« Siječanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
Osnovna škola Šemovec obavlja djelatnost osnovnog obrazovanja prema redovnom programu za učenike iz naselja: Šemovec, Bartolovec, Zamlaka, Štefanec i Žabnik.
Djelo Portal Osnovne škole Šemovec, čiji je autor http://os-semovec.skole.hr, ustupljeno je pod licencom Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 Hrvatska. Osim kada je drugačije označeno u pojedinom članku ili slikovnom materijalu.
UČENICI SE UPOZNALI S GASTRONOMIJOM VARAŽDINSKOG KRAJA
Učenici nižih razreda bili su 5. svibnja 2023. na izvanučioničnoj nastavi u Varaždinu. Glavna aktivnost tog dana bio je posjet palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin te sudjelovanje na izložbi i edukativnoj radionici pod nazivom „Dobar tek“.
U jutarnjim satima učenici su krenuli sa svojim učiteljicama Biserkom Pokos, Sandrom Basan Petek, Gordanom Hajdarović, Lucijom Sačić i Alenkom Labaš prema Varaždinu. Po dolasku srdačno nas je dočekala kustosica Jelena Petković i ukratko nas upoznala s poviješću palače Herzer. Učenici su bili oduševljeni njezinom ljepotom i veličanstvenošću kao i predavanjem o tradicionalnoj gastronomiji Varaždina i okolice.
Imali su priliku vidjeti različite predmete i artefakte koji su korišteni u pripremi hrane tijekom povijesti. Kustosica je detaljno objasnila svaki eksponat i povezala ga s lokalnom tradicijom i običajima. Učenici su bili vrlo zainteresirani i aktivno sudjelovali u razgovoru. Posebnu im je pažnju privukao postavljeni svečani stol s pripadajućim priborom za jelo, kao i prikaz bijele i crne kuhinje.
Nakon razgledavanja izložbe uslijedila je edukativna radionica čiji je cilj bio upoznati učenike s kulturom hrane varaždinskog kraja te ukazati na simboliku i značaj jestivih namirnica u umjetnosti.
Podijeljeni u grupe u multimedijskoj su dvorani sami izrađivali svoje fine portrete na štafelajima po uzoru na Giuseppea Arcimbolda, koristeći filcano voće i povrće s magnetima. Nakon završetka bili su zadovoljni svojim likovnim ostvarenjima.
Prepuni dojmova i novih spoznaja izvanučioničnu nastavu završili su šetnjom po Varaždinu te se na kraju zasladili sladoledima.
Alenka Labaš