Dnevni tisak |
Stručni časopisi |
• Bug |
• Enter |
• Drvo znanja |
• National Geographic |
• PC Chip |
• Pogled kroz prozor |
• Vidi |
Važne adrese |
• AZOO |
• Carnet |
• e-Dnevnik za učenike |
• e-Dnevnik za učitelje |
• e-Matica |
• MZO |
• Portal za škole |
• Upis u SŠ |
• Wikipedija |
• TEST e-Dnevnik |
• Kalkulator bodova za... |
Projekt: Poticanje pravilnih prehrambenih navika u školi
14. 03. 2018. za učenike 5. razreda održano je predavanje „Poticanje pravilnih prehrambenih navika u školi“, u sklopu istoimenog projekta koji škola provodi od 2014. godine, a u posljednje dvije školske godine aktivnosti u pogledu poticanja pravilnih prehrambenih navika su intenzivirane.
Ulazne ankete koje su provedene među učenicima škole na početku provođenja projekta pokazale su da su prehrambene navike djece loše što se nepovoljno odražava na stanje uhranjenosti i na zdravlje djece. U sklopu projekta provodi se niz aktivnosti kao što su kontinuirana predavanja i radionice te praćenje ostvarivanja zadanih ciljeva kroz ankete učenika i roditelja koje su već dosada pokazale važan iskorak prema rješavanju navedenog problema. Jedna od važnih aktivnosti u projektu je i kreiranje jelovnika prema Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama uz kontinuirano praćenje prilagodbe učenika na promjene u jelovnicima. U školsku prehranu više je uključeno voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi na bazi integralnih žitarica i sl. dok su namirnice koje sadrže veće količine rafiniranog šećera i masnoća smanjene. Promjene u jelovnicima planirane su u skladu s materijalnim i tehničkim uvjetima školske kuhinje u postojećim financijskim okvirima. Kod izbora hrane, naglasak je na namirnicama lokalnog podrijetla, a budući da se radi o tradicionalno poljoprivrednoj sredini, velik dio hrane moguće je pokriti iz lokalnih izvora što svakako povećava vrijednost hrane u nutritivnom smislu, a ujedno doprinosi razvoju lokalnih proizvođača hrane. U jedan dio proizvodnje hrane uključeni su i sami učenici kroz aktivnosti učeničke zadruge. U školski jelovnik uključena su i neka od tradicionalnih jela „petrijanečkog“ kraja. Škola je također uključena u projekt „Školska shema“.
Osim učenika i djelatnika škole, u projekt su aktivno uključeni i roditelji preko Vijeća roditelja. Voditeljica projekta je prof. savjetnik Karmen Kokot, dipl.ing., nastavnica stručnih predmeta preh. tehnologije i nutricionizma na Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu.
« Srpanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |