« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
JUTRO
8:00-8:45 - 1. šk. sat
8:50-9:35 - 2 šk. sat
9:40-10:25 - 3 šk. sat
odmor 10:25 - 10:40
10:45-11:30 - 4. šk. sat
11:35-12:20 - 5 šk. sat
12:25-13:10 - 6. šk. sat
POSLIJEPODNE
14:00-14:45 - 1. šk. sat
14:50-15:35 - 2 šk. sat
15:40-16:25 - 3 šk. sat
odmor 16:25 - 16:40
16:45-17:30 - 4. šk. sat
17:35-18:20 - 5 šk. sat
18:25-19:10 - 6. šk. sat
Baka i djed žive u Hrvatskom zagorju pa su svake godine Badnjak i Božić u mojoj obitelji obilježeni običajima toga kraja. U nastavku ću vam ukratko opisati božićne običaje u mojoj obitelji.
Na Badnjak ima puno posla. Krenimo redom. Ujutro baka i ja rano ustajemo kako bismo stigle na zornicu, prvu misu tog dana. Povratkom s mise započinju pripreme za Božić. Nakon doručka pripremamo domaću puricu koju ćemo blagovati sutradan. Čistimo puricu i dobro ju posolimo. Također dovršavamo kolače čija je priprema započela nekoliko dana ranije.
Oko pet sati poslijepodne, kada je već mrak pred vratima, ukrašavamo bor. Tada smo svi na okupu i pjevamo božićne pjesme. Pod bor stavljamo jaslice i mladu zelenu pšenicu. Ukrašavamo cijelu kuću. Na ulazna vrata stavljamo vijenac s anđelom koji je baka sama izheklala (kukičala). Kuća je puna anđela, zvončića i vjenčića.
Navečer, kada smo već svi spremni za počinak, baka stavi slamu na stol ispod stolnjaka jer je slama simbol Isusićeva rođenja. On se rodio na slamici u štalici. Potom stavi na stol zdjelu s orasima, bademima, lješnjacima, šipkom i jabukama koje sazrijevaju tek u prosincu pa se zovu božićnice. Prema starom običaju jabuke su se nosile na polnoćku. Momak bi darovao jabuku onoj curi koja bi mu se najviše sviđala.
Na božićno jutro baka i ja opet odemo na misu. Kada se vratimo s mise, počinjemo pripremati ručak: juhu od purećih iznutrica, puricu, mlince, ciklu, zelenu salatu, pohane pureće šnicle. Na Božić se ne jede piletina i rogata stoka. Kad nema purice, jede se guska jer se u Zagorju purice često razbole od hladnoće. Božićni ručak okupi nas za zajedničkim stolom. Tu su baka, djed, mama, tata, ujak, ujna, bratić, sestra i ja. Baka i djed kao najstariji ukućani rado se prisjećaju kako su nekada molili za plodna polja te zdravu i brojniju stoku.
Eto, tako vam otprilike izgleda Božić u mojoj obitelji.
Lara Matutinović, 5.c