JELOVNIK
RASPORED SATI I SATNICA
ŠKOLSKI DOKUMENTI
POLICA OSIGURANJA CROATIA OSIGURANJE
ZAKONI I PRAVILNICI
UDŽBENICI
Web stranicu i društvene mreže su u 2023./24. uređivali: Mario Stančić, Margareta Živković, Nataša Narančić, Monika Injić, Ana Obradović i Ema Štrocinger.
Prethodno objavljene vijesti možete pogledati na stranici: Prethodne vijesti
Video retrospektivu prijašnjih projekata možete pogledati na poveznici.
Naša škola i ove je godine bila uključena u obilježavanje Tjedna školskog doručka kojemu je cilj podizanje svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Ovogodišnja proslava nacionalnog Tjedna školskog doručka obilježavala se od 16. do 20. listopada 2023. s istraživačko-edukativnom temom „Zagonetni jelovnik“. U Tjednu školskog doručka sudjelovali su svi učenici i djelatnici Šeste osnovne škole.
Provedeno je nekoliko aktivnosti na Satovima razrednika. Učenici razredne nastave proučili su dobivenu brošuru te razgovarali o hrani koju poznaju, zašto je ona važna, koja bi se hrana trebala naći na našim jelovnicima, zašto je važno doručkovati, kako bi ujutro trebao izgledati naš tanjur i sl. te su nakon toga zajedno radili voćnu salatu (za koju je voće osigurala škola) i s guštom ju degustirali. Fotografije vrijednih učenika možete vidjeti u prilogu.
Učenicima predmetne nastave prvi dio zadatka bio je isti, a za drugi dio su se podijelili u grupe, dobili su jelovnik sa zagonetnim nazivima školskih obroka za svaki dan u tjednu te su trebali osmisliti svoje ideje i dati prijedloge koji bi se to školski doručak mogao kriti iza naziva: proteini na kruhu, školska pita, šareni tanjur, Popajev doručak i zapečeno iznenađenje. Moguće da su upali u zamku pa prvo predlagali omiljene namirnice, no ubrzo su našli alternativu pa su, kao 7. d, krumpiru našli zamjenu u batatu, čipsu od krumpira u čipsu od jabuke, umjesto pizze od bijelog brašna predložili integralnu pizzu, a umjesto klasičnih palačinki one zdravije od nekoliko vrsta integralnog brašna.
Po njihovim zamislima proteine na kruhu možemo jesti u obliku jaja, sirnog namaza na kruhu, namaza od tune, sendviča sa šunkom, sirom, mrkvom i zeljem, jetrene paštete ili pak avokada i jaja na kruhu sa sjemenkama. Školska pita mogla bi biti meksička (piletina i povrće), od bundeve, jabuke ili pak s mesom. U šarenom tanjuru moglo bi se naći fino varivo s povrćem, šarena tjestenina s tunom ili bijelim umakom, rižoto s povrćem, grčka salata, salata s rikulom, rajčicama, piletinom, paprikom i kuhanim jajima, povrtna juha ili njoki s piletinom i umakom od brokule. Ako jedemo burek sa špinatom, špinat, piletinu i pire, kajganu sa špinatom, rižu s povrćem, prokulice i bijelo meso u umaku od špinata, tjesteninu s pestom, njoke od špinata, krem juhu od brokule ili zelene špagete s umakom od špinata, bit ćemo snažni kao Popaj, a iza povrtnih lazanja, lazanja sa sirom i piletinom, tijestom od špinata, mesom i tikvicama, zatim pečene piletine s mlincima, zapečenih tortilja s piletinom i povrćem, zdravih muffina, štrukla sa sirom, jabukom ili sirom i tikvicom krije se zapečeno iznenađenje.
Učenici 8. d razreda odabrali su zapečeno iznenađenje i kod kuće ispekli zdrave slastice koje su donijeli u školu i počastili se na Satu razrednika. Bilo je tu muffina od cjelovitog brašna, suhog voća i čokolade, kolača od crnog brašna i borovnica te raznih peciva od miješanog brašna, čokolade i voćnog pekmeza; dok su učenici 5. d razreda kod kuće pripremili jedan zdravi doručak, fotografirali ga i od fotografija izradili e-knjižicu čiju poveznicu prilažem: https://padlet.com/elizabetaborovec/moj-zdravi-doru-ak-5-d-2023-2024-6dyh424hz04s2j3.
Poseban Sat razrednika imali su učenici 6. d razreda kojima je na sat došao gospodin Dean Šalomon, nutricionist Opće bolnice Varaždin te im održao zanimljivo predavanje o zdravoj prehrani i govorio o opasnosti od pretilosti.
Vrijedne školske kuharice također su dobile zagonetni jelovnik i cijeli tjedan pripremale su zdrave obroke za sve učenike. Neka od jela na jelovniku bila su: mliječni namaz na kruhu, zelena tjestenina u bijelom umaku s piletinom, štrukli s jabukama i sl. Moguće da će se na budućim školskim jelovnicima naći i neki prijedlozi naših učenika.
Učenici su naučili koje su namirnice nutritivno bogate za pripremu zdravih obroka te su kao takve alternativa hrani koju preferiramo konzumirati, a koja dugoročno negativno utječe na naše zdravlje. Smišljali su recepte i pripremali ukusnu i zdravu hranu pri čemu su se uz učenje i zabavili.
Sve fotografije možete pogledati u fotogaleriji.
Katarina Papoči