« Rujan 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Podno Slavče, kraj potoka,
djetinjstvo se moje smije.
Prva ljubav tu se krije,
naše igre, maštarije.
Tu se uči, tu se radi,
slažu dvojke i petice.
Novi život tu se gradi
u školi kraj Šumetlice.
Našu školu mnogi znaju
po slavnome Ljudevitu Gaju.
Daleko se čuje ime
eko-škola Slavonije.
Hoće li sunce zauvijek sjati?
Zlatne haljine na nebu tkati?
Hoće li trava zelena biti?
Svi zdravu vodu želimo piti.
S.O.S. otvorite oči.
S.O.S. zemlja vas moli.
S.O.S. ljubavi treba.
Ona nas hrani i vodi do neba.
Hoće li vjetar donositi kišu?
Il΄ nam se tužni dani pišu?
Hoće li ljubav jača biti
da prirodu zdravu štiti?
S.O.S. otvorite oči…
Hrvatski preporoditelj, književnik, političar, zastupnik u Hrvatskom Saboru te tvorac ilirizma i vođa hrvatskog narodnog preporoda. Ljudevit Gaj rođen je 8. srpnja 1809. u Krapini. Njegova pjesma Još Hrvatska ni propala postala je hrvatska narodna preporodna budnica. Umro je 20. travnja 1872. u Zagrebu.
„Obnovimo Zemlju glavom, srcem i rukama“ moto je Europskog Foruma održanog u od 26.-28. siječnja 2018. Godine u Impact Hubu u PRAGU.
Republika Hrvatska imala je svoje predstavnike koji su dali prepoznatljivi doprinos u projektu „Mi jedemo odgovorno“ čiji je pokrovitelj Udruga Lijepa naša.
Projekt „ Mi jedemo odgovorno“ imao je zadatak razviti kod djece svijest o odgovornoj prehrani, što znači jesti lokalno, iz svoga kraja, jesti sezonsku hranu, koja odgovara godišnjem dobu, i jesti domaću hranu, proizvedenu u našem kraju, od domaćih proizvođača. Isto tako je trebao poučiti djecu o potrebnoj količini hrane za pravilan rast i razvoj, kao i o štetnim sastojcima u hrani koju rado jedemo i pijemo. U našoj školi projekt se provodio uspješno prošle školske godine i prepoznat je po rezultatima.
U delegacija koja je predstavljala Hrvatsku na ovom događaju bio je predstavnik Udruge „Lijepa naša“ Josip Gregac, dvije učenice Srednje škole Pregrada, Ana Kukavica i Tea Barić, i njihova profesorica Mateja Pondeljak, ravnateljica Melita Pergar i odgajateljica Elma Polanec iz Dječjeg vrtića Vrapčići iz Šenkovca, ravnateljica Karmen Hans Jalšovec i učiteljica Draženka Kolonić iz OŠ Varaždin , s Veleučilišta Velika Gorica dr.sc. Sanja Kalambura i iz naše OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška pedagoginja Helena Kudra.
Forumu je nazočilo 120 sudionika iz 14 europskih zemalja. Radilo se tri dana u 27 radionica : Organska proizvodnja hrane, Treba li nam GMO proizvodnja hrane u borbi protiv gladi, Što se događa s hranom - promjene tijekom povijesti hrane u nutritivnim vrijednostima, Različitost hrane i utjecaj na okoliš, Kako sačuvati sjeme, Put čokolade, Kako razgovarati s djecom o ovim velikim pitanjima, Palmino ulje- utjecaj na mlade, Što je Permakultura?, Kako osnovati organski školski vrt, Što je Fair trade?, Kompostiranje bio otpada, Hrana i ambalaža- što s otpadom?, Skriveni šećeri u hrani…
Sve radionice vodili su stručnjaci iz Europe koji se bave ovom problematikom, a imale su zadatak potaknuti odgojno-obrazovne djelatnike na primjenu u nastavi i radu u svojoj ustanovi, kao i na rađanje novih ideja i pomaka u njihovome radu.
Svaka državna delegacija imala je zadatak pripremiti jednu radionicu. Mi smo sudjelovali u radionici koju je osmislila kolegica Elma, a vodio ju je Josip Gregac pod nazivom: Kreativne igre o odgovornoj prehrani. Radionica je namijenjena djeci predškolske dobi, a zadatak je kroz zanimljive didaktičke igre djecu poučiti odgovornoj prehrani . Drugi zadatak bio je napraviti info pult o aktivnostima koje su se provele tijekom implementacije projekta u rad škole u vidu izložbe radova svake države. Svaka državna delegacija predstavila se i power -point prezentacijama. Naša škola predstavila je prezentacijom i foto-panoom aktivnosti s radionica u eko-tjednu. u eko-tjednu
Forum je bio odlično organiziran od strane domaćina, Čeha i organizacije Glopolis , neovisne organizacija civilnog društva koja se bavi globalnim pitanjima odgovornog gospodarenja, kojoj su u pomoć priskočile i Udruga volontera i drugi suradnici kako bi sve funkcioniralo besprijekorno.
Tijekom održavanja Foruma služena je isključivo zdrava bio i organska hrana, proizvedena lokalno, u skladu sa godišnjim dobom, a u duhu cijelog projekta.
Odlična organizacija značila je i angažman stručnih vodiča koji su vodili državne delegacije po gradu pokazujući sve znamenitosti grada na veličanstvenoj Vltavi , koji doista odiše pitomošću, ljepotom i srednjovjekovnim ozračjem. Stari dio Praga uvršten je u UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi i doista se mora vidjeti. Morali smo isprobati i gastronomske specijalitete češke kuhinje kao što su gulaš s knedličkama, svinjska koljenica s kupusom, češko pivo . Jer, kada si u Pragu, moraš ga i vidjeti i upoznati.
Organizator je osigurao i put u Češku i nazad u Hrvatsku. Organizirani su letovi avionom od Zagreba preko Amsterdama do Praga, što je dodatno svima pojačalo dojam velikog događaja i avanture. Ovo ću putovanje pamtiti !
Helena Kudra, prof. pedagogije