JELOVNIK
RASPORED SATI I SATNICA
ŠKOLSKI DOKUMENTI
POLICA OSIGURANJA CROATIA OSIGURANJE
ZAKONI I PRAVILNICI
UDŽBENICI
Web stranicu i društvene mreže su u 2023./24. uređivali: Mario Stančić, Margareta Živković, Nataša Narančić, Monika Injić, Ana Obradović i Ema Štrocinger.
Dan kruha je dan zahvalnosti za plodove zemlje koji se obilježava u školama i vrtićima diljem zemlje. U izborniku s lijeve strane možete odabrati pojedini projekt s obzirom na godinu održavanja i vidjeti kako Dan kruha obilježavamo u razrednoj i predmetnoj nastavi VI. osnovne škole.
14.10.2017. na Franjevačkom trgu u Varaždinu, na Smotri je sudjelovalo 35 škola Varaždinske županije. Naša škola se uključuje u sva događanja koje organiziraju grad Varaždin ili Varaždinska županija pa smo, kao i uvijek do sada, i mi sudjelovali.
Za ovogodišnje predstavljanje škole izabrali smo temu : Suncokreti. Svi potrebni prehrambeni proizvodi i materijali , koje smo imali na izložbenom prostoru, rezultat su rada i međusobne suradnje raznih izvannastavnih aktivnosti kao i istraživačkog rada produženog boravka te učenika 4. razreda.
„Željezne suncokrete“ su izradili učenici, uz pomoć učiteljica i domara škole, na izvannastavnim aktivnostima : MALI TEHNIČARI i EKO GRUPA. Ovi suncokreti su bili izloženi i na Međunarodnoj izložbi cvijeća .
Učenici su na izvannastavnoj aktivnosti LIKOVNA GRUPA izradili cvjetove suncokreta od kolaža. Prije same izrade cvjetova, upoznali su se s umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha ( Suncokreti) . O tom umjetničkom djelu su učenici 4. razreda istražili i saznali mnoge zanimljivosti.
ZANIMLJIVOSTI :
Svaki cvijet ima i poruku za koju su tekst pronašli učenici VJERONAUČNE GRUPE.
Poruke:
ZAGLEDAJ SE DUBOKO, DUBOKO U PRIRODU
I TADA ĆEŠ SVE BOLJE RAZUMJETI! Albert Einstein
VIŠE JE GLADI U SVIJETU ZA LJUBAVI I POŠTOVANJEM,
NEGO LI ZA KRUHOM! Majka Tereza
OD DAVNINA JE SUNCOKRET SA SVOJIM ŽUTIM LATICAMA
SIMBOL SUNCA, LJETA, SREĆE, VEDRINE I ZDRAVLJA!
CVIJET TREBA SUNCE DA POSTANE CVIJET,
ČOVJEK TREBA LJUBAV DA POSTANE ČOVJEK! Phil Bosmans
KAD IMA KRUHA TAD JE I TUGA LAKŠA! Miguel de Cervantes
CVIJET S TUGOM GUBI LATICE, ALI UMJESTO NJIH S RADOŠĆU
OČEKUJE PLOD ! Tagore
Učenici vjeronaučne grupe išli su u pratnji gospodina ravnatelja i predstavnika djelatnika škole u Varaždinsku katedralu na misu zahvalnicu. Nosili su svoje proizvode na blagoslov.
Učenici uključeni u PRODUŽENI BORAVAK istražili su hranjivu vrijednost sjemenki suncokreta, ljekovita svojstva suncokreta te koliko se svakodnevno upotrebaljavaju proizvodi suncokreta u prehrani . Tijekom svog istraživanja obišli su dvije pekare u blizini škole. Rezultati istraživanja su ih iznenadili :
Pekare nisu imale proizvode sa sjemenkama suncokreta!
Proizvode sa sjemenkama suncokreta ima Pekarnica Latica, koja je jedan od „kumova“ naše škole. S njima imamo odličnu suradnju pa su nam i ovom prilikom ispekli kruh sa suncokretovim sjemenkama (Pravo umjetničko djelo!) koji smo izložili na Smotri. Zahvaljujemo Pekarnici Latica !
Marljive male ruke učenica/učenika uključenih u DOMAĆINSTVO, izradile su kolačiće i energetske pločice od sjemenki suncokreta te namaz od sjemenki suncokreta. Ako smo Vas uspjeli zainteresirati za proizvode od sjemenki suncokreta, pokušajte i Vi, prema priloženim receptima, kušati nešto novo.
