Mačiji Repak
Autor: Patrik Krmić, 31. 1. 2014.
Mačji repak manje je rasprostranjen od klupčaste oštrice i vlasulje livadne, a raste u Europi, Maloj Aziji, Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi u klimatski hladnijim i planinskim područjima. Daje odličnu zelenu masu, silažu i sijeno. Koristi se za ishranu stoke u zelenom stanju košnjom i napasivanjem te za proizvodnju sijena i konzerviranje (sjenaža i silaža). Bolje podnosi košnju nego intezivnu ispašu jer nakon intezivne ispaše, osobito ovcama, brzo nestaje (2 do 3 godine) zbog preniskog odgrizanja. To je jedna od najkasnijih visokih trava. Vijek trajanja je od 4 – 6 godina, a u povoljnim uvjetima i više. Prinos zelene mase je do 50 t/ha.
Korijen je nježan, dobro razvijen, žiličast, najvećim dijelom nalazi se u oraničnom sloju tla (na 30 cm dubine). Formira rahli busen. Stabljika je uspravna, glatka, otporna na polijeganje, naraste do 130 cm i više. Mačji repak na dnu vlati ima specifično lukovičasto zadebljanje (gaplokorm) po čemu se lako poznaje u bescvjetnom stanju. U zadebljanju su nakupljene rezerve hranjivih tvari. Zadebljanje je veće što su uvjeti za rast nepovoljniji. Listovi su ravni i goli, oko 30 – 35 cm dugi i postepeno suženi, sivozelene boje, na vrhu žućasto zeleni. Cvat je cilindrična metlica (repak) dužine 15 – 25 cm, a širine 4 – 8 mm. Plod je okrugao do jajolik, do 2 mm dug, srebrenastosmeđe boje. Često se događa da su po dvije sjemenke zajedno. Masa 1 000 sjemenki je oko 0,4 grama.
Mačji repak je jara višegodišnja trava, koja od druge godine i u drugom porastu razvija generativne organe. Jedna je od najotpornijih vrsta trava na niske temperature. Nakon sjetve razvija se sporo. Najbolje uspijeva na srednje teškim ali i teškim plodnim tlima umjerene vlažnosti. Stranooplodna je biljka. Počinje cvasti rano ujutro pred izlazak sunca, pri temperaturi višoj od 10 °C. Od cvatnje do sazrijevanja potrebno je oko mjesec dana. Sjeme klije kod temperature od oko 5 °C. U povoljnim uvjetima niče za 5 do 7 dana.
Kao predkultura odgovaraju mu žitarice i jednogodišnje mahunarke. Sjetvu je bolje obaviti u ljetno-jesenskom roku, pa se sustav obrade primjenjuje kao i za ozime kulture. Osnovnu obradu tla treba obaviti u kolovozu na dubini oraničnog sloja (30 cm dubine).
Dobro reagira na gnojidbu, osobito dušičnim gnojivima, tako da i kod visokih doza dušika ne poliježe zbog otpornosti na polijeganje. Količina potrebnih hraniva za proizvodnju voluminozne krme sadrži 200 kg/ha dušika, 70 kg/ha fosfora i 90 kg/ha kalija. U proizvodnji sjemena gnoji se s oko 100 kg/ha dušika, dok je gnojidba s fosforom i kalijem kao i za voluminoznu krmu.
Za proizvodnju voluminozne krme sije se u čistoj kulturi ili u smjesama s višegodišnjim mahunarkama i travama. U čistoj kulturi u vrlo povoljnim uvjetima sije se od 10 – 11 kg/ha. U smjesi s lucernom sije se 3 – 5 kg/ha mačjeg repka i 9 – 12 kg/ha lucerne, a u smjesi s crvenom djetelinom sije se 4 – 6 kg/ha sjemena mačjeg repka i 8 – 11 kg/ha sjemena crvene djeteline. Sije se na dubinu od 1 cm. Za proizvodnju sjemena sije se na međuredni razmak od 25 – 30 cm, s 5 do 6 kg/ha sjemena. Sjetvu treba obaviti u kasno ljeto (kolovoz).
