preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

Kalendar
« Kolovoz 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Vijesti

Posjet izložbi „Dobar tek!“ učenika 4.b razreda

   Učenici 4.b razreda Katoličke osnovne škole Svete Uršule su dana 10.2.2023. posjetili izložbu originalnog naslova „Dobar tek!“ u palači Herzer u sklopu Gradskog muzeja Varaždin.  


Izložba je postavljena kao nositelj istoimenog obrazovnog programa osmišljenog s ciljem upoznavanja kulture hrane u varaždinskom kraju kroz teme o proizvodnji, trgovanju, spremanju, pripremi, posluživanju i konzumaciji hrane tijekom različitih povijesnih razdoblja. Tako su pod stručnim vodstvom kustosice gospođe Jelene Petković naši učenici upoznali mnoge zanimljive i neobične činjenice o prehrani stanovnika varaždinskog kraja u prošlosti. Saznali su da su se ljudi nekad mnogo više bavili poljoprivredom te da su najvažnija poljoprivredna oruđa bila plug i drvena sijačica. Čuli su priču o strastvenom lovcu grofu Bombellesu koji je u lov odlazio s puškama čije su cijevi bile dugačke gotovo dva metra. Učenici su vidjeli i starinsku košnicu za pčele napravljenu od pruća i blata. Zapanjila ih je i činjenica da je sve Varaždince u 16. st. ribom prehranjivao jedan jedini dravski ribar. Zadivljeno su promatrali kuhinju iz 19. st. popularno nazvanu „Črna kuhinja“ jer nije imala dimnjak. Upoznali su i „Belu kuhinju“ kojom su se služili Varaždinci početkom 20. st. te su mnogi učenici prepoznali neke posude ili pribor za jelo koji su koristile njihove bake i prabake. Zadivljeno su promatrali bogatu trpezu za kojom su blagovali plemići i bogati građani u 19. st. Najviše ih se dojmila srebrna soljenka izrađena u obliku jelena koji vuče saonice.  

   Nakon završetka izložbe, učenici su sudjelovali u radionici „Fini portreti“. Istoimena umjetnička djela talijanskog slikara Giuseppea Arcimbolda poslužila su kao inspiracija učenicima koji su osmislili vlastitu kompoziciju portreta koristeći filcane magnete u obliku voća i povrća. Na taj su način učenici upoznati s kulturom hrane u varaždinskom kraju te im je ukazano na simboliku i značaj pojedinih jestivih namirnica u umjetnosti. Tako su naši učenici uspjeli stvoriti pravu vizualnu gozbu po uzoru na Arcimbolda, najinventivnijeg renesansnog umjetnika. 

   Na kraju radionice učenici su izrazili svoje zadovoljstvo viđenim i doživljenim, a posebice kreativnom radionicom te su zaključili da još uvijek mogu puno naučiti o prošlosti grada Varaždina i varaždinskog kraja. 

 

Fotografije pogledajte u fotogaleriji. 

                                                                                                                                  Saša Sokol 

 



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Slađana Benkus Medved   datum: 20. 2. 2023.

 

    


Važne poveznice


Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 9. 2015.

Ukupno: 107837
Ovaj mjesec: 686
Ovaj tjedan: 32
Danas: 32




preskoči na navigaciju