Bojanje jaja prirodnim bojama
Autor: Željka Vendl, 19. 4. 2014.
Jedan od popularnijih načina bojanja Uskrsnih jaja je taj da se kuhaju u ljusci crvenog luka s motivima djeteline, lišća i sl., a također možete škarama sitno isjeckati ljusku od crnog i bijelog luka i ukrasiti jaja. Da jaja ne bi pucala, izvadite ih nešto ranije iz hladnjaka da poprime sobnu temperaturu. Operite ih i stavite u hladnu vodu u koju ste dodali malo soli. Kuhajte ih nešto dulje, na laganoj vatri. Polagano kuhanje i sol bi trebali spriječiti pucanje jaja, ali ako neko jaje i pukne, nema veze jer će biti obojano prirodnim bojama. Ako želite da boja bude izražajnija, jaja ostavite potopljena u otopinama preko noći, ali u hladnjaku. Jaja za jelo moraju ostati svježa i zdrava.
Upute:
- oguliti koru crvenog luka
- staviti u vodu da prokuha toliko dugo dok voda ne promjeni boju i potamni
- jaja ukrasite ubranim listovima trave ili peršinom, djetelinom, lišćem...
- jaje staviti u izrezanu najlonsku čarapu
- zavrnuti i zavezati krajeve čarape
- izvaditi koru i staviti jaja da se kuhaju desetak minuta
- kad se jaja ohlade namazati ih uljem da dobiju sjaj
Bojenjem sa lukom, jaja dobiju lijepu smeđkasto - crvenu boju, ali djeca vole imati jaja raznih boja. Za bojanje jaja, a naročito u svjetlije boje, pokušajte nabaviti bijela jaja. Na gore opisani način, možete isto učiniti sa špinatom, ciklom, crvenim zeljem, kavom, brusnicom, mrkvom, kurkumom, sokom od borovnica...
JARKO ŽUTA - 3 žlice kurkume ili šafrana u prahu dodajte u 1 L vode. Dodajte 2 žlice bijelog octa.
ŽUTO NARANČASTA - Skuhajte u 1 L vode koru od 12 glavica crvenog luka srednje veličine, te dodajte 2 žlice bijelog octa.
NARANČASTA - U 1 L vode dodajte 5 žlica slatke crvene paprike, te dodajte 2 žlice bijelog octa.
CRVENA - konzevirane višnje i sok od višanja
TAMNO CRVENA - konzervirana cikla u soku od brusnica- umjesto vode
SVIJETLO RUŽIČASTA - U blenderu pomiješajte oko 100 g smrznutih višanja, borovnica ili jagoda i dodajte oko 400 mL vode. Zakuhajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.
JARKO RUŽIČASTA - Pomiješajte 300 mL soka od cikle i 300 mL soka od brusnica.
SVIJETLO ZELENA - 2 šake lavandinih cvjetova ili 1 pakiranje zelenog čaja pomiješajte s dva puta manjom količinom mljevenih listova kadulje i kuhajte u pola litra vode.
TRAVA ZELENA - špinat i borovnice
Pomiješajte po 100 g listova špinata i smrznutih borovnica, usitnite ih u blenderu i dodajte 1l soka od borovnica, prokuhajte, procijedite i u tekućinu dodajte 2 žlice kurkume u prahu.
PLAVA - crveni kupus, sok od borovnice
Nasjeckajte glavicu crvenog kupusa srednje veličine i prelijte s 1 L vode i prokuhajte.
U blenderu pomiješajte oko 100 g smrznutih borovnica i dodajte oko 400 mL vode. Zakuhajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.
SIVO PLAVA - U blenderu usitnite 100 g smrznutih borovnica i dodajte im 400 mL soka od borovnica. Zakuhajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.
LJUBIČASTA - Konzervirana cikla i sok od cikle, sok od crnog grožđa, crveno zelje
SIVA - 100 g smrznutih višanja i borovnica usutnite u blenderu. Dodajte oko 400 mL vode. Zakuhajte i procijedite vruće. Ostatke voća bacite.
SMEĐA - 2 žlice mljevene kave pomiješajte s 300 mL vrlo jake hladne ili vruće kave i dodajte 2 žlice bijelog octa.
Postupak bojanja jaja
Kao opće pravilo za bojanje jaja uzmite oko 800 g sjeckanog povrća ili voća ili 3-4 žlice začina na litru vode. Sve voće zgnječite u pire. Ako je moguće, nemojte koristiti tvrdu vodu.
Bijeli ocat služi kao učvršćivač boje. Koristite ga ako jaja bojate crvenim lukom ili začinima, npr. kurkumom, paprikom ili kavom, a ne trebate ga dodavati ako ih bojate povrćem i voćem, jer će boju pretvoriti u sivu ili smeđu. Dodajte 2 žlice octa na 1 litru vode. Postoje dva načina bojanja jaja: topli i hladni postupak.
Topli način bojanja jaja
Ovaj način podrazumijeva kuhanje jaja u otopini boje. Toplinom boja jače prodire u jaje, pa je intenzivnija. Uzmite sirova jaja, te ih u jednom sloju položite u otopinu boje i pustite da sve skupa zakuha. Smanjite temperaturu i pustite da se lagano kuha još pola sata. Da bi boja bila intenzivnija, kad se ohlade, jaja možete ostaviti u otopini boje koliko želite (preko noći), ali sve skupa čuvajte u hladnjaku. Izvadite jaja, osušite ih papirnatim ručnikom i pustite neka se potpuno osuše na kartonu za jaja ili rešetki, na zraku.
