« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Povodom Svjetskog dana hrane i Tjedna školskog doručka u sklopu projekta „Zdravo i fino“ zabočkog DND-a u našoj školi održane su radionice zdravoga kuhanja te obilježavanje Međunarodne godine voća i povrća.
Društvo „Naša djeca“ Zabok s projektom „Zdravo i fino“ ponovo kreće u promociju zdrave prehrane i usvajanja zdravih stilova života kod djece te je predstavljanje projekta radionicama zdravoga kuhanja započelo u našoj školi s učenicima 1. b i 3. c razreda. Veliko zanimanje izazvala je mala radionica zdravoga kuhanja koju je vodila profesorica Anka Ilinčić i Vjekoslav Flegar uz asistenciju dječjih vijećnika Helene Ban i Jakova Kolara te voditeljice projekta Jasenke Borovčak. Zabočki klinci već su upoznati s projektom putem pjesama s CD-a Zdravo i fino, a ovo im je bio poseban doživljaj jer su i oni aktivno sudjelovali u samoj radionici kuhanja. Upoznati su s namirnicama koje će koristiti na radionici te začinima koje su mogli opipati i pomirisati.
Prvo se radio humus – zdravi namaz od slanutka, a djeca su sjeckala papriku, mrkvu i krastavce, radili zdrave sendviče na domaćim pecivima sa sjemenkama i kukuruznom kruhu te dekorirali povrćem prema želji. Miksao se Zelenko – zeleni smoothie od naranče, kruške, banane i špinata, a klinci su sudjelovali u pripremi voća za miksanje. Sama faza miksanja smoothieja bila im je posebno zanimljiva, a i činjenica koliko je smoothie zdrav i bogat vitaminima i energijom koja nam je potrebna. Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta pa su se ovog puta pripremale Slasne kuglice od badema i jabuka, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih močila u kakao, kokosovo brašno i cimet. Naravno, djeca su sve na kraju i degustirala te su zaključila da im je sve bilo jako fino, a uz to i posebno zdravo. Iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih suncokretovih sjemenki i badema koje su zajedno s receptima zdravih jela, koja su se pripremala na radionici, ponijeli sa sobom kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela i kod kuće.
Na radionicama se koriste recepti koji su izdani u kuharicama Zdravo i fino DND-a Zabok, a do sada su provedena 4. ciklusa projekta te su izdane 4 kuharice: „Zdravo i fino – priče iz zdrave kuhinje za djecu i odrasle“, „Jela zdrava i fina – proljeće, ljeto, jesen, zima“ s CD-om Zdravo i fino, „Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta“ i „Zdrava i fina jela Lijepe Naše“. Cilj promocije projekta „Zdravo i fino“ i ovakvih prezentacija jest da se djeci kroz kreativno-edukativne radionice i male kuharske radionice uz razgovor i raspravu osvijesti važnost zdrave prehrane i usvajanja zdravih prehrambenih navika te prevencije debljine u djece i mladih, a u konačnici da se potakne da se svi zajedno zdravije hranimo kako u svojim obiteljima tako i u odgojno-obrazovnim ustanovama – rekla je voditeljica projekta „Zdravo i fino“ Jasenka Borovčak.