« Kolovoz 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Posjet izložbi „Dobar tek!“ učenika 4.b razreda
Učenici 4.b razreda Katoličke osnovne škole Svete Uršule su dana 10.2.2023. posjetili izložbu originalnog naslova „Dobar tek!“ u palači Herzer u sklopu Gradskog muzeja Varaždin.
Izložba je postavljena kao nositelj istoimenog obrazovnog programa osmišljenog s ciljem upoznavanja kulture hrane u varaždinskom kraju kroz teme o proizvodnji, trgovanju, spremanju, pripremi, posluživanju i konzumaciji hrane tijekom različitih povijesnih razdoblja. Tako su pod stručnim vodstvom kustosice gospođe Jelene Petković naši učenici upoznali mnoge zanimljive i neobične činjenice o prehrani stanovnika varaždinskog kraja u prošlosti. Saznali su da su se ljudi nekad mnogo više bavili poljoprivredom te da su najvažnija poljoprivredna oruđa bila plug i drvena sijačica. Čuli su priču o strastvenom lovcu grofu Bombellesu koji je u lov odlazio s puškama čije su cijevi bile dugačke gotovo dva metra. Učenici su vidjeli i starinsku košnicu za pčele napravljenu od pruća i blata. Zapanjila ih je i činjenica da je sve Varaždince u 16. st. ribom prehranjivao jedan jedini dravski ribar. Zadivljeno su promatrali kuhinju iz 19. st. popularno nazvanu „Črna kuhinja“ jer nije imala dimnjak. Upoznali su i „Belu kuhinju“ kojom su se služili Varaždinci početkom 20. st. te su mnogi učenici prepoznali neke posude ili pribor za jelo koji su koristile njihove bake i prabake. Zadivljeno su promatrali bogatu trpezu za kojom su blagovali plemići i bogati građani u 19. st. Najviše ih se dojmila srebrna soljenka izrađena u obliku jelena koji vuče saonice.
Nakon završetka izložbe, učenici su sudjelovali u radionici „Fini portreti“. Istoimena umjetnička djela talijanskog slikara Giuseppea Arcimbolda poslužila su kao inspiracija učenicima koji su osmislili vlastitu kompoziciju portreta koristeći filcane magnete u obliku voća i povrća. Na taj su način učenici upoznati s kulturom hrane u varaždinskom kraju te im je ukazano na simboliku i značaj pojedinih jestivih namirnica u umjetnosti. Tako su naši učenici uspjeli stvoriti pravu vizualnu gozbu po uzoru na Arcimbolda, najinventivnijeg renesansnog umjetnika.
Na kraju radionice učenici su izrazili svoje zadovoljstvo viđenim i doživljenim, a posebice kreativnom radionicom te su zaključili da još uvijek mogu puno naučiti o prošlosti grada Varaždina i varaždinskog kraja.
Fotografije pogledajte u fotogaleriji.
Saša Sokol