« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
U sklopu 4. ciklusa projekta „Zdravo i fino“ Društva „Naša djeca“ Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem, jedna od aktivnosti je vršnjačka edukacija u Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog Zabok.
Tijekom veljače i ožujka 2019. godine dječje vijećnice Ana Grah, Lana Repovečki, Sara Tršinski putem vršnjačke edukacije uz pomoć asistentice na projektu Sandre Benčić i voditeljice Projekta Jasenke Borovčak u drugim razredima te 3. a i 4. c razredu OŠ K.Š Gjalskog predstavile su projekt „Zdravo i fino“. Prenijele su djeci znanja i iskustva koja su stekla kroz radionice zdravoga kuhanja i stručnih predavanja o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika, temeljima zdravlja u svakodnevnom životu te uzgoju zdravih namirnica u eko-vrtu. Također su svojim vršnjacima pokazale zdrava jela koja su one uz pomoć voditeljice kuhanja Snježane Krpes i odraslih volonterki DND-a Zabok pripremile u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, a do sada su izdane 3 kuharice: Kuharica „Zdravo i fino“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ s CD-om Zdravo i fino i Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta.
Cilj ovih prezentacija je da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice, igre, asocijacije, kviz, sortiranje zdravih i nezdravih namirnica te zamjene školskog jelovnika zdravijom varijantom uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika, kao i važnost tjelesnog kretanja te prevencije pretilosti. Na svakoj radionici djeca su degustirala zdrave grickalice – tostirane bademe i suncokretove sjemenke te su za nagradu dobili bedževe s dječjim porukama o zdravoj prehrani, a i sami su imali priliku pisati svoje poruke i slogane te dojmove s radionica.