Posjetom Pekari ''Jedinstvo '' d.o.o, učenici drugih razreda obilježili Svjetski dan hrane i Dan kruha
Autor: Sanja Škopac, 16. 10. 2017.
Danas, 16. listopada 2017.učenici drugih razreda u pratnji svojih razrednica i vjeroučiteljice posjetili su Pekaru. Budući da u mjesecu listopadu obilježavamo Dan zahvalnosti za plodove zemlje i Dan kruha ove smo godine odlučili posjetiti Pekaru ''Jedinstvo''. Time smo ujedno i proširili rad na našem projektu jer je to najveća pekara u Labinu i pravi je primjer prehrambene industrije na Labinštini. Naš je domaćin bila tehnologinja pekare, gđa Dorijana Beletić. Razgled smo započeli u skladištu brašna. Upoznali smo razne tipove i vrste brašna, vidjeli način skladištenja brašna, postupak prosijavanja, silose kroz koje brašno dolazi u proizvodnju, dozatore, velike zdjele i aparate za miješanje tijesta.
Naučili smo sastojke za pravljenje kruha, vidjeli prostore za fermentaciju istog, rotacione peći kao i veliku peć koja peče 2 tone kruha u pola sata. Iznenadila nas je veličina peći i količina koju može ispeći. Upoznali smo i način izrade drugih vrsta tijesta npr . krofni, kroasana, kiflica i sl. Prošli smo i kroz prostor gdje se finalni proizvodi pakiraju u košare, ukrcavanju u dostavna vozila i tako dolaze do nas. Učenici su stečena znanja vidjeli iz neposredne okoline.
Uslijedilo je kušanje tipičnih labinskih kolača-KROŠTULA!!! Bili su ukusni, slatki, fini! Mljac!
P.S. Hvala gđi. Dorijani na stručnom vođenju, a djelatnicima Pekare na slatkom iznenađenju!
Učiteljice: Lorena Dobrić
Nagua Giurici
Tajana Kovačić