preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog

Login
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Oglasna ploča

 

 

Hrvatska akademska i istraživačka mreža

 

Agencija za odgoj i obrazovanje

 

Darko Lumenko

Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 4. 2011.

Ukupno: 890453
Ovaj mjesec: 4232
Ovaj tjedan: 648
Danas: 77
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ODRŽANE POKAZNE KUHARSKE RADIONICE PROJEKTA "ZDRAVO I FINO" DND-A ZABOK
Autor: Administrator , 25. 4. 2023.

U sklopu 6. ciklusa nagrađivanog projekta Zdravo i fino Društva „Naša djeca“ Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem, jedna od aktivnosti su pokazne radionice zdravoga kuhanja za djecu u osnovnoj školi.

Tijekom veljače, ožujka  i travnja 2023. godine Društvo „Naša djeca“ Zabok  u sklopu projekta Zdravo i fino provelo je pet pokaznih kuharskih radionica za učenike 1.a, b, c i 3.c razreda OŠ K.Š Gjalskog te Područne škole u Martinišću.

Na maloj kuharskoj radionici djeci se na praktičan i zabavan način, uz sortiranje zdravih i nezdravih namirnica, razgovor o hrani i njenom utjecaju na zdravlje, osvještava važnost zdrave i pravilne prehrane te ih se potiče na usvajanje zdravih prehrambenih navika i praktično pokazuje kako da samostalno ili uz pomoć roditelja pripremaju nekoliko jednostavnih i zdravih međuobroka. Djeci je ovo poseban doživljaj jer i oni aktivno sudjeluju u samoj radionici kuhanja, upoznaje ih se s namirnicama koje će koristiti na radionici te začinima koje mogu opipati i pomirisati.

Zato su se na radionici pripremali: fini i zdravi smoothie – Zelenko, namaz od slanutka – humus, djeca su sjeckala povrće i radila zdrave sendviče koje su dekorirala povrćem prema želji. Radionica nikako ne može proći bez omiljenog deserta pa su se ovog puta pripremale Kakao kuglice s datuljama i bademima, a djeca su sama oblikovala kuglice te ih uvaljala u kakao, kokosovo brašno ili cimet. Koristile su se zdrave raznolike namirnice, kao što su svježe voće i povrće, sjemenke te orašidi, bogati mineralima, vitaminima, biljnim masnoćama i prirodnim šećerima.

Djeca su sve na kraju degustirala i zaključila da im je sve bilo jako fino, a uz to i posebno zdravo. Iznenađenje za kraj bile su zdrave grickalice u obliku tostiranih suncokretovih sjemenki i badema. Na poklon su djeca dobila bedž s porukama i recepte zdravih jela, koja su se pripremala na radionici, kako bi zajedno s roditeljima spremali zdrava jela i kod kuće.

Radionicu su vodili asistenti projekta Zdravo i fino Vjekoslav Flegar i Anja Kolarić, članovi DGV-a i DF-a Jakov Marković i Helena Ban, uz voditeljicu projekta Jasenku Borovčak.

Cilj europsko nagrađivanog projekta Zdravo i fino jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu pretilosti u djece i mladi.






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju