas, svjetski atlas hrane i enciklopedija okusa, objavio je listu devet najukusnijih hrvatskih slanih pita, javlja The Plitvice Times. Među njima je lička pogača sa sirom, tradicionalno jelo iz Like. „Ova tradicionalna pita nalik kruhu dolazi iz Like, otuda je i ime. Sastoji se od brašna, mljevenog sira, praška za pecivo, kiselog mlijeka, jaja, soli i ulja. Kombinacija tih sastojaka se zatim stavlja u veliku tepsiju i peče dok pogača ne dobije zlatnu koricu. Preporučuje se poslužiti ju uz čašu jogurta ili kiselog mlijeka”, navodi TasteAtlas.
Kada je već dobila preporuke svjetskih znalaca hrane, odlučili smo je i mi napraviti u našoj kuhinji.
http://www.os-igkovacic-lisaneostrovicke.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=98
RIJEČ UREDNIKA
Dragi učitelji i učenici, dragi roditelji i svi ljubitelji čitanja,
školske godine 2013./2014. okupila se mala grupica entuzijasta naše škole i počela raditi na školskim novinama imena FIJOMBA. Mnogo toga smo iz njih mogli naučiti: kako i gdje učenici provode svoje vrijeme, koja glazba, filmovi, sportovi... ih interesiraju, kakvi su im učitelji, gdje su putovali i gdje bi voljeli putovati......
Školska godina 2019./2020. donjela je nove izazove. Neki nepoznati virus uvukao se u naše živote, a mi smo svoje razrede i klupe zamijenili svojim sobama, knjige i bilježnice tabletima, a trčanja po igralištu druženjima online. Bila je to godina kada po prvi put nisu izašle naše novine u tiskanom izdanju, a mnoge su lijepe priče ostale neobjavljene.
Nova situacija malo nas je iznenadila, ali ne i obeshrabrila.
Tko neće nađe izgovor, tko hoće nađe priliku!
Mi smo iskoristili novu situaciju i odlučili našoj Fijombi dodati jedno malo "e" i udahnuti joj virtualni život!
Školske godine 2020./2021. rodila se tako e-FIJOMBA!
Do prvog e-članka, koji govori o šetnji naših najmanjih kroz godišnja doba i kako su sa svojim učiteljicama posjetili jesen, pozdrave šalje
učiteljica Leana, urednica e-FIJOMBE
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
Korisni linkovi |
• e-DNEVNIK ZA UČENIKE |
• e-DNEVNIK ZA UČITELJE |
• Portal za škole |
• MZO videolekcije |
• AZOO |
• LOOMEN |
• MOZAWEB |
• e-sfera |
• IZZI |
• eTwinning |