preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljudevita Gaja Nova Gradiška

Login
« Rujan 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 

 

"Mozak nije posuda koju treba napuniti,

već vatra koju treba zapaliti" 

(Plutarh)  

- prethodni citati -

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 3. 2011.

Ukupno: 719418
Ovaj mjesec: 8111
Ovaj tjedan: 714
Danas: 50
GODIŠNJAK

ŠKOLSKA PREHRANA

e-Škole

 

HIMNA ŠKOLE

 

Podno Slavče, kraj potoka,
djetinjstvo se moje smije.
Prva ljubav tu se krije,
naše igre, maštarije.

Tu se uči, tu se radi,
slažu dvojke i petice.
Novi život tu se gradi
u  školi kraj Šumetlice.
 
Našu školu mnogi znaju
po slavnome Ljudevitu Gaju.
Daleko se čuje ime
eko-škola Slavonije.

HIMNA EKO-ŠKOLE

  

Hoće li sunce zauvijek sjati?
Zlatne haljine na nebu tkati?
Hoće li trava zelena biti?
Svi zdravu vodu želimo piti.
 
S.O.S. otvorite oči.
S.O.S. zemlja vas moli.
S.O.S. ljubavi treba.
Ona nas hrani i vodi do neba.
    
Hoće li vjetar donositi kišu?
Il΄ nam se tužni dani pišu?
Hoće li ljubav jača biti
da prirodu zdravu štiti?
 
S.O.S. otvorite oči…

EKO KODEKS

DIJAMANTNI CERTIFIKAT

LOGO STOP NASILJU

LJUDEVIT GAJ

Hrvatski preporoditelj, književnik, političar, zastupnik u Hrvatskom Saboru te tvorac ilirizma i vođa hrvatskog narodnog preporoda. Ljudevit Gaj rođen je 8. srpnja 1809. u Krapini. Njegova pjesma Još Hrvatska ni propala postala je hrvatska narodna preporodna budnica. Umro je  20. travnja 1872. u Zagrebu.

Naslovnica
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Hrana je potreba, ali i užitak! Tjedan školskog doručka u OŠ Lj. Gaja Nova Gradiška
Autor: Marinela Banovčić, 13. 10. 2022.

Kako se  ovaj tjedan obilježava Svjetski dan hrane, ali i Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, u našoj školi učenici i učitelji podržali su kampanju „Tjedan zdravog doručka“ koja je pokrenuta 2020. godine u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, kako bi se podigla svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka, osobito za djecu i mlade.

Učenici su istraživali kako bi trebao izgledati kvalitetan doručak koji će pokrenuti tijelo i um, koje namirnice hrane naš mozak, anketirali svoje vršnjake kada prvi put u danu užinaju i što jedu, razmišljaju li o tome otkud namirnica potječe, posjetili školsku kuhinju i saznali što djeca vole jesti, saznali koliko djece trenutno u svijetu gladuje i što su „Marijini obroci“.


Učenici 8.b  razreda i njihova razrednica Veronika Višić bavili su se ovom temom na Satu razrednika. Surađivali su na različitim zadacima u skupinama. Dio učenika bavio se  istraživanjem prehrambenih karakteristika različitih skupina namirnica. Uzevši u obzir blagodatni utjecaj uravnotežene prehrane na zdravlje, učenici  su dizajnirali tanjur pravilne prehrane i pokazali koje namirnice i jela može uključivati  zdrav i raznovrstan doručak.

Dok su se jedni bavili sastavljanjem zdravog doručka, drugi su istraživali što  o doručku misle i što za doručak jedu neki od fizički aktivnijih učitelja i učenika naše škola.  Učenici Tena Blazina i Vinko Stazić razgovarali su s učenikom Stjepanom  Mikolčevićem, našim rukometašem i nogometašem.

Što nam je otkrio Stjepan Mikolčević?

Što obično jedeš za doručak?

Doručkujem slaninu, kruh i popijem šalicu toplog napitka.

Što jedeš ili piješ prije treninga?

Prije treninga ne jedem jer ne mogu onda trčati. Najčešće pijem vodu, no nekada popijem i čašu soka i obavezno na trening nosim vodu.

Zašto nosiš vodu na trening?

Puno trčimo i radimo kondicijske vježbe i onda se dosta znojim pa moram popiti vode kako ne bih dehidrirao.

Što jedeš i piješ nakon treninga?

Nakon treninga obavezno popijem magnezij, a jedem namirnice koje su bogate bjelančevinama i proteinima.

Zašto?
Nakon treninga pijem magnezij jer su mišići pod velikim naporom i da ne bi došlo do grčenja mišića, a jedem kuhana jaja ili kajganu i uz to neku salamu jer znam da su bjelančevine i proteini važni za razvoj mišića.

Koliko je za tebe važan doručak?

Doručak mi puno znači jer imam energije za početak dana, a mislim kako svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu.

Istražili su odakle nam dolaze egzotične namirnice koje često koristimo i kako izgleda njihov put do naših trgovina i kuhinjskih ormarića.  Učenici su raspravljali o prednostima korištenja domaćih namirnica  i kako bismo u praksi mogli zamijeniti namirnice iz dalekih krajeva onima iz lokalnog uzgoja. 

U 7. b razredni doručak je bio u znaku pahuljica i kaše sa svim vrstama mlijeka, a 6. b svoj je razredni doručak poslužio pod sloganom jedimo „lokalno i sezonsko“, pa smo kušali domaći ajvar i pekmez od šljiva, domaće suhomesnate proizvode i sir, pili čaj, kavu i kakao, a na kraju pojeli voća: jabuku, mandarinu ili grožđe.

Zaključak je jedinstven: potrebno je doručkovati, ali kvalitetno. Rješenje nije svaki dan trčati u pekarnicu i jesti jednolično, a u prehranu djece obvezno ubaciti nutritivno bogate namirnice!

Novinari OŠ Ljudevita Gaja N. Gradiška

Voditeljica:  učiteljica Marinela Banovčić

Fotografije: učenici i učiteljice 6.b, 7.b i 8.b razreda

 

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju