« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Vlada Republike Hrvatske je 29.12.2022. donijela ODLUKU O KRITERIJIMA I NAČINU FINANCIRANJA, ODNOSNO SUFINANCIRANJA TROŠKOVA PREHRANE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA ZA DRUGO POLUGODIŠTE ŠKOLSKE GODINE 2022./2023.
Po toj odluci:
Učenik koji u drugom polugodištu školske godine 2022./2023. redovito pohađa osnovnu školu, ostvaruje pravo financiranja, odnosno sufinanciranja prehrane u iznosu od 1,33 eura/10,00 kuna po danu, za dane kada je na nastavi.
Prehrana mora u najvećoj mogućoj mjeri biti organizirana u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi (»Narodne novine«, broj 146/12.) i Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama (Ministarstvo zdravlja, 2013).
Preporučene vrste hrane i jela po obrocima u školi:
Mlijeko ili mliječni proizvodi
Mliječni napitci, svježe pripremljeni
Žitne pahuljice
Kruh od cjelovitog zrna (integralni, graham, raženi i sl.)
Orašasti plodovi i sjemenke
Sir
Maslac
Meki margarinski namazi
Marmelada
Med
Mliječni namazi
Mesni naresci
Jaja
Sezonsko voće i povrće
Prirodni voćni sok
Prema opremljenosti školske kuhinje i s kuharicom na pola radnog vremena nismo u mogućnosti svakodnevno posluživati kuhane obroke.
Jelovnik smo u najvećoj mogućoj mjeri sastavili po preporukama HZJZ.
Prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u sklopu školske marende, učenici tjedno dobivaju dva topla obroka: griz na mlijeku ili palenta + jedan topli obrok iz dostave.
Poučeni dugogodišnjim iskustvom i potražnjom od strane djece, jedan dan u tjednu predodređen je za marendu koju djeca najviše vole ( školska pizza, hrenovka u pecivu i sl.)
U ponudi imamo i razne muesli i cornflakes s jogurtom ili mlijekom, a sve u svrhu raznolikog i zdravog tjednog jelovnika s naglaskom na smanjeni unos šećera.
Od napitaka poslužujemo sok, razne čajeve , mlijeko i vodu.
U dane kada je na jelovniku pecivo i narezak, učenici koji to ne jedu imaju mogućnost koristiti slijedeće namaze: džem miješano voće, džem šipak, med i lješnjak krem namaz.
Učenici 1.razreda svaki dan dobivaju voće, a ostali najmanje 2 puta tjedno.
Namirnice tražene kvalitete naručuju se od provjerenih dobavljača koji su u HACCP sustavu. Namirnice se strogo kontroliraju pri ulasku u kuhinju (datum proizvodnje, rok trajanja, ispravnost ambalaže) te se čuvaju u hladnjaku ili u tamnom i hladnom prostoru.
Temperatura hladnjaka se očitava i provjerava jednom dnevno i upisuje prema HACCP sustavu.
Sve radne površine se dnevno dezinficiraju s predviđenim sredstvom za dezinfekciju.
Škola ima potpisan ugovor sa HZZJZ koji provodi kontrolu namirnica i kuhinje.
Imamo učestale kontrole uzoraka hrane i provjeru brisa radnih površina, pribora koji se koristi u pripremi hrane i kuhinjskog osoblja uz redovno provođenje DDD mjera.
Zbog poštivanja svih zakonskih mjera, do sada smo uvijek imali uredne nalaze.
Ravnatelj
Goran Matić, prof.