Stari recepti
Autor: Ivica Gelemanović, 27. 10. 2009.
Što su jeli naši stari?
1. PITA s orasima ili makom
Pola litre mlijeka, 2 jaja, 2 žlice tvrde svinjske masti, malo šećera i soli, brašna po potrebi i kvas.
Od svega zamijesi tijesto da se ne lijepi. Ostavi tijesto da se digne, istresi na dasku za tijesto ili laneni ubrus kojim je pokriven stol, malo premijesi, prepolovi i napravi dvije kugle tijesta. Oklagijom razvaljaj tijesto, namaži filom, smotaj u roladu (jukvu). Isto postupi i s drugom kuglom.
Fil (nadjev): napravi nadjev od maka ili oraha s prokuhanim toplim mlijekom i malo šećera.
Jukve metni u protvu, neka malo odstoje i još se podignu. Pite su se najbolje ispekle u rerni šporeta koji se ložio drvima. Prilikom pečenja, pitu morate ogledati pazeći da se ne prepeče.
2. KAŠA MAMALJUGA
Metni vodu kuhati, posoli. Kada voda dođe do vrenja, u njoj zakuhati bijelo kukuruzno brašno. Kuhati oko 30 minuta. Kaša ne smije biti tvrda (ovdje pomaže samo iskustvo kuharice).
Nakon toga u tavi ugrijati domaću svinjsku mast, dodati u kašu da „zacvrči“. Izmiješati i poslužiti.
Staviti vodu kuhati, kada prokuha malo posoliti, zatim stalno miješajući dodavati kukuruzno brašno. Napraviti srednje tvrdo i još kuhati 30 minuta uz povremeno miješanje. Kuhačom ili uz pomoć dviju žlica vaditi žgance i stavljati u zdjelu.
Žganci se mogu poslužiti na različite načine.
Jedan od načina je stavljanjem žganaca u zdjelu sa skuhanim grahom, drugi služenje žganaca s mlijekom. Treći način:izmiješati ih s kravljim sirom i preliti mašću u kojoj se ugrijalo vrhnje, četvrti: sitno narezati slaninu i crveni luk, lagano popržiti na masti i tako toplo preliti preko žganaca.
b) ŽGANCI
1/2 kg kukuruznog brašna od biliša,
2 žlice maslaca,
1 velika glavica luka
sol.
Uspite kukuruzno brašno u vrelu i posoljenu vodu. Tako neka se kuha desetak minuta uz stalno miješanje kuhačom. Kuhanu smjesu vadite žlicom u zdjelu. Začinite ih maslacem i lukom (a može i malo slanine). Na vrućem maslacu ispirjajte sitno narezan luk i prelijte žgance.
4. BAZLAMAČA
3 jaja, malo soli, 8-10 žlica brašna, 5 žlica istopljene masti, 2 šake šećera i
Sve zajedno izmuti, izlij u veliku protvu i peci oko pola sata.
5. PROVA
Prosijati bijelo kukuruzno brašno i staviti u jednu dovoljno veliku posudu. U drugoj posudi zakuhati malo posoljenu vodu. Takvom vrelom vodom „pofuriti“ brašno i napraviti glatko tijesto. Ne smije biti tvrdo. Istresti u protvu namazanu s malo masti. Prije pečenja, bake su običavale u sredinu prove utisnuti prst ili su to zadovoljstvo koji puta prepustile najmlađem unuku. Prova se obično pekla dok ne porumeni, otprilike jedan sat.
6. TRGANCI
Od bijelog pšeničnog brašna, malo soli i mlake vode ukuhaj meko tijesto da se nelijepi. Oklagijom (razvijalom) razvaljaj i rastanji tijesto, izreži na trakice veličine koliko je dug i širok jedan prst.
Protresi ih da se malo posuše i odvoje . Kuhaj ih u slanoj vodi par minuta. Procijedi, stavi u zdjelu. Ugrij svinjsku mast, dodaj malo vrhnja i sve zajedno prelij preko trganaca. Odozgor namrvi kravljeg sira. S trgancima posluži raskruženu glavicu luka.
Luk se očisti, razreže u svim smjerovima (raskruži) , posoli, stavi u krpu kojom se glavica luka omota,višak krpe zavrti i tako stegne glavica luka kako bi se njeni sokovi i sol međusobno proželi.
7. MEDENJACI
8. MEDENI ŠEŠIRIĆI
9. PAPRENJACI
25 dkg masti, 15 dkg šećera, 10 dkg meda, 1 jaje, 3 žlice vode, malo soli, papra i mljevenog klinčića.
Umijesi i reži pravokutnike u koje su utisnuti razni uzorci izrezbareni u drvenom modlu.
10. ŽLIČNJACI
Zakuhaj u posudi pola litre posoljene vode.
