Dani zahvalnosti za plodove zemlje uz džem od dunja
Autor: Ana Bartolić, 11. 10. 2018.
Nastavljamo s obilježavanjem Dana zahvalnosti za plodove zemlje u slasnom ozračju. Prošli tjedan pobrali smo školske dunje, a u četvrtak, 11.10., pod okriljem učeničke zadruge i pod vodstvom prof. Marija Ožakovića, uz malo pomoći učiteljice Jasminke, tete kuharice, domara i teta spremačica, skuhali odličan džem. Jedva čekamo idući tjedan da nam učitelj Marijo speče palačinke punjene voćnom slasticom. Spomenimo i to da su nam u donaciji dunja pripomogle i naša teta Branka, računovotkinja i teta Zorica, članica Udruge žena Pokupsko. Njima se srdačno zahvaljujemo i pozivamo na druženje uz palačinke u našu, ovih dana, „321 kuhaj“ školu. A evo i recepta.
DŽEM OD DUNJA
2 kg dunja (kada se očiste 1,5 kg)
500 g šećera
50 ml vode
sok od 2 limuna
Priprava
Dunje očistiti, ostaviti im koru i dobro oprati. Isjeckati na kockice, dodati šećer i kuhati u vodi (i one same puste dosta vode).
Kada omekšaju ispasirati ih (ako ostanu veći komadi) i vratiti još malo da se kuhaju. Čim se zgusne masa i ispari voda, vrući džem staviti u vruće tegle (koje smo prethodno stavili u štednjak na 100 stupnjeva, oko pola sata) i dobro zatvoriti tegle.
Od ove količine ispadnu dvije tegle.
Dobar tek!
Izvor: Marijo Ožaković
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |