preskoči na sadržaj

Osnovna škola kralja Tomislava Našice

 > Naslovnica
Vijesti

Intervju s voditeljicama sekcija učeničke zadruge „Tomislav“, Matijom Ravlić, Helenom Volner i Mihaelom Pokrivka

Autor: Blaženka Kovač, 28. 6. 2011.


Ove godine županijska smotra učeničkih zadruga održana je u Bilju. Učenička zadruga „Tomislav“ iz OŠ kralja Tomislava Našice osvojila je drugo mjesto s osvojena 43 boda od maksimalno 45.
 

 

 

Školu su predstavljale sekcije:
1.    „Mali pčelari“, voditeljica učiteljica Matija Ravlić
2.    „Vezilje“, voditeljica učiteljica Helena Volner
3.    „Bakine kućne tajne“, voditeljica učiteljica Mihaela Pokrivka
   Sekciju „Mali pčelari „ predstavila je učenica 2.b razreda Dora Markulić, „Vezilje“ je predstavila učenica 3.c razreda Leona Mihaljević, a „Bakine kućne tajne“ predstavila je učenica 1.b razreda Aleksandra Đurđević.
Voditeljica učeničke zadruge, učiteljica Nataša Kruljac komentirala je: „U odbiru najboljih učeničkih zadruga presudila je činjenica da  svaka zadruga mora imati  nešto novo i drugačije u usporedbi s prošlom godinom. Tu je naša zadruga pokazala svoju kreativnost i želju za tim da pokaže da stari zanati još nisu zaboravljeni!“.

 

 


 


      Učiteljica Matija Ravlić  počela je voditi sekciju „ Mali pčelari“.
Ove godine su već drugi put sudjelovali na županijskom natjecanju.
O svojem radu s djecom učiteljica M. Ravlić sa zadovoljstvom priča :
„S ponosom mogu reći da smo imali što pokazati. I prošle godine u Donjem Miholjcu i ove godine u Bilju na županijskoj smotri osvojili smo drugo mjesto!“

 

 


     Učenica Dora Markulić ovako je pokazala rad skupine tijekom školske godine:
Ja sam matica, kraljica pčela. U košnici žive još i pčele radilice i trutovi. Svi imaju svoju ulogu. Sve pčele su moja djeca.Otpjevat ću vam našu pčelarsku himnu! (pjeva pjesmu „Pčelica Maja“).
Učiteljica nastavlja:
„Život pčela ljudima je uvijek bio nepoznanica. Oduvijek su smatrane svetim. Postoje različite legende o pčelama. Jedna je o Sv. Ambroziju koji se obilježava 7. Prosinca. Legenda kaže da je  na Sv. Ambrozija dok je još bio dojenče, spustio se roj pčela na njegovu kolijevku. Ostavile su med oko djetetovih usta. Nijedna pčela nije ga ubola. Događaj je navijestio djetetovu ulogu u budućnosti. Mladi Ambrozije se školovao. Postao je biskup. Sav svoj novac poklonio je siromašnima. Sv. Ambrozije vjerovao je da pčele predstavljaju  sve što je sveto i uzvišeno.!

 

 


