| « Rujan 2024 » | ||||||
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
| 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
| 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
| 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Izvješće o Danima kruha u Gornjim Andrijevcima
Učenici sva četiri razreda područne škole Gornji Andrijevci, u petak 16. listopada u vremenu od 10 do 11 sati, posjetili su domaćinstvo obitelji Klarić. Baka našeg prijatelja Lovre nam je tom prigodom pokazala na koji način se pravi i peče kruh u krušnoj peći.
Kruh je prvo zamjesila ( voda, brašno, sol i „germa“ ili kvasac ) i pustila da se tijesto „digne“. Krušnu peć, za to vrijeme, je dobro naložila. ( FOTOGRAFIJA 1.
Kad su se drva dobro razgorila, uzela je lopatu i žegu ili žar izvadila iz peći, i zatim ju pomela i obrisala vlažnom krpom od pepela da se on ne bi uhvatio za kruh. ( FOTOGRAFIJA 2. I 3. )
Na staru, drvenu lopatu za kruh stavljala je list kupusa i na njega, iz „simplica“ / košare u kojima kruh se diže/ , tijesto. List kupusa se stavlja da bi korica od kruha bila mekša i hrskavija.
( FOTOGRAFIJA 4. I 5. )
Nakon toga kruh je stavljala u peć, vratila žegu i dobro zatvorila vrata krušne peći. Kruh se peče oko dva sata, uz povremeno provjeravanje.
( FOTOGRAFIJA 6. , 7. I 8. )
Pečeni kruh nismo dočekali, ali su nas domaćini lijepo ugostili proizvodima od brašna i domaćim sokom. Povratkom u školi, blagovali smo proizvode od brašna koje smo donijeli da svečano i prigodno obilježimo dane zahvalnosti za plodove zemlje.
( FOTOGRAFIJA 9., 10. 11.)
Matea Novotni i Mihael Dujček, 3. razred
Škola | ![]() |
| • CARNet |
| • CARNet Webmail |
| • MZOŠ |
| • Portal za škole |
| • Agencija za odgoj i ... |
| • LMS "Nikola Tesla" |
| • Prijava stručnih sku... |
| • e-knjižnica |
| • eLektire |
Časopisi | ![]() |
| • PC CHIP |
| • Enter |
| • BUG |
| • VIDI |
| • Jutarnji list |
| • Večernji list |
Tražilice | ![]() |