POSJET PRIJATELJIMA U ADŽAMOVCE
Pravi snježni zimski dan bio je tog 7.1.2016. obogaćen zanimljivim druženjem predstavnika naše škole i OŠ Vladimir Nazor, Adžamovci, općina Rešetari s kojom je općina Kanfanar zbratimljena.
Fotogalerija u "Opširnije".
Prema prethodnom dogovoru odazvali smo se pozivu škole domaćin, te po dolasku najprije posjetili učenike naše škole, njih 15 od 1.do 8.razreda u zimskom kampu gdje su provodili dio svojih zimskih praznika, a smješteni u prelijepom ambijentu mjesta Cernička Šagovina. Nakon što smo se uvjerili u izvrsne uvjete i organizaciju boravka, zajedno smo se uputili u OŠ V.Nazor u Adžamovcima. Odmah po dolasku uključili smo se u radionice u kojima su sudjelovali njihovi i naši učitelji i učenici: Radionica plesa, povijesti i kuhanja. Nakon aktivnog angažmana u radionicama predstavljeni su rezultati.
Plesna radionica pokazala nam je istarski narodni ples i jedan slavonski uz pjesmu koju je za ovu prigodu napisala učiteljica Martina Kraus .
Predstavnici povijesne radionice pokazali su nam plakate na tri teme: Utvrda Gračanica, Poznate osobe i Kanfanarština.
Predstavnice radionice kuhanja prezentirale su jela koja su pripremile: mijesili su se istarski fuži i pljukanci sa 3 umaka: šparuge i kobasice, šampinjoni i panceta te tartufi s vrhnjem. Nakon završetka prezentacije radionica svi su pozvani na degustaciju, a prazni pladnjevi u kratkom vremenu bili su dokaz da se trud isplatio. Napravili smo i istarsku supu koja je za domaćine bila potpuno novo iskustvo.
Nakon toga svi smo se uputili u obližnje selo Brđani gdje smo kod ljubaznih domaćica mogli vidjeti kako se u velikoj deveteročlanoj obitelji mijesi i peče domaći kruh u krušnoj peći. Baka Kata pokazala je kako svakog tjedna u načvama starim 100 godina vješto mijesi tijesto. Fascinantan je bio podatak o kojim se količinama namirnica radi: 20 kg brašna, 8 l vode, 3 šake soli, 2-3 kg kuhanog i ribanog krumpira i naravno germa (kvasac)!
Od te količine tijesta ispeče se 6 velikih okruglih hljebova u krušnoj peći. Nakon zamamnog mirisa kruha kojeg smo dobili na dar, čekala nas je večera u školskoj blagovaonici. Slavonski grah sa suhim rebrima, domaći kiseli kupus, kobasice i domaći kruh, a desert je posebna priča: poznate slavonske savijače s makom i orasima, pogačice s marmeladom i orasima. Nakon ukusne večere svi smo se pridružili zajedničkom plesu i pjesmi.
Prepuni dojmova, obogaćeni novim poznanstvima i iskustvom, zahvalili smo domaćinima na iznimnoj gostoljubivosti te ih pozvali da nas posjete na proljeće na naš Dan škole u Kanfanaru. Hvala i doviđenja!
POSJET PRIJATELJIMA U ADŽAMOVCE
Pravi snježni zimski dan bio je tog 7.1.2016. obogaćen zanimljivim druženjem predstavnika naše škole i OŠ Vladimir Nazor, Adžamovci, općina Rešetari s kojom je općina Kanfanar zbratimljena.
Fotogalerija u "Opširnije".
Prema prethodnom dogovoru odazvali smo se pozivu škole domaćin, te po dolasku najprije posjetili učenike naše škole, njih 15 od 1.do 8.razreda u zimskom kampu gdje su provodili dio svojih zimskih praznika, a smješteni u prelijepom ambijentu mjesta Cernička Šagovina. Nakon što smo se uvjerili u izvrsne uvjete i organizaciju boravka, zajedno smo se uputili u OŠ V.Nazor u Adžamovcima. Odmah po dolasku uključili smo se u radionice u kojima su sudjelovali njihovi i naši učitelji i učenici: Radionica plesa, povijesti i kuhanja. Nakon aktivnog angažmana u radionicama predstavljeni su rezultati.
Plesna radionica pokazala nam je istarski narodni ples i jedan slavonski uz pjesmu koju je za ovu prigodu napisala učiteljica Martina Kraus .
Predstavnici povijesne radionice pokazali su nam plakate na tri teme: Utvrda Gračanica, Poznate osobe i Kanfanarština.
Predstavnice radionice kuhanja prezentirale su jela koja su pripremile: mijesili su se istarski fuži i pljukanci sa 3 umaka: šparuge i kobasice, šampinjoni i panceta te tartufi s vrhnjem. Nakon završetka prezentacije radionica svi su pozvani na degustaciju, a prazni pladnjevi u kratkom vremenu bili su dokaz da se trud isplatio. Napravili smo i istarsku supu koja je za domaćine bila potpuno novo iskustvo.
Nakon toga svi smo se uputili u obližnje selo Brđani gdje smo kod ljubaznih domaćica mogli vidjeti kako se u velikoj deveteročlanoj obitelji mijesi i peče domaći kruh u krušnoj peći. Baka Kata pokazala je kako svakog tjedna u načvama starim 100 godina vješto mijesi tijesto. Fascinantan je bio podatak o kojim se količinama namirnica radi: 20 kg brašna, 8 l vode, 3 šake soli, 2-3 kg kuhanog i ribanog krumpira i naravno germa (kvasac)!
Od te količine tijesta ispeče se 6 velikih okruglih hljebova u krušnoj peći. Nakon zamamnog mirisa kruha kojeg smo dobili na dar, čekala nas je večera u školskoj blagovaonici. Slavonski grah sa suhim rebrima, domaći kiseli kupus, kobasice i domaći kruh, a desert je posebna priča: poznate slavonske savijače s makom i orasima, pogačice s marmeladom i orasima. Nakon ukusne večere svi smo se pridružili zajedničkom plesu i pjesmi.
Prepuni dojmova, obogaćeni novim poznanstvima i iskustvom, zahvalili smo domaćinima na iznimnoj gostoljubivosti te ih pozvali da nas posjete na proljeće na naš Dan škole u Kanfanaru. Hvala i doviđenja!
Škola na netu |
• Edu.hr |
• eLektire |
• E-knjižnica |
• Portal za škole |
• Portal Nikola Tesla |
• Istrapedia |
• Wikipedia |
• Ninite |
• W3Schools |
Razno |