Pragom tvojim morali smo proći
još maleni, u svijet znanja poći
budiš naše nade, budiš naše želje
Tiho uvijek skrivaš djetinjstva veselje…
ref. Let, let, let naš je cijeli svijet
Najdraža školo, ti si za pet!
Let, let, let, naš je cijeli svijet
imotska školo ti si za pet!
Ti, što nosiš Radićevo ime
Tu si mnoga ljeta, mnoge zime
U tebi su rasli, danas mnogi znani
U tebi su cvali naši Imoćani
ref. Let, let, let...
Ti još uvijek istim žarom sjajiš
Ti još uvijek mnoge tajne tajiš
Svakog dana mudro nešto novo zboriš
Svjetlom znanja svijetliš, svima nam goriš
ref. Let, let, let...
Jona Glibota (učiteljica)
« Listopad 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
7. sat 13:15 - 14:00
Djelatnici i učenici naše Škole, na četvrti projektni dan, 8. lipnja 2017., Imoćanima su ponudili sočan program pod nazivom „Okusi, mirisi i pisma moga zavičaja“. Program je održan u Ulici Ante Starčevića kod fontane u 18 sati gdje su se okupili brojni Imoćani privučeni raznoraznim imotskim tradicijskim jelima koja su pripremili djelatnici Škole i vanjski suradnici.
Program su vodile vesele i simpatične profesorice odjevene u narodne nošnje Tina Ćurčija Gugić i Mirjana Đuzel. Imoćanima se, po običaju, na početku obratila naša ravnateljica Monika Pavlović Grabovac koja je zahvalila svima zaslužnima za provođenje cijelog projektnog tjedna „Dukati moga zavičaja“, a osobito se zahvalila glavnoj koordinatorici četvrtog projektnog dana profesorici Ivani Jukić i njezinim suradnicima.
Tradicionalna jela (fritule, uštipci, pršut, kruh ispod sača, sir, maslo, raštika i suho meso, raznorazna variva, rafijole, Imotska torta) predstavljena su na bogato ukrašenoj trpezi uz dašak starine. Gospođa Draga Grabovac pekla je mirisne uštipke, a gospođa Jadranka Rebić mela je maslo u štapu. Zahvaljujemo gospođi Mariji Vilenici koja je dozvolila korištenje električne energije bez koje ne bi zamirisali svježi uštipci. Također zahvaljujemo i obitelji Rajič koja je srdačno ustupila prostor za sve stvari potrebne za ovaj dan gdje su ih prenijele vrijedne ruke naših domara Ante Lasića i Ante Divića te pomoćnice u nastavi Ružice Lasić. Recepte za tradicionalna jela prikupljala je profesorica Ivana Jukić od naših učenika, učitelja i ostalih djelatnika Škole koji su ih zapisivali uz pomoć svojih očeva, majki, baka i djedova. Recepti su i objelodanjeni u kuharici „Stopanjice manje zbori da ti ručak ne zagori!“ koju su kreativno osmislile i ukrasile profesorica Ivana Jukić i pomoćnice u nastavi Milena Dogan i Draga Grabovac. Ni mirisa ljekovitih trava i bilja nije nedostajalo. Mirisala je kadulja, ružmarin, lavanda, majčina dušica, a naš profesor Tonći Ćurčija mjesecima je brao i sušio ljekovito bilje niklo iz imotskog krša te ga vješto prezentirao javnosti u herbariju. Naši profesori Sanda Medić, Tonći Ćurčija, Marija Bubalo, Anela Kukavica, Veronika Galić, učiteljice Jona Glibota, Katija Nikolić, Anita Mater te pomoćnice u nastavi Milena Dogan i Zrinka Fakas počastili su nas starogradskim klapskim pjesmama, a naši učenici osmih razereda Ivan Vujčić, Mate Sočo i Jakov Tucak izveli su veselu i gromku gangu.
Nakon pjesme o našem Imotskom, nekoliko učenika pročitalo je svoje radove o starim običajima Imotske krajine, a onda je uslijedilo natjecanje u prepoznavanju tradicionalnih jela koje je organizirala učiteljica Monika Bašić sa svojim učenicima iz 4. b razreda. Vidjeli smo slatko natjecanje u najboljim fritulicama koje je pripremila profesorica Ivana Jukić, a potom i natjecanje u poznavanju mirisa ljekovitih trava našeg zavičaja koje su pripremili profesorica Milka Stojić i profesor Tonći Ćurčija.
Uz izmjenjivanje pjesme i natjecanja došlo se do najslađeg dijela u kojem su prisutni pozvani da kušaju i pomirišu naš zavičaj koji su im prezentirali, uz veliku volju, rad i trud, vrijedne ruke naših učenika, učitelja i ostalih suradnika. Degustiranje hrane uz veselo druženje i pjesmu okupilo je brojne Imoćane koji su se još jednom uvjerili da se sve hvalevrijedno, pa tako i okus naših tradicijskih jela, stvara, a ne rađa.
Ana Nenadić, prof.