Kuhanje sapuna
Autor: Petra Ačkar, 31. 3. 2010.
Povodom Dana otvorenih vrata učenici 7. i 8. razreda naše škole sudjelovali su u radionici starog načina kuhanja sapuna. Radionicu je vodila učiteljica biologije i kemije Borka Kovačević kojoj su pomagale bake Terezija Lučić, Lucija Stanić, Eva Nikolić. Kuhanje sapuna organizirano je na Lovačkoj kući 23.ožujka 2010.
Prije početka kuhanja trebalo se uvjeriti da imamo potrebne sastojke i pribor. Važno je bilo obući pregaču te staviti zaštitne naočale i rukavice jer je rad sa natrijevim hidroksidom (kako bi naše bake rekle "Živa, odnosno ledena soda") opasan jer nagriza kožu. Bake su prvo narezale slaninu i pripremile čvarke i ostale masnoće jer su one potrebne za proces saponifikacije. Zatim su u oraniji naložile vatru te su u nju stavile masne sastojke, ukupno 3 kilograma masnoće. Potom se u oraniju ulijevalo 7 litara vode te su dodale 1 kilogram natrijeva hidroksida (Na OH) i malo soli kako bi sapun dobio bijelu boju. To se kuhalo 2 do 3 sata. Bake su u određenim vremenskim razmacima provjeravale gustoću sapuna i uz velik oprez (zbog Na OH) polagano vodom špricale tu smjesu. Dok se sapun kuhao, lagano su ga miješale drvenom kuhačom. Kada se sapun skuhao, bake su ga ulijevale u svoj kalup koji su složile od cigli koje su obložile vlažnim krpama, a učenici u svoje plastične kalupe na čijem su dnu izbušili rupice kako bi iscurio glicerol i neraskuhane tvari. Dok su ih izlijevali u kalupe, dodavali su razna eterična ulja radi ugodnijeg mirisa. Kada se sapun ohladio i stvrdnuo, rezali su ga te pakirali i prodavali na školskoj izložbi koja se održala na Cvjetnicu.
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |