JELOVNIK
RASPORED SATI I SATNICA
ŠKOLSKI DOKUMENTI
POLICA OSIGURANJA CROATIA OSIGURANJE
ZAKONI I PRAVILNICI
UDŽBENICI
Web stranicu i društvene mreže su u 2023./24. uređivali: Mario Stančić, Margareta Živković, Nataša Narančić, Monika Injić, Ana Obradović i Ema Štrocinger.
Voditelji domaćinstva su Gordana Lešnjak, Ksenija Dretar i Dario Mijač.
Od ove školske godine u našoj školi s radom počinje nova izvannastavna aktivnost-domaćinstvo. Ideja o uvođenju domaćinstva u školu potekla je od samih učenika koji su s oduševljenjem sudjelovali u školskom projektu Zdravi tjedan . U sklopu tog projekta učenici su se natjecali u obavljanju jednostavnih kućanskih poslova, šivanju i kuhanju. Dobro su se zabavljali i puno su naučili. Da bi se ovim aktivnostima mogli baviti tijekom cijele školske godine, u našu školu ponovo uvodimo DOMAĆINSTVO. Učenici će naučiti neke praktične vještine kao što su: priprema jednostavnih jela, spremanje zimnice, pečenje kolača, šivanje i izrada ukrasnih predmeta. Formirane su dvije grupe, jedna za učenike viših razreda koju vodi pedagoginja škole Ksenija Dretar, te jedna grupa za učenike nižih razreda koju vodi učiteljica Gordana Lešnjak. Profesor Dario Mijač priključit će se u sklopu Školskog projekta Zdravi tjedan.
Pogledajte recept za ukusan, jednostavan i atraktivan desert. Uz recept je priložen i video koji je napravio učenik Matej Čok.
Za 4 osobe
200 ml mlijeka
200 ml vrhnja
1/2 žlice (5 g) želatina praška
1/4 šalice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
Umak od jagode
450 g svježih jagoda
2 žlice vode
1/3 šalice (70 g) šećera
1. Otopite želatinu u 2 žlice hladne vode i ostavite da nabubri oko 5 do 10 minuta.
2. U zdjelu stavite vrhnje, mlijeko i šećer te to stavite na laganu vatru (nemojte kuhati). Kad se šećer otopi, maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije.
3. Dodajte želatinu u mliječnu smjesu i miješajte dok se želatina u potpunosti ne otopi. Ulijte to u čaše za posluživanje. Ostavite hladiti najmanje 4 sata ili ako možete preko noći.
4. Za pripremu umaka potrebno je oprati jagode, ocijediti ih i ukloniti lišće. Izrežite jagode u četvrtine. U mali lonac stavite jagode, šećer i vodu.
5. Ulijte u zdjelu i miješalicom pomiješajte smjesu te napravite umak. Potrebno je u cjedilu ukloniti sjemenke iz umaka. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru do posluživanja.
6. Prije posluživanja prelijte umakom od jagoda preko panna cotte i poslužite.