Tajne bakine kuhinje
Autor: Davor Vrgoč, 21. 10. 2016.
Mi, učenici 6.a razreda, uz pomoć naše razrednice, na satu razrednika odlučili smo napraviti tradicijsko jelo.
Naš projekt počeo je raspitivanjem u obitelji za recepte starih jela. Odlučili smo se za Izabelin recept-BAZLAMAČU. Lagano jelo bazlamača ima jednostavne sastojke. Podijelili smo se tko će što donijeti, a trebali su nam: mlijeko, šećer, jaja, sol, vanilin-šećer, brašno, ulje i kiselo vrhnje. Onaj tko nije htio jesti bazlamaču, mogao je donijeti nešto domaće i zdravo za jelo , npr. domaću kobasicu, jabuku, peciva, itd... U dogovoru s kuharom odlučili smo o danu pečenja,bio je to 13.10.2016. (četvrtak). Povod za pečenje bili su Dani kruha,koji počinju 12.10. U četvrtak (13.10) sastali smo se u učionici,prije samoga pečenja. Učiteljica nam je pročitala uvodni tekst ,,O kruhu je riječ'' Josipa Prudeusa. Tada samo se uputili prema kuhinji. Kada smo u blagavaonici poslagali sastojke, shvatili smo da nam nedostaju dva jaja. Dok su cure mutile sastojke,a neki jeli kobasicu koju su ponijeli,Lorena spašava bazlamaču trkom kući po jaja. Zamutili smo bazlamaču,ali ostalo nam je samo jedno pitanje: Hoće li sve to biti jestivo? Kuhar pazi na bazlamaču u pećnici,a mi smo na nastavi. Plan nam je svakako bio da blagujemo tijekom prvoga velikog odmora. Moramo staviti ,,točku na i'',točnije vrhnje na kolač. Marko stavlja vrhnje na kolač,a mi se pitamo je li smjesa bila prerijetka? Nismo stigli narezati bazlamaču tijekom prvoga odmora pa smo učitelja matematike zamolili dozvolu za kušanje tijekom matematike . Dok su kuhar i učiteljica rezali bazlamaču,pridružio se i učitelj matematike. Učitelj nikada nije probao bazlamaču,pa smo i mi njemu dopustili da je s nama kuša. Napokon je stigao taj trenutak! Došla je bazlamača na stol! Bila je jednostavna i ukusna. Privukla je sve,pa čak i najveće ,,protivnike'' bazlamače. Moderna,umotana, bazlamača zasladila je naša nepca. Kada smo se najeli,shvatili smo da je ukusnije kad se dijeli,jer smo to svojim rukama napravili. Bake stvarno imaju neke tajne u svojoj kuhinji,ali mi smo im na tragu. Znamo da kolači ne bi bili tako dobri bez bakinog tajnog sastojka,ako mislite da smo završili,onda ste se prevarili,ovo je za nas tek kulinarski početak.
Skupljamo hrabrosti za nešto složenije. Zakoračite i vi u tajne bakine kuhinje!
Prva smjena
1. sat: 07:30 - 08:15
2. sat: 08:20 - 09:05
3. sat: 09:10 - 09:55
4. sat: 10:10 - 10:55
5. sat: 11:00 - 11:45
6. sat: 11:50- 12:35
7. sat: 12:40 - 13:25
Druga smjena
1. sat: 13:30- 14:15
2. sat: 14:20 - 15:05
3. sat: 15:20 - 16:05
4. sat: 16:10 - 16:55
5. sat: 17:00 - 17:40
Virtualna knjižnica naše škole
Poveznica na knjižnicu: http://sites.google.com/view/virtualna-knjiznica-davor
« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
e-škola |
> Fizika |
> Astronomija |
> Biologija |
> Geografija |
> Kemija |
> The GLOBE Program |
> GLOBE HR |
> Katalog knjižnice |
Dnevni tisak |