PRHKI KREKERI SA SJEMENKAMA
250 g integralnog brašna
250 g pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
150 ml ulja
150 ml vode (ili bijelog vina)
1 žličica soli
50 g sjemenki lana
50 g sjemenki sezama
50 g očišćenih sjemenki suncokreta
Zamijesiti tijesto i oblikovati kuglice veličine oraha. Peči u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, 15-20. minuta.
ENERGETSKE PLOČICE
200 g zobenih pahuljica
50 g sjemenki suncokreta
70 g listića badema
150 g meda
40 g smeđeg šećera
30 g maslaca
1 vanilin šećer, prstohvat soli
200 g nasjeckanog suhog voća ( marelica, trešnja, brusnica, grožđice )
Priprema:
Pomiješajte zobene pahuljice, sjemenke suncokreta, listiće badema Rasporedite ih u tankom sloju u tepsiji i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10-15 minuta uz povremeno miješanje. U međuvremenu med, šećer, maslac, vanilin šećer i sol zagrijte i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok se šećer ne otopi. Smjesi iz pećnice dodajte narezano suho voće i promiješajte te usipajte u tekuću smjesu. Brzo promiješajte i istresite u posudu za pečenje (28x20 cm) obloženu papirom za pečenje. Mokrim rukama ili pomoću papira za pečenje smjesu poravnajte i pritisnite. Pecite u pećnici zagrijanoj na 150°C oko 25 minuta.
Posluživanje: Ohlađenu ploču izrežite na pločice i poslužite. Možete je čuvati hermetički zatvorenu do tjedan dana.
Savjet: Žitarice možete i popeći u većoj tavici uz miješanje.
Napomena: Smjesa je dovoljna za 28 pločica.
NAMAZ OD SJEMENKI SUNCOKRETA
Za namaz je potrebno: neoljuštene i neslane sjemenke suncokreta, sol, med, maslinovo ulje.
Priprema: U tavi popržiti 3 šalice (250 ml) sjemenki suncokreta do dvije minute. Miješati drvenom kuhačom i protresti tavu kako sjemenke ne bi izgorjele. Ne smiju se prepržiti jer će izgubiti potrebnu vlažnost. Sjemenke staviti u blender s ¾ žličice soli i jednom žličicom meda. Sjemenke je potrebno usitnjavati 15 minuta, nakon toga postepeno dodati maslinovo ulje i još jednu žličicu meda. Smjesa je gotova kada poprimi teksturu maslaca, kušajte je i po želji dodajte cimet ili vanilin šećer.
Ovaj namaz možete konzumirati s kruhom, tostom ili krekerima ili sa svježim mrkvicama i jabukama.
Dobar tek!
MALI GRAĐANI, na svojoj izvannastavnoj aktivnosti, upoznaju se s dječjim pravima ( i obvezama). Proučili su:
Konvenciju o pravima djeteta na jeziku bliskom djeci i za ovu prigodu izdvojili ove članke:
Članak 24.
Imaš pravo na najbolju moguću zdravstvenu skrb, ispravnu vodu za piće, zdravu hranu, čistu i sigurnu okolinu i informacije koje će ti pomoći da ostaneš dobro.
Članak 27.
Imaš pravo na hranu, odjeću, sigurno mjesto za život i zadovoljenje svojih osnovnih potreba.
Planovi za budućnost : Cvjećarska grupa i Eko grupa uzgajat će suncokrete u školskom vrtu kako bi omogućili Domaćinstvu pripremu zdravih i ukusnih proizvoda od sjemenki suncokreta. Također, za vrijeme ZDRAVOG TJEDNA učenici će moći naučiti pripremati jela sa suncokretovim sjemenkama. Ovaj projekt na školi se provodi od 2013. godine pri čemu se potiče učenike VI. OŠ Varaždin na: samostalnu pripravu zdravih obroka, svakodnevno vježbanje i samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Cilj je učenike, ali i njihove roditelje potaknuti da razmisle o prehrani i naprave mali korak prema zdravijoj ishrani.
Zahvaljujemo svim učenicima i djelatnicima škole koji su sudjelovali na Smotri ili na bilo koji drugi način pomogli u prezentaciji naše škole na Danima kruha- Danima zahvalnosti za plodove zemlje !
Pogledajte fotografije. fotografije 2