PROJEKT: Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (2018/2019.)
« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Èe | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
I ove školske godine GLOBE grupa nastavlja s radom s vrijednim uèenicima naše škole. Godina je prepuna aktivnosti od mjerenja koja provodimo svakodnevno do sudjelovanja u kampanjama i obilje¾avanja va¾nih ekoloških datuma.
Krenimo redom:
Pretpostavljamo da æe listopadne vrste drveæa biti više inficirane imelom te da æe visoka stabla i ona veæeg promjera imati i više grmova imele. Kako je imela polu nametnik koji od domaæina crpi vodu i mineralne tvari smatramo da æe veliki broj grmova loše utjecati na ¾ivot domaæina
Phenology Campaigne, Grow App- Green Down
Nastavljamo s projektom europske fenološke kampanje I ove jeseni. Upotrebom Grow App aplikacije pratimo promjene na lišæu u jesen. Naše vrijedne cure ®ana, Ana, Paola I Nikolina fotkaju lipu u školskom dvorištu.
Da se prisjetimo za proljetno praæenje lipe bili smo nagraðeni I osvojili smo on line predavanje poznatog nizozemskog biologa, Arnolda van Vlieta. Predavanje je odr¾ano za Dan škole, 23. 5. 2017. godine u školskoj knji¾nici na temu “Klimatske promjene I globalno zatopljenje”. Predavanju su prisustvovali svi globovci te nastavnice Inga Jurlina, Roberta Arseniæ I voditeljica GLOBE programa, Lidija Tivanovac.
Istovremeno pratimo ¾uæenje lipe po GLOBE protokolu- Green Down. Boju listova lipe usporeðujemo s GLOBE kartom boja.
Završili smo europski projekt TeaTime4science zapoèet u 6. mjesecu kada smo zakopali 12 izvaganih vreæica èaja na dvije lokacije. Nakon tri mjeseca èajeve smo iskopali i prema uputama izvagali vreæice i podatke unijeli u njihovu globalnu mapu. Rezultate mo¾ete pogledati na ovoj Internet stranici www.teatime4science.org
Ovaj projekt povezuje proces truljenja i klimatske promjene. Prouèavali smo proces truljenja zelenog i rooibos èaja. Prilikom truljenja nastaje plin ugljikov dioksid koji kao staklenièki plin utjeèe na globalno zatopljenje te tako i na klimu tog podruèja.
Uèenici naše škole sudjelovanjem u projektu bave se znanstveno istra¾ivaèkim radom i daju svoj doprinos u razumijevanju ovog procesa na globalnoj europskoj razini.
Zahvaljujemo se našim suradnicima na projektu, ljekarne Popoviæ koje su nam omoguæile vaganje èajeva na njihovoj preciznoj vagi i gospoði Mirici koja nam je ustupila mjesto u svom vrtu za ukopavanje èajeva.