U povoljnim uvjetima mačji repak daje dva do tri (i više) porasta tijekom godine. Najveći prinos mase daje u prvom porastu. Košnju je najbolje obaviti u fazi pojave cvati.
Sjeme se vrlo malo osipa u zriobi što olakšava određivanje vremena žetve. Žetvu treba početi kada je 40 % metlice repaka pobijelilo, a na 3 do 10 % cvata vrhovi su na dužini do 1 cm otrušeno sjeme. Nakon žetve sjeme treba svesti na skladišnu vlagu od 13 %. Najveći prinosi sjemena, koji iznose do 1 000 kg/ha, postižu se u drugoj, trećoj i četvrtoj godini proizvodnje.
Školski kurikulum za 2024./2025. šk.god.
Godišnji plan i program rada 2024./2025.
Obrazac poziva za organizaciju višednevne izvanučioničke nastave
Odluka o odabiru Ponuditelja za organizaciju visednevne ucionicke nastave ucenika 7. i 8. razreda.pdf
Popis odabranih Ponuda potencijalnih davatelja usluga prema ponudi br. 1 2023..pdf
OBRAZAC POZIVA ZA ORGANIZACIJU VISEDNEVNE IZVANUCIONICKE NASTAVE br. 1 2023. godina.pdf
Obrazac poziva za organizaciju visednevne izvannucionicke nastave.pdf
Izjava o pristupacnosti mreznih stranica.docx
e-Potvrda o skolovanju ucenika-ca.docx
Pravilnik o sigurnoj i odgovornoj upotrebi informacijsko-komunikacijske tehnologije Osnovne skole Slavka Kolara Hercegovac.pdf
Individualni razgovori ucitelja 2024.-2025..docx
Odluka o koristenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala za skolsku god. 2024.-25..pdf
1. razred PS Ladislav.pdf
3. razred – PS Ladislav.pdf
2. razred PS Palesnik.pdf
3. razred PS Palesnik.pdf
4. razred – PS Palesnik.pdf
1. razred.pdf
2. razred.pdf
3. razred.pdf
4. razred.pdf
5. razred.pdf
6. razred.pdf
7. razred .pdf
8. razred.pdf
1. razred PS Ladislav.pdf
3. razred PS Ladislav.pdf
2. razred PS Palesnik.pdf
3. razred PS Palesnik.pdf
4. razred PS Palesnik.pdf
1. razred.pdf
2. razred.pdf
3. razred.pdf
4. razred.pdf
5. razred.pdf
6. razred.pdf
7. razred.pdf
8. razred.pdf
Udzbenici za ucenike s teskocama u razvoju i darovite ucenike.pdf
Odluka o koristenju udzbenika za 2024-2025..pdf
Odluka o koristenju udzbenika za ucenike s TUR i darovite ucenike za os za sk. 2024-25 god..pdf
Odluka o odabiru udzbenika za 2023-2024.xlsx
Odluka o odabiru udzbenika za skol.god. 2022-23. za OS Slavka Kolara, Hercegovac 07-273-001.xlsx
Odluka o odabiru udzbenika za skol.god. 2021-22. za OS Slavka Kolara, Hercegovac 07-273-001.xlsx
Odluka o odabiru udzbenika za skol.god. 2020-21. za OS Slavka Kolara, Hercegovac 07-273-001.xlsx
Odluka o odabiru udzbenika za skol.god. 2019-20. za OS Slavka Kolara, Hercegovac 07-273-001.xlsx
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Korisne web stranice |
> CARNet - E-učenje |
> Arhiva Newslettera |
> Online CARNet encikl... |
> CARNet - E-learning ... |
> VIDI online |
> E-knjiznica - PC Chip |
> MZOŠ |
> Zbornica-hrvatski ob... |
> AZOO |
> Nacionalni portal za... |