Druga legenda kaže da pčele potječu iz raja. Bile su mali Božji pomoćnici. U raju su živjele s adamom i Evom. Bile su bijele. Sivo-smeđe postale su kada su Adam i Eva istjerani iz raja. Na Zemlji im je dopušteno da proizvode med i vosak. Vjerovalo se da je zujanje pčela pjevanje nebeskih oda.Ono je najglasnije na Badnju  večer. Pčele zuje u košnicama stoti psalam u čast rođenja Isusa.
Pčele su jako vrijedne. Lete s cvijeta na cvijet,sakupljaju slatki sok (nektar) . Preko noći prerađuju ga u košnici u med. Možemo se pohvaliti našim novim proizvodom, a to je ČOKOMED. Sama riječ kaže da je to kombinacija čokolade i puno toga… Glavni sastojak je med i propolis, a mi dodajemo sve što poželimo-crnu čokoladu, grožđice, orahe, lješnjake... To je naš tajni recept. A djeca i učiteljica su Čokoladomedoljupci.
Sigurno ste čuli za izreku Melem za dušu. Mi smo napravili melem za kožu. Volimo jesti prirodno i zdravo, ali nam je jako važno s čime njegujemo kožu. U našem melemu su pčelini proizvodi- med, vosak  i propolis. Izrađujemo i sapun na bazi pčelinjih proizvoda.
Preko zime pčele se skupe u klupko, tako se griju i pomalo jedu med.
Prvo su živjele same u prirodi u panju. Tada su im ljudi ispleli pletaru,a kasnije košnicu. Ljudi im puno pomažu da ostanu žive. Sada su jako ugrožene. Dosta ih izumire, ali ne zna se zašto. Dio se zna a to je zbog zagađenosti prirode . U novije vrijeme govori se da frekvencije na kojima rade mobiteli i njihovo zračenje utječu na život i rad pčela, kao i opstanak. O tome ćemo raditi istraživanje iduću godinu.
I prethodnih godina radili smo različita istraživanja od kojih su nastali mnogobrojni likovno-literarni radovi na temu pčela.
Žvakati saće posebno se preporučuje protiv upale grla, sinusa, zubnog mesa i alergija. Žvakati treba tri puta na dan po deset minuta.
Evo, završit ću s receptom koji su nam pomogli i roditelji pribaviti.
ĐAČKI KOLAČ
-3 jaja
-20 dkg šećera
-5 žlica meda
-malo cimeta
-10 dkg oraha
-pola praška za pecivo
-25 dkg brašna

Trebamo pomoći pčelama, jer bi bez njih nestalo tisuće različitih  biljnih vrsta. A najljepše je postati Mali pčelar i tako naučiti puno o pčelama.!“