Hladni način bojanja jaja
Ovaj način je prikladniji za djecu, a također i ako namjeravate jesti obojana jaja. Jaja se prethodno skuhaju u tvrdo, isperu hladnom vodom, te s površine se (četkicom za zube) uklone eventualne nepravilnosti na ljusci. Posuše se papirnatim ručnikom. Zatim se metalnom žlicom, pažljivo polože u pripremljenu, hladnu otopinu boje i namaču najmanje 20 minuta. Mogu se ostaviti i preko noći, u hladnjaku, za intenzivniju boju. Suše se na isti način kao i kod toplog postupka.
Kako ćete postići sjaj na obojanim jajima?
Obojana jaja imaju mat površinu i ne sjaje se. Da bi bljesnula dodatnim sjajem, premažite ih vatom namočenom u suncokretovo ulje ili preko svakog jaja pređite komadićem slanine.
Kako dobiti različite otiske i šare na uskršnjim jajima?
Ako želite jaja dodatno ukrasiti različitim šarama i otiscima, za to postoji nekoliko načina. Opisati ćemo onaj koji je najprikladniji za djecu.
Nađite zanimljve listove, npr. djetelinu, paprat ili male cvjetove (može i svilene). Ovo je dobar način da djecu izvedete u prirodu i upoznate s biljkama koje rastu oko vaše kuće. Izbjegavajte borove iglice, jer su pretanke i lako se pomiču po ljusci jaja, pa neće ostaviti otisak na jaju.
Jaja prethodno skuhajte u tvrdo, isperite ih hladnom vodom i dobro posušite. Izabrani list ili cvijet prislonite na jaje tako da vrlo čvrsto prijanja, te jaje stavite u staru najlon čarapu i zavežite na krajevima, tako da čvrsto steže jaje . Ovako pripremljena jaja stavite u hladnu ili toplu otopinu boje. Najbolje funkconira boja od kore luka ili listova špinata. Ostavite jaja barem sat vremena u boji- što dulje jaje stoji u boji dobit ćete jači kontrast boja. Nakon toga jaja izvadite iz najlon-čarape, posušite i usjajite biljnim uljem.
- zeleni čaj - žuta jaja
- šipak - siva jaja
- crni čaj - narančasto žuta
Upute:
- u jednu šalicu staviti 4 vrećice čaja i jednu žlicu octa
- preliti vrućom vodom i ostaviti deset minuta da stoji
- tvrdo, već skuhano i još vruće jaje, staviti u šalicu s čajem
- jaje ostaviti u čaju 15 do 20 minuta, da primi boju
- Kravata - svjetska, a ...
- Dani kruha i zahvalnos...
- Započela MAT liga!
- Sretan svjetski dan u&...
- Trećaši i na...
- Raspored vožnje a...
- Posjet osmih razreda V...
- Igre bioraznolikosti 2...
- Školski izlet sed...
- Noć knjige 2024.
- Radionica o važno...
- Upis u prvi razred osn...
- Ivano Morić osvoj...
- Zadar čita 2024.
- Dan šarenih č...
- Kinesko veleposlanstvo...
- Dan ružičast...
- Lutkarska predstava "P...
- Obavijest za roditelje...
- Valentinovo 2024.
- Igrokaz "Kokoš ko...
- Ženska futsal eki...
- Školski maskenbal...
- Nove pobjede naše...
- Božićna prir...
- Igrokaz "Djedica u ste...
- Božićna prir...
- Razultati 1. kola "Cro...
- Lutkarska predstava "J...
- Radost darivanja 2023.
- Večer matematike ...
- Prvo kolo "Croatian Ma...
- Svjetski dan tablice m...
- Međunarodni onlin...
- Susret sa književ...
- Dan sjećanja na &...
- Tjedan zdravog doru...
- Dani kruha i zahvalnos...
- Tjedan zdravog doru...
- Dan kravate
- Školski sportski ...
- Dani kruha - PŠ V...
- Nastava u prirodi - P&...
- Školski sportski ...
- Inicijativa "Veliki ma...
- Autobusni red vož...
- Preuzimanje udžbe...
- JAVNI POZIV ZA ZAINTER...
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
1. RAZRED OS STANKOVCI.docx
2. RAZRED OS STANKOVCI.docx
3. RAZRED OS STANKOVCI.docx
4. RAZRED OS STANKOVCI.docx
5. RAZRED OS STANKOVCI.docx
6. RAZRED OS STANKOVCI.docx
7. RAZRED OS STANKOVCI.docx
8. RAZRED OS STANKOVCI.docx
2. RAZRED PS BANJEVCI.docx
3. RAZRED PS BANJEVCI.docx
4. RAZRED PS BANJEVCI.docx
2. RAZRED PS RADASINOVCI.docx
3. RAZRED PS RADASINOVCI.docx
1. RAZRED PS VUKSIC.docx
2. RAZRED PS VUKSIC.docx
3. RAZRED PS VUKSIC.docx
4. RAZRED PS VUKSIC.docx