Miomirisni lanac znanja
Ove šk.god. naša škola provodi projekt “Učiti kako učiti”. Jedan primjer načina učenja je i radionica “Miomirisni lanac znanja” koju su eko-grupe viših i nižih razreda s učiteljicama Martinom Kalac, Martom Saganić i Rafaelom Kuljanić ostvarile u suradnji s poznatim lošinjskim kuharom Adrijanom Nikolićem.
Učenici su kuhali jela koja su jeli u prošlosti njihovi vršnjaci iz našeg zavičaja i time povezali u radionicu znanja iz povijesti. Koristili su začine i samoniklo bilje našeg kraja koje su sami brali, a naučili su ih prepoznavati na satovima prirode. Radionici je prethodila izvanučionička nastava branja divljih šparoga u kojoj su sudjelovali učenici sa svojim učiteljem povijesti Lukom Smirčićem i time razvijali osjetljivost za prirodu. Svoj doprinos branja šparoga dali su i učenici područne škole na Susku zajedno sa svojom učiteljicom Barbarom Bušić – Ribarić. U ovu radionicu se uključio velik broj učenika skoro iz svih razrednih odjela matične škole, te posebna odgojno-obrazovna skupina sa svojom učiteljicom Anitom Mičić.
S obzirom da smo dobro tehnološki opremljena škola na početku radionice su učenici na tabletima tražili slike i podatke o divljim i kultiviranim šparogama. Prema teoriji višestrukih inteligencija ovom aktivnošću učenici su razvijali darovitost za riječi i slike. Nakon toga je uslijedio rad po grupama gdje je svaka grupa imala zadatak pripremiti jednu vrstu jela sa šparogama – od predjela do deserta. Proučavajući i koristeći recepte učenici su razvijali logičku sposobnost. U grupnom radu su djeci pomagale i ostale eko-koordinatorice Sonja Šolaja, Lorena Surdić i Danijela Kalac-Desanti, kao i naša psihologinja koja inače tijekom godine radi s nadarenim učenicima, Andrijana Fabijanić. One su djeci pomagale razvijati darovitost za druge ljude i tjelesnu darovitost.
U radionici su uz pomoć školskih kuhara Vinke Jovanić i Roberta Jugo pod stručnim vodstvom Adrijana Nikolića nastala ukusna jela:
1. salata s kuhanim ječmom i šparogama
2. krem juha od šparoga s prženim okruglicama
3. valjušci od krumpira i šparoga
4. gratinirana pileća prsa sa šparogama i sirom
5. ravioli sa skutom i šparogama
6. fritule sa šparogama
Na kraju su se učenici i počastili svojim djelima.
Slike pogledajte ovdje.
U program Eko-škole uključili smo se 2010. godine kao logičan slijed našeg dugogodišnjeg rada s djecom koji je uvijek imao naglasak na ekološki odgoj naših učenika. Vođeni eko-koracima uveli smo mnoštvo promjena koje su pozitivno prihvaćene od naših učenika, učitelja, djelatnika škole kao i cijelog društva.
Formirali smo Eko-odbor koji se redovito nalazio na sastancima od postanka Eko-škole. Na samom početku izabrani su vanjski suradnici, povezali smo se s lokalnom zajednicom koja je pokazala veliki interes za sve naše eko-projekte. Kroz sve godine našeg djelovanja donesene su važne eko-odluke za našu školu te smo ostavili velik trag u našem radu kroz različite aktivnosti i vrijedno ih dokumentirali. O svakoj sjednici Eko-odbora uredno smo vodili zapisnike.
U odnosu na početno stanje ocjene okoliša proveli smo promjene koje smo planirali:
1. Postupanje s otpadom: provodimo akcije sakupljanja starog papira, plastičnih čepova, starih baterija, a od ove šk. god. i stare mobitele i punjače koje ćemo zbrinuti na odgovarajući način.
2. Uporaba energije: energija se u našoj školi troši racionalno, učenici su izradili i postavili natpise "ugasi" iznad svakog prekidača te "štedi" iznad svake slavine, ugasili smo pola vanjske rasvjete te promijenili električne žarulje u štedne.
3. Promet: učenike i djelatnike osvijestili o važnosti dolaska u školu pješice iz zdravstvenih i ekoloških razloga.
Ostvarene projekte možete razgledati u dokumentu na dnu stranice.
PROSINAC
SIJEČANJ
VELJAČA
OŽUJAK
TRAVANJ
SVIBANJ
LIPANJ
Ove školske godine ekolozi viših razreda posvetili su se izradi prirodne kozmetike za mlade čija linija proizvoda nosi naziv "Majčina dušica".
Kako bi se pripremili za prirodnu radionicu učenici su prethodno prikupljali informacije na zadanu temu, čitali stručnu literaturu te istraživali sve prirodne sastojke koji su potrebni za izradu prirodne kozmetike.
Ciljevi ovih radionica su prvenstveno:
Prva ovogodišnja radionica održala se dana 4.12.2013. u Miomirisnom otočkom vrtu te su izradili prirodni balzam za usne.
Slike s radionice dostupne su u našoj galeriji, a recept se nalazi među dokmentima.
Lijep pozdrav od vaših ekologa viših razreda.
« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Svi učenici i djelatnici škole posebno se zahvaljuju za donaciju ili poseban doprinos školi:
Primorsko - goranska županija
Grad Mali Lošinj
Croatia osiguranje
Jadranka d.d.
Udruženje obrtnika Cres-Lošinj
Društvo "Naša djeca" Mali Lošinj
Rotary Club Mali Lošinj
Udruga "Mali greben" Veli Lošinj
Morus Alba Mali Lošinj
"Radnik" Križevci
GP Krk
HRT Zagreb
Erste banka - poslovnica Mali Lošinj
Budinić Ivan
Mikuličić Tanja
dr. Mikuličić Dionizije
Jokić Branko
Nikolić Ljubica
Lječilište Vei Lošinj
Dom za starije i nemoćne osobe Marko A. Stuparić
Starčević Alen
Taxi "Neno"
Lošinjski muzej
Gradska knjižnica Mali Lošinj
Javna vatrogasna postrojba
Poštanski ured u Malom Lošinju
Jure Krstanović
Miomirisni vrt
Plavi svijet
Centar Idem i ja
Andrea Čulmanova
Tamara Karleuša
Caritas
Građani Lošinja - Akcija Advent
Udruga Mali Greben
Jurčević Damjan