Skupina „Vezilja“ osnovana je na početku školske 2010. /2011. godine. Osnovala ju je učiteljica Helena Volner. Sekciju pohađa 18 učenika od 1-4 razreda. Sekcija radi ponedjeljkom , peti sat.
    Učiteljica Helena Volner ističe:
„Motive za vez ili crtam sama ili kopiramo iz Bojanki. U početku sam crtala izravno na materijalu. Matreijal uglavnom sama nabavljam. Djeca su marljiva, vrijedna i uporna. Jednom riječju,  motivirana za rad. Među spolovima se ne pravi nikakva razlika. U skupini već imamo četiri dječaka! Iznimno su zainteresirani za rad! Vidi se da u našem  Nastavnom planu i programu nedostaje praktičnog rada i za razvoj fine motorike kao i za intelektualni razvoj.
Ujedno, taj sat nam dođe  nam kao opuštanje kroz rad i zabavu ( a znamo koliko je važna genetska potreba za zabavom za razvoj svake ličnosti ponaosob prema W.Gasseru). Uz vezenje, pjevamo i igramo se! Posebno vole pjesmu : „Vezak vezla Hrvatica mlada“.
Vrhunac ovog našeg rada je izrada naziva naše zadruge od dugmića (gumbića).
Ušili smo ukupno 302 dugmića na tkaninu, razvijali smo i smisao za estetiku birajući i kombinirajući boje dugmića. U današnje vrijeme to su vrlo popularne boje: žuta, crvena, bež, narančasta i dr.
Naše radove izlagali smo putem panoa  za Uskrs i Dan škole. Sudjelovali smo na županijskoj smotri zadruga u Bilju s ostale dvije sekcije.
     Učiteljica Mihaela Pokrivka, koja vodi sekciju “Bakine kućne tajne“, također kaže da je počela voditi sekciju ove školske godine. U svojoj izjavi kaže:
„ Najvažniji  cilj je osvijestiti  i razviti djeci  ljubav prema prirodi (Eko-cilj) i naučiti da vole prirodu, žive s njom i vjeruju joj. Na početku smo se upoznali s različitim biljkama koje su koristile naše bake, zatim s načinima sakupljanja biljaka, postupcima sušenja, skladištenja i  čuvanja biljaka.
Ovisno od materijala, tj vrste biljaka, stavljali smo ih u papirnate vrećice ili u staklenke.
U listopadu, povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje izrađivali smo aranžmane od suhog bilja.    Od bundeva  izrađivali  smo stalke  za lučice i  vaze za cvijeće.
Održali smo i integrativne sate sa sekcijom „Mali pčelari“. Kod njih smo ponijeli biljke kamilice, lipe, šipka, bazge te smo izrađivali domaći čaj.
Od sjeckanog bilja izrađivali smo  mirise iz bakine škrinjice.
Zapravo, uz mirise izrađivali smo dekorativne  mirisne kugle od naranče, limuna, jabuka s cimetom i drugih mirođija (oraščića i sl.)
U studenom, obilježili smo Dan Sv. Barbare i to na tradicionalni  način čekali smo da Božić dođe.
 Mjesec dana ranije ubrali smo grančicu trešnje i stavili ju u vodu i ostavili na toplom prostoru da se razviju pupovi i procvjetaju u vrijeme Božića. To se zaista i dogodilo! Kad je na grančici cvijeće procvjetalo, dječja sreća i čuđenje bili su neizmjerni!
I sami smo sijali sjeme  biljaka u razredu te su izrasle,a mi smo svi zajedno bili sretni!
U zdravstvene svrhe (bronhitis) izradili smo sirup od borovih iglica.
Učili smo praviti bakinu limunadu; za Valentinovo mirišljava srca od sezama; za Uskrs  mirišljava jaja od kartona.
Djecu su posebno oduševili  POTPURI- cvjetni mirisi načinjeni od latica mirišljavih ruža, karanfila, matičnjaka, mente i raznih mirođija (lovor, klinčić,eterična ulja od ruže, muškatni oraščići, korijen ljubičice).
Korijen ljubičice se osuši, izreže na ribež i osuši. Služi za dekoraciju i miris.
Dan majki obilježili smo izradom svibanjskog buketa za majke.
Posebno je bilo zanimljivo što smo od latica ruža, koje su već bile osušene, napravili RUŽIN OCAT POSLIJE TUŠIRANJA kao osvježavajući losion koji štiti i hrani  tijelo, zatim mirisne vodice od vanilije…
Kao delicije izrađivali smo kandirane ružine latice. Vrlo su ukusne .
Protiv bolesti i nametnika ljudi su se nekada borili uglavnom pomoću biljaka,a danas se sve više oslanjamo na njihovo djelovanje. Prošle jeseni osušili smo lavandu, ružmarin, matičnjak, majčinu dušicu i metvicu, isjeckali ih te spremili u Bakine jastučiće od bilja.
Izradili smo i svoj album od svih radova.
Na kraju mogu reći da je mudrost naših baka veliko i neprocjenjivo blago. Srećom, to korisno znanje nije ni danas zaboravljeno. Naučili smo da su bake posjedovale mnoštvo recepata za pripremu sredstava koja su brzo i učinkovito djelovala. To su pametni savjeti i trikovi iz svakodnevice. Svatko bez poteškoća može načiniti pripravak koji želi, a kupnja skupih gotovih proizvoda tada postaje suvišna.“

 


Izvor: Đurđica Zailac


Tražilica
E twinning oznaka za 2022./2023.

Naša škola

Pogledajte film o našoj školi profesorice Vesne Kovačević-Tomić.

Informacije za roditelje
Vrijeme je za školski obrok 3
Priručnik za pomoćnike

Priloženi dokumenti:
ucimo zajedno FINAL.PDF

e-Dnevnik
Kalendar
« Kolovoz 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Osnovna škola kralja Tomislava Našice / Ulica Matice Hrvatske 1, HR-31500 Našice / os-kralja-tomislava-na.skole.hr / ured@os-kralja-tomislava-na.skole.hr
preskoči na navigaciju