« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Povijesna grupa
UKUSNO PISMO IZ MRAKA POVIJESTI
Svakih petnaest dana povijesna grupa ide u Sveučilišnu knjižnicu u Split.
U novinama iz 20.st. tražimo sve zanimljivosti o Kaštelima.
Tražeći te podatke našli smo recepte iz tog doba i došli smo na ideju da napravimo kuharicu. Iz kuharice smo izdvojili neobične recepte i podijelili ih svim djelatnicima naše škole, da ih isprobaju i kažu svoje mišljenje.
Nadamo se da će ih isprobati i da će im se svidjeti !!!
Naime, već dugo, u europskim historiografijama nisu samo carevi, kraljevi, vojskovođe i političari glavni predmet istraživanja, već su to i obični ljudi i njihovi svakodnevni životi, a među ostalom i hrana koju su jeli. U tom smislu stavljamo izbor jelovnika koji su 1941. objavljeni u splitskom tjedniku Dom i svijet. Iz obilja od oko tristotinjak jela, često vrlo neobičnih, za Vas smo izabrali tri jelovnika za koja nam se čini da su primjenjivana i danas. Molimo vas da ponuđene jelovnike pročitate, o njima razmislite te ih iskušate na vlastitoj trpezi, nadamo se na zadovoljstvo vaše obitelji, prijatelja i gostiju.
Na koncu, nadamo se da ćemo zajedno oživjeti povijest i pomoći da se ovim putem ostvari njen kvalitetan suodnos sa ostalim predmetima.
RECEPTI
GURMANSKA JELA ZA POSEBNE DANE
Krem juha, Fina teletina na talijanski način, Smokve sa šlagom
Krem juha. Očistite i operite 3 mlade mrkve, korijen zeleni, manju glavicu oljuštenog celera.Isjecite sve na tanje listiće. Zatim u žlici masti ili ulja pržite glavicu sitno isjeckanog crvenog luka. Kada luk pocrveni dodajte
Fina teletina na talijanski način. Uzmite velike, prst debele teleće odreske, najbolje od vola. Meso istucite batom, posolite i ostavite da odleži pola sata. Nakon toga odreske popržite na masti ili na ulju, ali samo dopola. Potom ih stavite u umak od rajčice i kuhajte na sasvim laganoj vatri.
Umak od rajčica spremite na slijedeći način. Na 70 gr. ulja popržite 60 gr. oštrog brašna. Kada smjesa potamni dodajte pola čaše pelata od rajčice, cijelu glavicu kapule te vode da umak bude sasvim razrijeđen. Prokuhati do željene gustoće.
Za prilog servirati tjesteninu.
Smokve sa šlagom .Oljuštite ½ kilograma dalmatinskih smokava i sameljite ih u mašini za mljevenje mesa. Dobiveni pire stavite u posudu, zasladite po ukusu, dodajte 60 gr. isjeckanih oraha, dvije žlice očišćenog bijelog grožđa. Sve zajedno kuhajte na najjačem plamenu štednjaka i miješajte. Kada prokuha maknite sa štednjaka i mješajte da se što prije ohladi. U smjesu dodajte malo domaćeg vina, i žlicu ruma. Jelo poslužite u dubokoj posudi sa dva prsta čvrstog šlaga i biskvita.
JELA ZA NEDJELJNI RUČAK
Juha sa krumpirovim okruglicama, Domaće kobasice u umaku, Nabujak od kuhanog voća
Juha sa krumpirovim okruglicama. U lonac stavite dvije glavice isjeckane kapule i pirjate lagano na dvije žlice masti ili ulja. Kad kapula porumeni dodajte joj na sitno isjeckani peršin (i korijen i list) slatki kupus, mrkvu,
U procijeđenu juhu dodajte okruglice koje ste spravili na slijedeći način. Umutite 50gr. masla, 3 velika žumanjka, malo soli, bijelog papra i peršina. Svemu dodajte pire koji ste napravili od krumpira iz juhe i 2 žlice oštrog brašna. Smjesu dobro izmiješate, napravite okruglice veličine oraha, prokuhajte ih u posoljenoj vodi, a zatim dodajte u juhu.
Domaće kobasice u umaku. Na tavi pirjate 60 do 70 gr. ulja i masti i 50g oštrog brašna. Kad zaprška potamni podlijte je sa velikom čašom „Gemišta“. Nakon toga umak posolite i malo prokuhajte te u njega dodajte prethodno popržene domaće kobasice. Poslužite sa restanim krumpirom ili rižom.
Nabujak od ukuhanog voća. Mikserom izmiješate 60 do
ZDRAVA JELA ZA LJUDE KOJI NEMAJU VREMENA
Juha od riblje glave s krumpirom, Francuska palenta sa salatom, Ciganski nabujak
Juha od riblje glave s krumpirom
Skuhajte juhu od 3 cijele kapule, glavice isjeckanog češnjaka 8-10 zrna crnog papra, lovorovog lista, zeleni po izboru te riblje glave. Gotovu juhu procijedite te dodajte tjesteninu ili na kocke isjeckani krumpir.
Francuska palenta sa salatom
U ½ litre vode dodajte maslo i malo soli te pustite da proključa. Proključalu vodu dodajte
Ciganski nabujak
Prokuhane široke rezance oplahnite hladnom vodom te ih namastite uljem ili mašću. U manju, namašćenu, vatrostalnu posudu slažite rezance pa na njih džem od šljiva i sve tako dok ima rezanaca. Tako složeni nabujak pospite mljevenim šećerom i mljevenim orasima. Stavite u štednjak i pecite oko 30 minuta na srednjoj temperaturi.
ČLANOVI POVIJESNE GRUPE:
Ivan Šimović Ana Čačija
Vedran Biočić Paula Lijić
Ivan Barbić Tina Jerkunica
Toni Buzov Anita Ugrina
Antonija Buzov
Srijeda 21.8. 2024. u 8,30 sati
Srijeda 10.7.2024. u 10,00 sati
Utorak 25.6.2024. u 12,30 sati
Ponedjeljak 13.5.2024. u 13,10 sati
Utorak 6.2.2024. u 13,10 sati
Ponedjeljak 11.12.2023. u 13,10 sati
Srijeda 27.9.2023. u 13,10 sati
Utorak 29.8.2023. u 9,00 sati
Ponedjeljak 21.8.2023. u 9,00 sati
Utorak 11.7.2023. u 9,00 sati
Ponedjeljak 26.6.2023. u 12,30 sati
Četvrtak 1.6.2023. u 13,10 sati
Srijeda 15.2.2023. u 13,10 sati