U drugoj posudi izmješaj 2 jaja s
11. KUGLOF
Pola litre mlijeka, 3 jaja,
12. KRAFNE
Pola kilograma brašna, kocka kvasca, 2 žumanjka, 2 žlice šećera, 2 žlice ulja;
Umijesi, razvaljaj i reži okruglim oblikom ili čašom te peci u vrelom ulju ili masti.
13. GOMBUČIĆI
Načiniti gustu smjesu od vode, brašna i soli. Zakuhati vodu i u kipuću stavljati loptice rukama kidanog tijesta. Skuhane loptice ocijedimo, zalijemo otopljenim vrhnjem na masti. Stavimo u protvu, prelijemo vrhnjem i zapečemo u rerni.
14. a) CICVARA
3 jaja, malo soli,
b) CICVARA
Pola litre vrhnja (kajmaka) kuhati na umjerenoj vatri, kada dođe do vrenja lagano sipati kukuruzno brašno uz stalno miješanje. Malo posoliti. Skuhanu cicvaru staviti u zdjelu i preliti žlicom vrelog maslaca.
15. MLIZA
16. PREKLAPANI
17. AMONIJAŠI
Šalica masti, šalica vrhnja, šalica šećera, umjesiti u brašno i tome dodati malo ledenog kvasca-„amonije“ s malo vode. Razvaljati na debljinu od
18. PRACE
Prace mogu biti crne, bijele, s orasima, rogačima…
Izmiješati 1 šalicu masti, 1 šalicu šećera, 1 šalicu rogača i prašak za pecivo stavljen prethodno u malo vode da zakipi.Dodati brašno i umijesiti tijesto. Tijestom puniti modlice i peći.Pečene prace istresti iz modlica i uvaljati u kristal šećer.
19.TARANA
Najčešće se jela za doručak s mlijekom, vrhnjem ili prelivena mašću.
Staviti kuhati litru malo posoljene vode. Za to vrijeme s malo vode i brašna umijesiti grudice tvrđeg tijesta ili veću kuglu tijesta koju se nariba ribežom (trenicom). Malo se prosuši a zatim zakuha na vodi. Skuhanu taranu se ocijedi i posluži s mlijekom ili vrhnjem.
20. RIŽA S JABUKAMA
Skuhati rižu u mlijeku sa šećerom. U posudu staviti skuhanu rižu, prokuhane kriške jabuka i prekriti snijegom od 3 bjelanjka, 12 dkg šećera i malo soka od limuna. Zapeći da blago porumeni.
1kg čvaraka samljeti na stroj za mljevenje mesa, dodati brašna po potrebi i prašak za pecivo. Zamijesiti, razvaljati i vaditi kolače čašom primjerene veličine. Ispeći.
b)POGAČICE SA ČVARCIMA („ Od oškvaraka“)
½ l čvaraka
2 jaja
pola žlice papra
kuglica (veličine oraha) kvasca (germe) - domaći
¾ l brašna
žličica soli
šalica mlijeka
Isjeckati (ili samljeti strojem za mljevenje mesa) oškvarke – čvarke. Pomiješati ih s brašnom, dodati jaja, sol i papar. U malo mlakog mlijeka rastopiti kvasac i zamijesiti tijesto, Pokrijti ga, ostaviti ga mirovati na toplom oko pola sata. Nakon toga razvaljati tijesto na debljinu pola prsta, izrezati čašom, ostaviti da se malo podignu. Kada se pogačice dignu premažemo ih žumanjcima i pečemo dok ne dobiju svjetlu boju.
22. ĆORAVI PAPRIKAŠ
Na masti popržiti jednu veću lukovicu (raskruženu i usitnjenu), zatim dodati oguljen, opran i izrezan na kockice krumpir. Posoliti, pobiberiti i dodati malo crvene paprike. To se sve dinsta uz lagano dolijevanje vode. Kad je krumpir kuhan doda se još vode onoliko koliku gustoću želimo.
Prva smjena
1. sat: 07:30 - 08:15
2. sat: 08:20 - 09:05
3. sat: 09:10 - 09:55
4. sat: 10:10 - 10:55
5. sat: 11:00 - 11:45
6. sat: 11:50- 12:35
7. sat: 12:40 - 13:25
Druga smjena
1. sat: 13:30- 14:15
2. sat: 14:20 - 15:05
3. sat: 15:20 - 16:05
4. sat: 16:10 - 16:55
5. sat: 17:00 - 17:40
Virtualna knjižnica naše škole
Poveznica na knjižnicu: http://sites.google.com/view/virtualna-knjiznica-davor
« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
e-škola |
> Fizika |
> Astronomija |
> Biologija |
> Geografija |
> Kemija |
> The GLOBE Program |
> GLOBE HR |
> Katalog knjižnice |
Dnevni tisak |