preskoči na sadržaj

Osnovna škola Julija Kempfa Požega

Login
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

KONTAKT

OŠ JULIJA KEMPFA

Dr. Franje Tuđmana 2, 34000 Požega

OIB: 66604281111

Matični broj: 3351092

E-mail: skola@os-jkempfa-pozega.skole.hr

Telefon: 034 273 799

Fax: 034 312 826

LOKALI:

511 – Tajnica

512 – Ravnateljica (272 046)

513 – Zbornica

514 – Pedagog

515 – Računovodstvo

516 – Knjižnica

517 – Kuhinja (272 015)

519 – Domar

520 – Defektolog

521 – Psiholog (312 827)

Kako doći do nas ?

Kada zvoni ?
     PRIJE PODNE
1.sat: 08:00 - 08:45
2.sat: 08:55 - 09:40
3.sat: 09:50 - 10:35
4. sat: 10:40 - 11:25
5. sat: 11:30 - 12:15
6. sat 12:20 - 13:05

 
  POSLIJE PODNE
1.sat 13:30 - 14:15
2.sat 14:25 - 15:10
3.sat 15:20 - 16:05
4.sat 16:10 - 16:55
5.sat 17:00 - 17:45
6.sat 17:50 - 18:35
Sigurnost-internet

Sigurnost djece na internetu:

- publikacija

- video

Brojač posjeta
Ispis statistike od 14. 1. 2010.

Ukupno: 920461
Ovaj mjesec: 985
Ovaj tjedan: 503
Prespavanac 2024.

Moja škola

RVA - o Erasmusu

Emisija Školsko zvono

Bećarac 1.b

Laganini FM Požega

Dan škole 2020.

Vozila se barka

Circle of life

Django

Film o školi 2018.

Školski zbor 2017.

Bonton - kviz

Erasmus+ 2017.

Taurage, Litva 2017.

Kartepe, Turska 2017.

Smotra zborova 2017.

Maškare 2017.
Kuharica

Prilog o školi s HTV-a

4.a STAND UP

Dan škole 2016

Život škole

Dan grada 2015.

Školski zbor

 

 

skole.hr

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Kako otkriti skrivene kalorije i smanjiti opasne šećere u svakodnevnoj prehrani
Autor: Administrator , 20. 11. 2015.

Djeca su od najranije dobi u svakodnevnom životu bombardirana s hranom prebogatom šećerima. Kako otkriti hranu koja prekomjerno sadrži šećere, kako smanjiti unos šećera, koju hranu treba izbjegavati, a koju više koristiti i u svoj život uklopiti što više kretanja i fizičke aktivnosti, učenicima 1. i 4. razreda OŠ Julija Kempfa pojasnila je inž. preh. tehnologije, Tonka Šarić iz Poljoprivredno prehrambene škole Požega.


- Prehrambene navike se formiraju još u najranijoj dobi, a kada dođemo u stariju dob teško ih mijenjamo. Današnja tema je „Skrivene kalorije“ i upoznati učenike s time gdje se te skrivene kalorije nalaze. Od Coca cole do ostalih gaziranih i negaziranih sokova, slatkiša i ostaloga što je dovelo našu djecu da danas imamo 16% pretilih u najmlađim godinama. Djeca do 11. godine unesu u svoj organizam 45 kg šećera, što odgovara njihovoj prosječnoj težini. Odakle taj toliki šećer, pokazali smo djeci danas zorno, da su skrivene kockice šećera u hrani oko nas, a posebno smo ih upoznali s posljedicama koje donosi ta prekomjerna upotreba šećera. Naša prehrambena industrija nam to servira, fruktozni sirupi su zastupljeni u skoro 90% prerađenih namirnica, a zapravo se radi o šećeru, dok istovremeno stanovništvo prekomjerno upotrebljava tu prerađenu hranu. Treba apelirati na stanovništvo a posebno djecu da se čita deklaracija, da vide što to zapravo unose u svoj organizam. Kad sipamo gorivo u svoj automobil uvijek kontroliramo da ne ulijemo krivo gorivo, a kad je naš organizam u pitanju onda ne vodimo nikakvu brigu – kaže Tonka Šarić, specijalist za sigurnost i kvalitetu hrane koja se zadnjih desetak godina intenzivno bavi upravo tim temama, a predavanja drži i o prekomjernom unošenju soli u organizam i tim opasnostima za zdravlje ljudi.

- Pod motom „Živjeti zdravo“ mi za naše učenike provodimo niz aktivnosti. Nabavili smo i lopte u našim razredima za pravilno sjedenje, za ispravljanje kralježnice i zdravije odrastanje. To sve smo nadovezali s predavanjima o prevelikom unosu soli, skrivenim kalorijama, unosu šećera u organizam. U goste smo pozvali i učenike 4. razreda tako da proširimo spoznaje i što više učinimo za svoje zdravlje. Djeca su bila jako zadovoljna ovim predavanjem a i mi odrasli i sada mislimo da ćemo odmah krenuti u neke promjene naših prehrambenih navika – rekla je učiteljica Dragica Ronko. Da bi odmah krenuli sa zdravim navikama nakon predavanja učenicima je posluženo voće, jabuke i mandarine, te samo jedna kockica čokolade po učeniku.

Tekst/foto: Vladimir Protić (tekst i slike preuzete iz Požeške kronike. Zahvaljujemo!)

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju