preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Knjižnica/Školski list

Projekti

Web stranice

Škola na radiju

Vijesti

Pokus "Golo jaje"

U produženom boravku izveli smo jedan zanimljivi pukus. Napravili smo „golo jaje“ To je jaje koje nema ljusku. Možda zvuči nemoguće, ali ipak je moguće. Uz ovaj pokus napravili smo da naše nekuhano jaje bude i dalje okruglo i cijelo, samo bez ljuske. Ali to nije sve! Jaje je postalo mekane teksture, zanimljive boje i prilično izdržljivo. Bacali smo ga, stiskali, kotrljali, ali je i dalje ostalo cijelo (ne preporučamo bacanje u zid jer se jaje ipak raspukne ako ga prejako bacite).


Evo kako smo to napravili:

Nekuhano jaje smo stavili u staklenu teglicu u koju smo dodali ocat (koristili smo alkoholni ocat). Jaje je tako stajalo dva dana (48 sati) i nakon toga dobili smo „golo jaje“.

Objašnjenje pokusa:

Ljuska jajeta je najvećim dijelom sačinjena od kalcijevog karbonata. To je dio jajeta koji čini ljusku čvrstom. Ocat je zapravo poznata octena kiselina. Kada se kalcijev karbonat (jaje) i octena kiselina (ocat) kombiniraju, nastaje kemijska reakcija kojom se oslobađa ugljikov dioksid (vidimo mjehuriće koji okružuju jaje-oni su napravljeni od ugljikovog dioksida). Kemijska reakcija će se odvijati nekoliko sati (mi smo izvadili jaje nakon 48 sati). Jaje je postalo mekano jer je sav ugljik napustio jaje s mjehurićima.

učiteljice produženog boravka i boravkaši



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Igor Matijašić   datum: 8. 12. 2016.

Škola s akreditacijom


Društvene mreže


Fotografija tjedna

Besplatan prijevoz

 


Anketa (mala)
Film ili serija?





Tražilica



Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 962669
Ovaj mjesec: 4685
Ovaj tjedan: 1366
Danas: 168

Kalendar
« Siječanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Škola na televiziji





preskoči na navigaciju