Radionica izrade melema i čokolade
Autor: Matija Ravlić, 25. 2. 2010.
Pčelarska skupina OŠ kralja Tomislava Našice bavi se izradom prirodnih proizvoda na bazi pčelinjeg voska, meda i propolisa. Članovi skupine i voditeljica Matija Ravlić, učiteljica 1.b razreda, izrađivali su melem i čokoladu od meda.
Melem
Pribor potreban za izradu melema:
-
pčelinji vosak
-
kokosovo ulje
-
med
- eterično ulje po želji.
Kod izrade melema prvo režemo pčelinji vosak, dok u drugoj posudi grijemo kokosovo ulje.
Dok se vosak otapa u ulju, cijelo vrijeme treba lagano miješati.
U ohlađeno kokosovo ulje dodajemo med i eterična ulja te dalje nastavljamo lagano miješati.
Dobiveni melem ulijevamo u odabranu posudu i ostavljamo hladiti preko noći.
Nakon što se melem učvrstio, posudice zatvorimo odgovarajućim poklopcima.
Nakon što smo sve obavili, dobili smo prirodni melem koji nam uvijek dobro dođe kad imamo suhe usne ili ruke.
Ovako napravljeni melem je potpuno prirodna tvar koja nikad ne izaziva alergije, ima ugodan blagi miris i štiti kožu, koju istovremeno i omekšava.
Medena čokolada
Svi volimo jesti čokoladu pa smo odlučili napraviti zdravu čokoladu koja nam neće kvariti zube.
Sastojci:
- med
- kakao
- masnoće
- cimet
- klinčići
- i ostalo po potrebi.
Postupak izrade:
Prvo skuhamo mješavinu meda i kakaa. Tijekom kuhanja potrebno je dobro miješati.
Nakon kuhanja smjesu je potrebno ostaviti da se ohladi.
Kada se smjesa ohladila napravili smo čokoladne okruglice i ukrasili ih orasima.
Napravljene čokoladice spremili smo u korpice.
Čokoladu smo kušali. Jako je ukusna, a i zdrava.
Svakodnevnom konzumacijom meda tijelo nam je zdravije, a duh vitalniji!
Informacije za roditelje RN 2023-2024.pdf
Informacije za roditelje PN 2023-2024.pdf
« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |