preskoči na sadržaj

VI. osnovna škola Varaždin

Login

 

Školska obilježja

Himna škole (mp3)

Vizija, misija, vrijednosti

Vision, mission, values


CD dječjeg zbora "Varaždinski Slavuji"
BiH

Tražilica

Citati

GIF

Web stranicu i društvene mreže su u 2023./24. uređivali: Mario Stančić, Margareta Živković, Nataša Narančić, Monika Injić, Ana Obradović i Ema Štrocinger.

Brojač posjeta...

Ispis statistike od 22. 10. 2013.

Ukupno: 3115736
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Uoči Zdravog tjedna
Autor: Mario Stančić, 22. 2. 2016.

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Pred nama je Zdravi tjedan. Koje nas aktivnosti očekuju pročitajte u nastavku.


Projekt „ZDRAVI TJEDAN“

http://www.os-sesta-vz.skole.hr/vjestine/zdravi_tjedan

VI. osnovna škola Varaždin predana je razvijanju zdravih navika i ekološkog načina razmišljanja kod učenika, roditelja i šire zajednice. Više od 10 godina ponosni smo nositelj Zelene zastave. Za izraziti doprinos u ostvarivanju programa od 2014. godine ostvarili smo „Zlatni status – The Gold Certificate“.

U školi redovito pokrećemo akcije kojima želimo osvijestiti važnost zdrave i pravilne prehrane te kretanja i vježbanja u svakodnevnom životu.

Projektom „Zdravi tjedan“ imamo namjeru objediniti sve pojedinačne napore s jednostavnim ciljem: potaknuti učenike VI. osnovne škole Varaždin na samostalnu pripravu zdravih obroka i svakodnevno vježbanje te samostalnost u obavljanju kućanskih poslova. Cijeli projekt je i natjecateljskog karaktera jer će na kraju tjedna biti proglašena i najbolja skupina kuhara te natjecatelja u kućanskim poslovima.

Tema ovogodišnjeg projekta: „BRZO, ZDRAVO I UKUSNO!“.

Opis aktivnosti

Učenici se natječu u pripremanju najzdravijeg, a ujedno i najukusnijeg cjelovitog obroka (od predjela do deserta). Svi učenici imaju na raspolaganju iste zdrave namirnice, recept odabiru sami. Učenici se također natječu u obavljanu kućanskih poslova.

Razredna nastava

  • Učenici nižih razreda (1. – 4. razred) prema rasporedu užine, užinaju u svojim učionicama sjedeći za svojim stolovima pri čemu kod učenika želimo razvijati osjećaj za zajedničko blagovanje i kulturu blagovanja. Učenici sa razrednim učiteljicama sami pripremaju užinu koristeći zdrave namirnice i pripremaju uravnotežene zdrave užine.
  • Učenici sudjeluju u natjecanju u kuhanju: Mali kuhar za 6. Svaki razred odabire grupu od 4 učenika koji predstavljaju razred.
  • Učenici sudjeluju u natjecanju: Šegrt za 6 u obavljanju kućanskih poslova: pranje suđa, šivanje zakrpi i gumba, zabijanje čavli i metenju.

Predmetna nastava

  • Tijekom projekta učenici izrađuju plakate koje će prezentirati na svečanoj završnici (zadnji dan projekta – petak). Plakati se izrađuju okomito, svaki odjel jedan i bira se najbolji po razredu (5., 6., 7., 8.) koji će biti izloženi u blagovaonici.  Tema koju će obrađivati jesu pojedine namirnice o kojoj treba napisati zemlju porijekla (ako postoji), način obrade da zadrži sve nutritivne vrijednosti, za što se koristi u kuhinji, vrste, …. Po razredima se obrađuje: luk (5.), đumbir (6.), kravlji sir (7.), piletina (8.). Navedene namirnice se koriste u brzoj, zdravoj i ukusnoj prehrani. Ocjenjuje se točnost podataka na plakatu, urednost, originalnost i likovna ispravnost.
  • Učenici sudjeluju u natjecanju u kuhanju: Kuhar za 6. Svaki razred odabire grupu od 4 učenika koji predstavljaju razred.
  • Učenici sudjeluju u natjecanju: Majstor za 6 u obavljanju kućanskih poslova: pranje suđa, šivanje zakrpi i gumba, zabijanje čavli i metenju.

Raspored po danima

U ponedjeljak se natječu učenici 1. i  5. razreda, u utorak 2. i 6. razreda, u srijedu 3. i 7. razreda, a u četvrtak 4. i 8. razreda.

Svečana završnica

U petak je svečana završnica

  • Kuhanje je u blagovaonici u 8:00.
  • RN i PN – prezentacija gotovih jela
  • RN i PN – finale natjecanja u kućanskim poslovima (prema bodovima dvije najbolje ekipe RN i PN)

Suradnici na projektu i medijska podrška

Projekt „ZDRAVI TJEDAN“ provodi se u VI. osnovnoj školi Varaždin tijekom mjeseca ožujka: 7. – 11. ožujka 2016.

Pokrovitelji projekta je poslovni sustav Vindija. U projektu se koriste namirnice Prehrambene industrije „Vindija“.
Na svečanu završnicu projekta (petak) bit će pozvani predstavnici medija: VTV, HRT, Varaždinski tjednik, Regionalni tjednik, Varaždinske vijesti i Večernji list (za kontakt s medijima Petra Lončarić Časar). 

Plan rada

Učenici će spravljati jelo po zadanom receptu. Jelo će ocjenjivati komisija u sastavu: ravnatelj, pedagoginja, logopedinja, profesionalni kuhar, školski kuhari.

U uvodu će učitelji (Gordana Lešnjak i Ksenija Dretar za RN, te Mihaela Vrbnjak Grđan i Dario Mijač za PN) protumačiti na koji način će biti spravljeni zadani recepti.

Ekipe koje će kuhati sastojat će se od 4 člana RN i 5 članova PN iz svakog razrednog odjela. Ekipe se sastavljaju u dogovoru s razrednikom. Recepte za pripravu  jela će kod sebe imati odgovorne osobe (Gordana Lešnjak i Ksenija Dretar za RN, te Mihaela Vrbnjak Grđan i Dario Mijač za PN).  

Zadatci za učenike

  • 1. - 4. razreda: Zdrava pizza!
  • 5. razred: Pasta gljive + salata; Opis: Skuhati tjesteninu, napraviti umak, napraviti salatu, + desert.
  • 6. razred: Rižoto od gljiva + juha (tjestenina za juhu)
  • 7. razred: Pasta sa porilukom + salata; Opis: Napraviti tjesteninu, skinuti kosti sa piletine, napraviti umak, napraviti dresing za salatu. + desert
  • 8. razred: Stir fry  + krem juha od buče; Opis: skinuti meso sa koke, kosti iskoristiti za juhu, staviti povrće i izmiksati, file iskoristiti za stir fry, stir fry ponoviti nekoliko puta (barem 3)

Sretno svima!

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju