Izrada uskrsnoga kruha na tradicijski i suvremeni način
Autor: Anamarija Macan, 1. 4. 2021.
Od 10. do 27. ožujka učenici 3.a razreda iz Vrpolja te 3.c razreda iz Starih Perkovaca sudjelovali su u projektu Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova
Naziv projekta je Izrada uskrsnoga kruha na tradicijski i suvremeni način. Cilj projekta je vidjeti i doživjeti kako se izrađuje uskrsni kruh u svim krajevima svijeta gdje žive Hrvati. Rezultat projekta je mirisna i ukusna zbirka uskrsnog kruha, zajednički video sa svim konačnim proizvodima te knjižica u kojoj će se sakupiti svi recepti i fotografije snimljenih kruhova koji su izrađeni s učenicima.
Prije nego je krenula sama izrada bilo je važno pronaći nekoga tko zna na koji način se u pojedinom selu pekao kruh, kako se ukrašavao i kakva je bila njegova svrha. Tradicionalan Vrpoljački kruh ispekla je baka Katica Ančić, a uskrsni kruh Starih Perkovaca ispekli su članovi obitelji Andrije i Marije Zmaić. Sam postupak izrade sniman je i fotografiran što je služilo za izradu PPT prezentacije.
Ispečeni kruh učiteljice su donijele u školu te zajedno s učenicima porazgovarale o sastojcima potrebnim za pečenje kruha, samoj izradi te namjeni uskrsnog kruha u našim selima. Na kraju su učenici sami zapisivali recept, postupak izrade, izrađivali umne mape te crtali prethodno ispečeni kruh. Uživali su u izgledu i mirisu domaćeg kruha.
Projekt „Izrada uskrsnoga kruha na tradicijski i suvremeni način“ i brošura su 27.ožujka predstavljeni na Đakovačkom korzu. U izlogu Kuće Reichsmann postavljena je izložba uskrsnih kruhova i pogača koju možete pogledati u tjednu od 29.ožujka do 4.travnja.
Učiteljica Ivana Petrović Ačaj
Proces izrade Vrpoljačkog kruha
Proces izrade Perkovačkog kruha
Izložba
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Ukupno: 268837
Danas: 32