« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
20. listopada u cijelom svijetu obilježava se kao Dan jabuka i to od 1990. godine s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke. Zaslužila je jabuka imati svoj dan jer ona je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Ona ima malo kalorija i puno vitamina.
U svijetu se godišnje proizvede oko 70 milijuna tona jabuka. U državama članicama EU jabuka je najvažnija voćarska kultura. Najveća potrošnja jabuka je u Austriji, gotovo 50 kg jabuka po stanovniku godišnje. U Hrvatskoj, prema službenim podacima prosječna godišnja potrošnja jabuka po stanovniku je 15 kg.
Već tradicionalno u našoj školi na ovaj dan podsjećamo učenike na važnost svakodnevnog konzumiranja jabuke. Posebno je Dan jabuke obilježen u 4.b razredu i to integriranim nastavnim danom u kojem je motiv jabuke bio prisutan u svim nastavnim satima. Učiteljica Željka Trlin učinila je ovaj dan još posebnijim za učenike. U holu škole učiteljica Darija Mikić postavila je i motivacijski pano s likovnim radovima učenika 4.a razreda.
O jabuci se nije samo govorilo, nego su svi učenici mogli i konzumirati domaće hrvatske jabuke.
Jedite jabuku svaki dan jer ona uspješno osvježava i gasi žeđ, a učinkovita je u jačanju imunološkog sustava organizma.
Tekst : Irena Barić
Foto: Darija Mikić