« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
OŠ JULIJA KEMPFA
Dr. Franje Tuđmana 2, 34000 Požega
OIB: 66604281111
Matični broj: 3351092
E-mail: skola@os-jkempfa-pozega.skole.hr
Telefon: 034 273 799
Fax: 034 312 826
LOKALI:
511 – Tajnica
512 – Ravnateljica (272 046)
513 – Zbornica
514 – Pedagog
515 – Računovodstvo
516 – Knjižnica
517 – Kuhinja (272 015)
519 – Domar
520 – Defektolog
521 – Psiholog (312 827)
Djeca su od najranije dobi u svakodnevnom životu bombardirana s hranom prebogatom šećerima. Kako otkriti hranu koja prekomjerno sadrži šećere, kako smanjiti unos šećera, koju hranu treba izbjegavati, a koju više koristiti i u svoj život uklopiti što više kretanja i fizičke aktivnosti, učenicima 1. i 4. razreda OŠ Julija Kempfa pojasnila je inž. preh. tehnologije, Tonka Šarić iz Poljoprivredno prehrambene škole Požega.
- Prehrambene navike se formiraju još u najranijoj dobi, a kada dođemo u stariju dob teško ih mijenjamo. Današnja tema je „Skrivene kalorije“ i upoznati učenike s time gdje se te skrivene kalorije nalaze. Od Coca cole do ostalih gaziranih i negaziranih sokova, slatkiša i ostaloga što je dovelo našu djecu da danas imamo 16% pretilih u najmlađim godinama. Djeca do 11. godine unesu u svoj organizam 45 kg šećera, što odgovara njihovoj prosječnoj težini. Odakle taj toliki šećer, pokazali smo djeci danas zorno, da su skrivene kockice šećera u hrani oko nas, a posebno smo ih upoznali s posljedicama koje donosi ta prekomjerna upotreba šećera. Naša prehrambena industrija nam to servira, fruktozni sirupi su zastupljeni u skoro 90% prerađenih namirnica, a zapravo se radi o šećeru, dok istovremeno stanovništvo prekomjerno upotrebljava tu prerađenu hranu. Treba apelirati na stanovništvo a posebno djecu da se čita deklaracija, da vide što to zapravo unose u svoj organizam. Kad sipamo gorivo u svoj automobil uvijek kontroliramo da ne ulijemo krivo gorivo, a kad je naš organizam u pitanju onda ne vodimo nikakvu brigu – kaže Tonka Šarić, specijalist za sigurnost i kvalitetu hrane koja se zadnjih desetak godina intenzivno bavi upravo tim temama, a predavanja drži i o prekomjernom unošenju soli u organizam i tim opasnostima za zdravlje ljudi.
- Pod motom „Živjeti zdravo“ mi za naše učenike provodimo niz aktivnosti. Nabavili smo i lopte u našim razredima za pravilno sjedenje, za ispravljanje kralježnice i zdravije odrastanje. To sve smo nadovezali s predavanjima o prevelikom unosu soli, skrivenim kalorijama, unosu šećera u organizam. U goste smo pozvali i učenike 4. razreda tako da proširimo spoznaje i što više učinimo za svoje zdravlje. Djeca su bila jako zadovoljna ovim predavanjem a i mi odrasli i sada mislimo da ćemo odmah krenuti u neke promjene naših prehrambenih navika – rekla je učiteljica Dragica Ronko. Da bi odmah krenuli sa zdravim navikama nakon predavanja učenicima je posluženo voće, jabuke i mandarine, te samo jedna kockica čokolade po učeniku.
Tekst/foto: Vladimir Protić (tekst i slike preuzete iz Požeške kronike. Zahvaljujemo!)