Drugaši u Valamar Sanfioru na obilježavanju Međunarodnog dana kuhara i slastičara
Autor: Sanja Škopac, 22. 10. 2017.
U petak, 20. listopada 2017. obilježili smo Međunarodni dan kuhara i slastičara s ciljem isticanja važnosti uloge kuhara i slastičara u društvu. I ove je godine pod pokroviteljstvom WACS-a i Hrvatskog kuharskog saveza održana manifestacija projekta ''HRANA ZA ZDRAVE HEROJE''. Za tu su priliku predstavnici rabačkog Valamara u hotelu Sanfior priredili zabavu uz učenje o zdravoj prehrani. U današnjem svijetu SUPER HEROJI postali su globalni trend, a naši su učenici naučili kako se postaje ZDRAVIM HEROJIMA - pod vodstvom vrhunskih kuhara osmislili su i spremili zdrave i ukusne obroke.
Organiziranim autobusnim prijevozom uputili smo se u Rabac (baš na Dan jabuka), u hotel Sanfior. Ispred hotela su nas dočekali Valamarovi vrijedni animatori: Milda, Saša i Filip. Uz srdačnu dobrodošlicu upoznali su nas sa zadatkom i odveli na pranje ruku jer kuhari i slastičari moraju zadovoljiti zahtjevne higijenske norme.
Zatim smo se (45 budućih malih kuhara i 4 učiteljice kuharice) okupili na terasi hotela kako bismo prisustvovali predstavljanju kuhara i slastičara, naših domaćina. Prije predstavljanja svaki je učenik dobio svoju bijelu kuharsku kapu koju je prema uputama animatora morao oslikati i na njoj napisati svoje ime.
Kad su kape bile dovršene i na glavama, stigao je veseo i zabavan Ezio, glavni kuhar koji je predstavio sebe i svoje prijatelje kuhare i slastičare. Upoznao nas je s osobinama svakog kuhara, njihovim umijećima i interesima. Kratko nam je, kroz priču, približio zanimanje kuhara (deficitarnog zanimanja). Naglasio je kako su kuhari umjetnici koji s ljubavlju, maštom i kreativnošću „obične“ namirnice pretvaraju u umjetnička djela. O svom je zanimanju govorio lijepe i korisne stvari i kod učenika pobudio zanimanje za kuhanje, stvaranje i rad. S nestrpljenjem smo iščekivali da i sami okusimo čari kuharskog zvanja!
Uslijedila je podjela u timove za pripremu hrane, dezinfekcija ruku i stavljanje rukavica za rad.
Svaki od 5 kuhara dobio je svoj tim. Učenici - kuhari pripremali su: voće na drugačiji način, voćne smoothie s medom, povrtne obroke s tjesteninom, riblje štapiće te mijesili domaći kruh. Naravno, sve uz pomoć i pod budnim okom iskusnih kuhara-domaćina!
Bilo je tu stvarno puno posla: rezalo se voće, stavljalo se na štapiće, ukrašavalo, miksalo s medom i mlijekom, pretvaralo u sokove, rezalo se povrće i razgovaralo o vrstama i nutritivnim vrijednostima voća i povrća za naš organizam, pohali su se riblji štapići od bakalara i naglašavalo se kako je zdravo jesti ribu, mijesio se i valjao, a zatim i pekao kruh, razgovaralo se o vrstama brašna i žitarica i još puno toga……
PRAVA PRAVCATA PODUKA O ZDRAVOJ HRANI, VRSTAMA HRANE, NAČINIMA SPRAVLJANJA JEDNOSTAVNIH OBROKA UZ DEMONSTRACIJU VRSNIH KUHARA U PRELIJEPOJ I BOGATO OPREMLJENOJ SALI. Sat zdravstvenog i građanskog odgoja u punini!
Učenici su u plavim, jednokratnim rukavicama poput Štrumpfova slušali svoje Chefove, radili sve po dogovoru i pripremili sebi zdrave i ukusne obroke.
Nakon posla uslijedilo je uživanje u jelu, od glavnog jela do deserta, uz posluživanje konobara.
I šećer za kraj! Svakome sladoled! I to nije sve! Animatori su nam podijelili bojanke za učenje i kalendar s logom Mara, Valamarovog račića po kome će se zvati budući dječji hotel.
Sigurni smo da će nakon ovakvog zornog i poticajnog druženja netko i od naših učenika u skoroj budućnosti postati kuhar ili slastičar.
Uslijedila je zajednička fotografija naših malih i pravih kuhara!!!!
Čestitamo svim kuharima i slastičarima njihov dan i želimo im zahvaliti na nezaboravnom iskustvu!
Hvala svima na trudu i pristupačnosti!
Učiteljice: Lorena, Nagua, Marijana i Lara