Radionica Ekološke skupine: Svemirska hrana
Autor: Valentina Turkalj, 21. 10. 2024.
Radionica Ekološke skupine: Svemirska hrana Učenici 1. i 5. razreda Ekološke skupine OŠ Turanj sudjelovali su u radionici pod nazivom "Svemirska hrana" koja je održana u sklopu međunarodnog projekta Svemirska avantura. Radionica je bila podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu učenici su pogledali zanimljivu prezentaciju o prehrani astronauta, gdje su naučili zašto je pravilna prehrana izuzetno važna za održavanje zdravlja i snage astronauta tijekom dugih svemirskih misija. U prezentaciji se govorilo i o tome kako astronauti Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) dobivaju vodu, koristeći reciklažne sustave na koji sakupljaju znoj i kondenzat te ga pročišćavaju. Upoznali su se s izazovima prehrane u bestežinskom stanju, poput poteškoća u pripremi i konzumaciji hrane, te su saznali koje namirnice astronauti najviše vole. Posebno zanimljiva bila je rasprava o razlikama u prehrani između ranih svemirskih misija, poput misija Mercury i Apollo, kada su astronauti jeli hranu u tubama i dehidrirane obroke, i današnjih misija na ISS-u, gdje se koristi raznovrsnija hrana. Učenici su uživali u videozapisima koji su prikazivali život astronauta u bestežinskom stanju i kako oni koriste posebne alate. Osim toga, uživo smo pratili video prijenos s ISS-a, koji se emitira 24 sata dnevno, a učenici su imali priliku vidjeti kako izgleda svakodnevni život astronauta. Što je novoga na ISS-u i gdje se trenutačno nalazi – možete i sami provjeriti na adresi: https://www.youtube. Drugi dio radionice bio je praktičan. Učenici su sami pripremali i isprobavali hranu sličnu onoj koju jedu astronauti: dehidrirane kašice, energetske i proteinske pločice, te sokove u prašku. Upoznali su se i s posebnim pakiranjima za umake i juhe koje se koriste u svemiru, kao i s tehnikama pripreme i rehidracije hrane pomoću rehidratora i mikrovalnih pećnica prilagođenih svemirskim uvjetima. Učenicima je posebno bilo zanimljivo naučiti kako astronauti rješavaju problem konzumacije tekućina u bestežinskom stanju koristeći posebne slamke. Iako ne znamo hoće li itko od naših učenika postati astronaut, sada barem znaju kakva ih hrana očekuje ako se jednog dana zapute u svemir! Učiteljica: Ljiljana Mikšić